22. června 2007

Dr. Charvát: Blue Coral nepřišel kvůli derby

Máme pátek před derby a derby-horečka už asi dostihla každého, kdo se kolem dostihového sportu pohybuje. Ve zcela odlišné situaci než my turfmani se nacházejí zúčastnění majitelé a trenéři, kteří budou ještě jeden den a dvě noci snít o zisku vavřínového věnce s modrou stuhou. Možná nejošemetnější situace čeká na dr. Jiřího Charváta. Zřejmě nejúspěšnější majitel v současném českém turfu pošle na start nejsledovanějšího koně posledních měsíců a předběžného sázkového favorita Blue Corala. Zajímalo mě, jak poslední dny před takovým dostihem prožívá. Tak jsem mu zavolal.

Pane Charváte, jak se těšíte na derby, jste už nervózní?

Já dnes ještě pracuji, zítra také, takže to naštěstí tak moc neprožívám. Pravda je, že my na derby-dnu nemáme nikdy štěstí. V samotném derby, ale ani v ostatních dostizích. Takže tu situaci tak beru.

Vy jste po loňském vítězství Decent Fellowa v Pardubicích prohlásil, že Velká pardubická je pro vás největším dostihem roku už jen kvůli její sledovanosti a celonárodnímu dozvuku. Co pro vás znamená derby?

Pardubická je prostě pardubická. Já jsem často manévrován do situace, že kupuji koně s cílem uspět v derby. Jenže já v zahraničí nekupuji koně pro derby, nýbrž dobrého koně. Jestli zvládne distanci 2400 metrů je mi prakticky skoro jedno. De Roberto loni v derby neuspěl, ale je to suverénně nejlepší mílař. A pokud ani Blue Coral nevyhraje derby, ale bude dobrý na 2000 metrů, tak s ním budu spokojen stejně jako s De Robertem. Opravdu nekupuji koně do derby, to se při mém způsobu nákupů dost dobře nedá.

O České derby tedy neusilujete vědomě a cíleně?

Ne ne, já usiluji cíleně o to, abych měl ve stáji kvalitní koně a aby svým zaměřením byli rozloženi do širšího spektra. Sprinter, mílař a pochopitelně vytrvalec - i když to se mi nemůže podařit, to by svým způsobem musela být náhoda. A také chci mít dobrého steeplera. Zkrátka mít stáj, která by pokryla co nejširší penzum dostihů. Jestli vyhraje Blue Coral derby nebo podzimní proutky pro tříleté v Meranu, je mi skoro jedno.

Derby je ale jedním z mála významných českých dostihů, které jste ještě nevyhrál...

To já takhle neberu. Ten pohár v Dubaji jsem taky ještě nevyhrál. To mě tak netrápí, pro mě je derby významný dostih, budiž, ale není to nic, čemu bych podřizoval nákupy svých koní. Takhle mě to zase nebere ani nemotivuje.

Vzpomenete si, jak probíhal nákup Blue Corala?

Měli jsme přes agenta vytipovaných víc koní a tenhle se Josefu Váňovi líbil nejvíc. Já jsem měl sice jiného favorita, ale trenér Váňa rozhodl takto.

Stihl jste už získat za tu krátkou dobu k Blue Coralovi bližší citový vztah?

Popravdě řečeno, já jsem toho koně viděl jednou o vánočních svátcích, kdy jsem byl u Váni, pak jsem ho viděl na dostizích v Rakousku a Praze. Chodím pořád do práce, k Váňovi jezdím jednou nebo dvakrát za rok, k Holčákovi třeba třikrát za rok, protože je to blíž ke Slovensku, kde podnikám. Ale to je všechno...

Děkuji a přeji hodně štěstí na neděli.