25. června 2007

Kde byli a jak skončili

Zpravodajství z letošního ročníku Českého derby nelze zahájit jinak, než všeobecným přehledem. Jednu část této faktografie tvoří technický výsledek s výrokem rozhodčích a časem vítěze, k němuž jsou připojeny stručné popisy, jak si jednotliví koně v dostihu vedli. Kdo odskočil dobře a kdo musel dohánět ztrátu, kdo šetřil metry u bariéry a kdo je naopak marnotratně rozdával ve třetí stopě a kde se u koho dostavilo zrychlení nebo definitivní konec šancí. Fakta, fakta a zase fakta.


87. České derby Conseq Investment Management (Gd-3, 2400 m, 3 mil. Kč)
 1.
 MEDEO (IRE)
 ž. Paul Eddery
 Stáj Turan
jistě
 2.
 CHARLEY
 ž. Jan Rája
 Giterman Estate
 4
 3.
 ESPARANTO (GER)
 ž. Umberto Rispoli
 Stall Nizza
 1
 4.
 SHAMAN
 ž. Rastislav Juráček
 K-K Metal a.s.
 1/2
 5.
 TERRACON (GER)
 ž. Jaroslav Línek
 Bors Břeclav a.s.
hlava
 6.
 PERDONO (USA)
 ž. Eduardo Pedroza
 Turfsyndikat St. Wöhler
hlava
 7.
 BLUE CORAL (IRE)
 ž. Jiří Palík
 Dr. Charvát
 krk
 8.
 MAGNIFICENT (FR)
 ž. Gary Hind
 Stáj Dibek
krk
 9.
 IGNACIO 
 Tomáš Lukášek
 Wrbna Racing 
 krk
 10.
 WAVELIGHT LASER (GER) 
 ž. Václav Janáček
 Win - Bors
hlava
 11.
 ANOTHER TRUE STORY (GB)
 Ingrid Koplíková
 YOKO
1 1/2
 12.
 LORD SILVANO (GER) 
 ž. Jiří Chaloupka 
 CK Martin Tour 
4
 13.
 WONDER HORSE (IRE) 
 ž. Radek Koplík 
 YOKO 
2 1/4
 14.
 SAVIGNON
 ž. Martin Srnec
 Wrbna Racing
3 1/2
 15.
 SHARPOUR (IRE) 
 ž. René Koplík
 YOKO
 15


Čas: 2:31,13 (24,75 - 26,04 - 27,80 - 24,11 - 25,50 - 25,92)

Medeo


Odskočil pomaleji, do prvního oblouku na chvostu hlavního pole kolem desátého místa; na protilehlé rovině v poklidu třetí, čtvrtou stopou zhruba pět délek za špicí; před lahovickým obloukem pobídnut; ve druhé polovině oblouku kolem sedmého místa rozhýbáván; na začátku cílové roviny vtlačen do volné mezery; 400 metrů před cílem zahájení průniku druhou stopou blízko bariéry; vyjížděn rukama; 250 metrů před cílem klíčová akcelerace, minimální pobídky bičem, bez sebemenšího ohrožení soupeři „jistě 4".


Charley
Pomalejší start, po 200 metrech posun třetí stopou do čelní skupiny; v prvním oblouku přechod do druhé stopy asi jednu délku za prvním; do cílové roviny nástup z druhého místa; na mezníku 400 m v čele; zrychlení; na distanci předstihnut vítězem; s převahou o délku před zbytkem.

Esparanto
Dobrý start z výhodného čísla; po 200 m předstižen koňmi napravo i nalevo; zavřen ve druhé stopě uprostřed pole; na protilehlé rovině kolem sedmého místa; před lahovickým obloukem propad na předposlední místo; v cílové rovině útok zvenčí; světlý okamžik na mezníku 400 m; nezachytil nástup vítěze; dalším speedem zisk třetího místa.

