8. června 2007

Hanover Lady i nadále s otazníkem

Když majitel František Hrubý kupoval roční Hanover Lady za 4500 eur, zřejmě netušil, že dělá jeden z nejlepších obchodů v českém turfu posledních let. Z dcery Dashing Bladea vyrostl kůň, jehož jméno se na jaře 2007 skloňovalo ve všech pádech. Lehkým vítězstvím v Jarní ceně klisen zlomila prokletí vítězek Memoriálu Rudolfa Deyla v první klasice roku a mnozí v ní začali vidět zajímavého koně i pro derby. Možnost, která jitří mysl pražských turfmanů zejména po početně i kvalitativně slabší Velké červnové ceně, má ale háček: Hanover Lady do derby není přihlášena. Majitel uvažuje o dohlášení klisny, definitivní rozhodnutí ale zatím nepadlo.


Faktorem, který v  derby-úvahách stáje Hrubý zřejmě sehraje určitou roli, je čerstvé čtvrté místo z bratislavského mítinku Turf gala. Hanover Lady odskakovala do Ceny Arvy z ošemetného boxu číslo 1, během dostihu ji Jan Rája držel na průběžném čtvrtém-pátém místě. V cílové rovině ale nepřišel žádaný progres. Klisna sice měla na vnější straně dráhy dostatek místa k finiši, mírně ale svému jezdci bočila a dívala se kolem sebe. V závěru ještě přišla s útokem, vítězné Mary Lou se ale přiblížila jen na dvě délky.

Více než klisnina první porážka mrzí realizační tým následky expedice. "Dostih jí na pohodě nepřidal, kobylka je trochu smutnější," řekl dnes František Hrubý. "Ukázalo se, že je citlivá a s první cestovní zkušeností se nevyrovnala nejlépe. Transportu mimo Prahu by se ale stejně nevyhnula, Oaks se běží v Mostě." Na definitivní závěry ohledně Českého derby je podle majitele ještě příliš brzy. "Ohledně dohlášení do derby jsem se ještě nerozhodl, máme čas do 14. června," dodal.

Po velmi úspěšné jarní sezóně se může stát, že stáj Hrubý nakonec bude bez koně v derby. Nick of Gold, který je zatím podle handicapu na pátém místě mezi tuzemskými tříletými a třetím místem v rakouském Vederemo-Rennen naznačil vytrvalecké možnosti, laboruje se zraněním. "Z Ebreichsdorfu si přivezl nakopnutou patku, trpí na ni. Dnes se veterinář vyjádřil pozitivně, ale před derby musí mít kůň napracováno. Uvidíme, možná už trenérka rozhodla," přemítal Hrubý. "To jsou bohužel situace, které k dostihům patří a každý majitel s nimi musí být smířený. Jednou jste nahoře, jindy vás pronásleduje smůla."