11. června 2007

Co říká průběžný handicap

Stránky Jockey Clubu dnes krátce po čtrnácté hodině zveřejnily průběžný handicap koní, kteří včera startovali v Červnovém poháru. Handicaper ve svém hodnocení nepřipravil žádné překvapení a potvrdil hypotézu, podle níž nedělní výkon poslal do derby pouze vítězného Charleyho. Ten si polepšil o 6,5 kg a se známkou 88 kg se usadil na pátém místě mezi tříletými. Aspoň teoretickou naději na derby má ještě zimní favorit Mirisk, který setrval na 82 kg. Co to znamená v celkovém kontextu?

Pokud vyfiltrujeme z průběžného handicapu tříletých jména uchazečů o derby (pozor - jedná se o můj osobní odhad a tudíž bez záruky), vyjde nám následující žebříček:

 Lord Silvano 91,0
 Another True Story 90,0
 Shaman 88,5
 Charley 88,0
 Wonder Horse 87,5
 Ignacio 87,0
 Savignon 87,0
 Hanover Lady 86,0
 Medeo 85,5
 Wavelight Laser 84,5
 Terracon 84,0
 Sharpour 82,5
 Mirisk 82,0
Tato tabulka je z pohledu českých koní pro účast v derby směrodatná, neboť hodnocení v průběžném handicapu se rovná známce v tzv. eliminačním handicapu, který rozhodne při sestavování startovní listiny příští pondělí. Úkolem eliminačního handicapu je vytvoření pořadí koní oprávněných ke startu, v němž je třeba srovnat koně s českým handicapem a účastníky, které tuzemské hodnocení nemají. „To je například případ Blue Corala, kde se přepočítají jeho zahraniční známky," vysvětluje handicaper Milan Tůma. „V Rakousku má 83 kg a v Anglii to tuším vyjde po přepočtu asi na 91,5. Účast v derby tak má jistou na základě těchto předešlých výkonů a sobotní Drážďany už vlastně ani nepotřebuje započítat. Samozřejmě se ale podívám, kolik by to dělalo." U německých zájemců bude jejich známka přepočtena podle klíče GAG + 9 kg.

Důležitost eliminačního handicapu bude do značné míry vyplývat z počtu koní, kteří zůstanou přihlášení po čtvrtečním škrtání a termínu pro dohlášení. „Obecně se eliminace dělá tak, že nejdříve se vyhazují nestartovavší koně. Takoví tam snad ani nejsou, ale možná si vzpomenete na derby 2001, kdy byl pod čarou nestartovavší polský kůň Iwan. Poté následují koně, kteří za minulý a aktuální rok nemají žádné výhry a potom už je kritériem handicap," řekl Tůma.

Letošní eliminační handicap před derby vznikne pravděpodobně ve čtvrtek. „Eliminace vždy připravuji v pondělí, protože o víkendu koně ještě mohli běhat a v úterý vzniká startovní listina. Derby ale bude mít startovní listinu uzavřenu už v pondělí, takže si budu muset pospíšit," uzavřel handicaper.

P.S. A ještě jeden "handicapový" dozvuk. Aktuální hodnocení účastníků Blue Coralova sobotního dostihu v GAG: Lovely Tiger 90 kg, Invincible Hero 89, Zolango 86, Peredur 70.