19. června 2007

Konečně vytrvalec, těší se Rája

Jan Rája a České derby, to dosud nešlo příliš dohromady. Dvojnásobný šampión českých jezdců se sice v posledních letech pravidelně vyskytoval na startovní listině derby v sedlech kvalitních koní, všichni ale měli jedno společné: nebyli vytrvalci. Letos cítí Rája velkou šanci. Pětatřicetiletý žokej pojede valacha Charleyho, o němž se na derby-scéně mluví stále intenzivněji. "Charley byl pro mě překvapením, které se zjevilo jako blesk z čistého nebe. Do poslední chvíle jsem si myslel, že Hanover Lady poběží derby, nyní ale sedím na koni, který v tomto dostihu rozhodně má co dělat. A konečně na vytrvalci," usmívá se Rája.

Druhý muž průběžné statistiky rovinových žokejů se shoduje s většinou expertů, kteří v letošním derby postrádají více vytrvalců. "Stav, kdy jsou v šestnáctičlenném poli možná tři vytrvalci, je zvláštní, pokud uvážíme, že derby přece mají běhat hlavně vytrvalci. Pro mnohé zúčastněné majitele a trenéry to proto bude velká zkouška, v některých případech možná křest ohněm. Kromě Charleyho se mi velmi líbí také Lord Silvano," řekl Rája po nedělním vítězství s Certusem v Ebreichsdorfu.

Před několika lety se Rája v jednom rozhovoru vyslovil, že výše než úspěch v derby staví Velkou pardubickou. Dnes jej vidíme téměř výhradně na rovinách a derby ve své profesi vnímá jako absolutní vrchol roku: "Derby je obrovský dostih, který nikdo nebere na lehkou váhu. V každém to uvnitř vře. Ať to jsou jezdci, i ti s tisíci odježděných dostihů, nebo trenéři, majitelé. Pro každého je derby pojem."

Nebude to poprvé, co se Jan Rája vyhoupne do sedla koně s dobrou šancí na úspěch. Z loňského roku, kdy byl v sedle bělouše De Roberta, ale ví, že dobrý pocit před startem může být v derby ošemetný. "Loni jsem si myslel, že by to mohlo být dobré, i když nesedím na vytrvalci. Spoléhal jsem na třídu De Roberta, ale předpoklady se nepotvrdily a skončili jsme v poli poražených. Byl to velký nápor, protože jsem jel vykřičeného favorita. Stojíte v paddocku před dostihem, vedle vás spousta novinářů a všichni se vás ptají, jestli vyhrajete. Stejně tak se ptají i všichni kamarádi a kolegové. Člověk by se někdy nejraději zahrabal pod zem, aby byl v klidu a mohl se soustředit jenom na ten dostih. Unést roli favorita je velice těžké a prosadit se s takovým koněm je velká věc. Někteří lidé okolo řeknou: ,Ty jezdíš favorita, to jsi v pohodě.‘ Ale unést tu roli, potvrdit to a nic nezkazit, vyžaduje bezchybný výkon. Jezdec samozřejmě ví, že sedí na kvalitním koni a že má svým způsobem předšlapanou cestu, ale stejně to ve vás hlodá."

V postavě napajedelského odchovance Charleyho spojí Rája síly s koněm, který má předpoklady zaběhnout v neděli velký dostih. Některé názory, podle nichž se příliš suverénní výkon v trialu před dvěma týdny může podepsat na valachových šancích, žokej odmítá. "Josef Váňa je jedním z nejlepších trenérů v republice. Nemyslím, že by nevěděl, jak naložit s koněm, který startoval čtrnáct dní před derby."

Formy soupeřů, ani těch německých, Rája před nedělí studovat nebude. "Já jsem pověstný tím, že si nečtu ani dostihový program a že v neděli ani pomalu nevím, co jezdím za koně," směje se. "Záleží vždy hlavně na koni. Pokud na to má, zvítězí. Samozřejmě, že si v dostihu dávám pozor na favority a koně předurčené k vítězství, ale nijak se na ně neupínám."