Shaman
Dobrá startovní reakce; místo na bariéře; třetí s minimálním odstupem na čelo; v lahovickém oblouku čtvrtý; u mezníku 400 m vytažen více od bariéry; jedním tempem odolal útokům finišujících soupeřů; 4.

Terracon
Pomaleji na nohou; do oblouku z třetí řady; na protilehlou rovinu za hradbou koní; schovaný na bariéře kolem desátého, jedenáctého místa; na 400 m vyjížděn bičem; na distanci pozvolný posun z hloubi pole do podstatného dění; silný závěr; v poslední chvíli o hlavu páté peníze.

Perdono
Prostornou akcí po 200 m do čela; přechod k bariéře a diktování tempa; náskok asi 1 délka; začátkem cílové roviny potíže s odražením útoku soupeřů, na 300 m křižován Charleym; znovu razantně rozhýbáván; 100 metrů před cílem pohlcen útočícím polem.

Blue Coral
Rovnoměrnou rychlostí do první řady blízko čela; do prvního oblouku třetí stopou; na protilehlé rovině posun na čtvrté, páté místo; do cílové roviny pátý po vnitřní straně; na 400 m bez potřebné akcelerace ve druhé vlně; na distanci pozvolný progres; minimální ztráta na páté místo.

Magnificent
Nejhorší start; po vnější straně nahánění hlavního pole; drobná kolize; na protilehlé rovině kolem dvanáctého místa; zápolení s vlastním jezdcem; lahovickým obloukem čtvrtou stopou; na začátku cílové roviny rozházená akce s náznakem bočení; „nevycválaný" projev; zdrženlivá reakce na pobídky bičem; pozdní speed 100 metrů před cílem.

Ignacio
Klička doleva a doprava po vyskočení z boxu; „uklizen" na bariéru; třídélkové manko na zbylé pole; na začátku protilehlé roviny ztráta zlikvidována; progres na konci dlouhé stěny; do cílové roviny v balíku koní kolem desátého místa; 450 m před cílem kontakt se Savignonem; rozházená akce s chvilkovým zrychlením, 100 m před cílem na konci se silami.

Wavelight Laser
Po úvodních 200 m třetí od konce; na bariéře; v poklidu na chvostu pole; před lahovickým obloukem na posledním místě; v cílové rovině útok podél bariéry; bez důraznějšího progresu uprostřed pole.

Another True Story
Brzy na nohou, ale okamžitě stažen do třetí řady; na protilehlou rovinu předposlední; v lahovickém oblouku třetí stopou; na začátku cílové roviny po ráně bičem prudké bočení doleva; pokus o progres zcela zvenčí; v závěru došly síly.

Lord Silvano
Z čísla jedna rychle na nohou; předstižen vlnou koní zvenčí; celou střední pasáž na bariéře kolem sedmého místa; u mezníku 400 metrů zbržděn v průniku Charleym, Blue Coralem a skrumáží dalších koní; vyveden z rytmu; pouze dokončil.

Wonder Horse
S číslem 15 úvodní stovky metrů ve vnější stopě; první oblouk nejdéle od bariéry z celého pole; na protilehlé rovině posun dopředu; i lahovický oblouk na vnější straně; na začátku cílové roviny pátý; útok bez potřebné výbušnosti a akcelerace; na distanci předstižen většinou soupeřů; v klidu dokončil.

Savignon
Dobrý start; proti své vůli stažen doprostřed pole; v prvním oblouku průnik vnější mezerou dopředu na průběžné šesté, sedmé místo; v lahovickém oblouku absolvované metry navíc; na začátku cílové roviny kolize se stájovým kolegou; žádné zrychlení; dokončení jedním tempem.

Sharpour
Rychlým odskočením částečně eliminovaná nevýhoda venkovního boxu; první oblouk třetí stopou; na protilehlé rovině posun na třetí místo; do cílové roviny s plnými šancemi třetí; na pobídky reagoval uskočením; bez akcelerace; ztráta slibné pozice během 100 m, pouze dokončil.