20. června 2007

Charley, první valach v derby

Kvalitního trenéra dělá mimo jiné dobrý odhad, předvídavost, čuch na koně. Josef Váňa tento předpoklad splňuje dokonale. Když jsme v březnu natáčeli s televizí v jeho centrále Mlýnce/Bohuslav, zajímali jsme se především o importované tříleté v čele s Blue Coralem a Priory Bayem. Trenér předloňské vítězky derby Ready for Life nám ale důrazně doporučoval do pozornosti ještě jednoho koně: "Hodně zajímavý bude Charley, ten má určitě na derby. Já vím, lidé řeknou: je to český kůň. Z mých tříletých se ale jeví skoro nejlépe a pokud ostatní budou chtít uspět, budou muset předběhnout hlavně jeho." Na Váňova slova z března skutečně došlo. Charley je na startovní listině derby, jako jeden z mála uchazečů má na svém kontě vítězství na derby-distanci a mnozí odborníci i diváci jej řadí k hlavním favoritům. Zástupce stáje Giterman Estate, která patří devětačtyřicetiletému Marku Gitermanovi, má už před startem jistý zápis do historie - bude prvním valachem, který se postaví na start Českého derby.

Charley se do širší špičky ročníku zařadil už loni, v generálním handicapu dvouletých byl čtrnáctý se známkou 76 kg. Při svém zářijovém debutu finišoval druhý v seriálu Schaumann za Sun Ray, o tři týdny později už dokázal ve Velké Chuchli vyhrát kvalitní dvojku proti Natíkovi, Shamanovi či A Cruyffovi. Také ve svém posledním loňském startu, pardubickém "zimním favoritovi" na 1750 metrů se utkal s kvalitní konkurencí. Pod Reném Koplíkem ztrácel z třetího místa necelé dvě délky na vítězného Le Barona a hlavu na druhého Lord Silvana, naopak porazil Diamond Kinga.

Se stejnými soupeři se potkal i při letošním vstupu do sezóny 22. dubna v chuchelské dvojce na 1800 metrů. Tentokrát vyhrál Lord Silvano před Nick of Goldem a Diamond Kingem, Charley finišoval čtvrtý. Od té doby už neprohrál. Nejprve obstál v květnovém dvojkovém testu na 2400 metrů, kde porazil mimo jiné Medea, a potom velmi lehce o 11 délek ovládl Červnový pohár na stejné distanci. V obou těchto případech vyběhl čas okolo 2:32, v případě posledního trialu před derby vlastně ještě lepší, pokud odpočítáme třicet metrů falešné bariéry.

Ještě loni by měl Charley cestu do derby uzavřenou, letos ale vzhledem k tolik diskutovanému ustanovení Rady Jockey Clubu valaši poprvé tento dostih můžou běhat. V případě Charleyho kastrace napomohla zvládnout jeho temperament. "Od ročka s ním bylo dost těžké pořízení, takže jsem uvítal, že valaši můžou do derby. Hodně ho to zklidnilo a také se s ním lépe pracuje," řekl Josef Váňa.

Interní stájové preference mluví před derby i nadále pro Blue Corala, ani Charleymu ale jeho realizační tým neupírá dobré šance. "Je to vytrvalec jak má být, ale třídově je níž než Blue Coral. Pro Charleyho by hodně hrálo, kdyby byla měkčí půda. On je bláťák, úplně si v tom libuje," doplňuje stájový jezdec Josef Bartoš.

Téma valaši v derby bylo bouřlivě diskutováno hlavně loni, Charleyho aktuální pozice v tříletém ročníku momentálně tento aspekt poněkud zatlačila do pozadí. V situaci, kdy je jedním z mála koní s prověřenou výkonností na derby-distanci, by jeho neúčast zřejmě největšímu dostihu roku spíše ubrala na atraktivitě.

Valaši běžně běhají derby ve Spojených státech či Austrálii, jejich vítězství v modré stuze jsou ale vzácná. Za posledních osm desítek let se v Kentucky Derby prosadili z mnoha zúčastněných valachů jen Clyde Van Dusen (1929) a Funny Cide (2003). Nejslavnějším valachem, který si připsal australské AJC Derby, byl v roce 1929 legendární Phar Lap. Právě jeho úspěch vyvolal svého času obrovskou diskusi, zda je správné valachům povolovat účast v klasických dostizích. K největším kritikům tohoto ustanovení patřil předseda Victoria Racing Clubu L.K.S. Mackinnon, podle něhož mělo AJC Derby sloužit hlavně jako platforma pro výběr kvalitních plemeníků pro domácí plnokrevný chov. Tento muž, jehož dnešní turfmani znají z poněkud stylizované role ve Phar Lapově životopisném filmu z roku 1983, ale nebyl tak úplně nestranný. Hlavním soupeřem Phar Lapa v AJC Derby byl nejen hřebec, ale především Mackinnonův vlastní zástupce Carradale.