22. června 2007

Co si obléct na derby?

Derby je nejen dostih roku, ale také velká společenská událost a výroční svátek. V takový den pravověrný turfman setrvá před šatníkem o něco déle a dobře si promyslí, co si vezme na sebe. Dámy mají možnost upoutat odvážnou módní kreací a půvabem, muži elegancí. Přijít na derby ve svátečním se tak nějak sluší. Nebo snad ne? S touto otázkou, kterou zdaleka ne všichni účastníci dostihového provozu mají vyřešenou, jsem se obrátil na několik osobností.

Václav Luka, prezident Jockey Clubu ČR: "Já se snažím dodržet etiku oblékání na dostihy jako málokdo jiný, bez kravaty a saka mě na závodištích dnes už prakticky nelze vidět, za což občas sklízím různé posměšky od známých. Myslím si, že hlavně pro aktivní účastníky dostihů, ale i pro další skutečné turfmany by mělo být naprostou samozřejmostí přijít na derby v elegantním oblečení. Nikdo nemluví o fraku, žaketu nebo extravagantním klobouku jako v Ascotu, to je v našich podmínkách přehnané. Ale sako, košile a kravata u mužů - kdy jindy by takto měl člověk přijít na dostihy než v den derby? Vždyť je to svým způsobem slušnost, do Národního divadla soudný člověk také nepůjde v džínách a vytahaném triku. Není to jen o bontonu, svým oblečením v tento den vyjadřujeme svůj postoj a úctu k dostihovému sportu. Hodně samozřejmě záleží na počasí. Chtít po lidech, aby v tropických vedrech nosili tmavé obleky, asi není ono."

Marek Svačina, komentátor České televize: "Určitě bych rozlišil diváky a lidi spjaté se sportem. Členové dostihové komie, trenéři, majitelé a další, kterých se to bezprostředně týká, by měli na derby přijít v elegantním oblečení, tj. u mužů dlouhé kalhoty a košile, kravatu nevidím jako nutnost. U diváků, kteří se do Chuchle jen přišli podívat, bych tak přísný nebyl, tam bohatě postačí sportovně-ležérní móda."

Petr Drahoš, ředitel závodiště: "V Čechách to je hrozně těžké, Češi (včetně mnoha novinářů) jsou svobodomyslný národ. Myslím, že hodně záleží na tom, do kterého patra míří. Pokud je to běžný divák, tak asi přijde oblečený sportovně nebo odpovídajícím způsobem podle počasí. Pokud dostane pozvánku nebo zastává nějakou služební roli, měl by přijít odpovídajícím způsobem té akci. Nějaký dress code pro všechny diváky určitě nejsme schopni zavést."