19. června 2007

Kouzlo losování

Foto: Václav Volf.
Startovní listina je uzavřena, všechno potřebné před 87. Českým derby je zveřejněno. Zúčastnění majitelé a trenéři nám dnes nepřipravili žádné další překvapení, jezdecké obsazení se více méně shoduje s tím, které jsem na základě zákulisních referencí načrtl v zápisníku minulý týden. Jiří Palík zůstal v sedle Blue Corala, dvojnásobný šampión Jan Rája má Charleyho, čerstvý vítěz rakouského derby Rastislav Juráček povede Shamana. Zajímavé taktické varianty se otevírají stáji Yoko, která posílá do derby trojici koní a kromě Reného a Radka Koplíkových se na jednom z nich sveze i jejich neteř a jediná žena v startovním poli Ingrid Koplíková. Vedle Eduarda Pedrozy a Paula Edderyho bude další zahraniční jezdeckou hvězdou třetí muž italského šampionátu Umberto Rispoli, který váží 52 kilogramů a do Prahy tak s sebou podle všeho poveze kufřík olova. Jedinou tajenkou, kterou dnes odpoledne zbývalo vyřešit, byla startovní čísla. Byl jsem u jejich losování.
Jistě jste si v minulosti s větším či menším zájmem vyslechli stížnosti některých nespokojených centrál na jim vylosované startovní číslo. Občasné narážky ohledně nestrannosti losování už se staly v českém turfu téměř evergreenem, na losovací proceduru ale vrhají zbytečný stín. Jedná se totiž o akt zcela prostý a navíc veřejný. Přístup na losování čísel, které se koná po definitivním uzavření startovní listiny v 15 hodin, má každý, kdo se chce přesvědčit, že výsledná startovní listina vzniká s pomocí objektivních měřítek.

Letos jsem byl jediným zájemcem, který se na vznik startovní listiny přišel podívat. Ve srovnání s loňským rokem, kdy jsem se shodou náhod aktivně zapojil do losování o poslední místo na startu mezi Normenem a Bremen Planem, jsem byl nesrovnatelně klidnější, neboť všichni startující se tentokrát do boxů vešli, a tak nehrozila žádná sportovní tragédie ani emoce. Předmětem losu tentokrát byla jen startovní čísla.

Celý proces losování probíhá s pomocí počítačového programu. Jednotliví koně jsou v databance přihlášených seřazeni podle času svého přihlášení (od nejstarší přihlášky k té nejpozdější) a v tomto pořadí jim systém generuje náhodně přidělená čísla v daném rozmezí startovacích boxů (1 - 16). Pokud počítač vygeneruje již obsazené číslo, losuje znovu. V případě, že realizační tým některého ze startujících zažádal o nejvyšší startovní číslo, losování se jej pochopitelně netýká a automaticky obdrží vnější box. Moc tolik démonizovaných pracovnic Jockey Clubu v popsaných případech nesahá dále než po stisknutí tlačítka. "Někdy mám pocit, že si systém někoho oblíbil - to když někomu přidělí několikrát za sebou nejnižší nebo nejvyšší číslo, ale jedná se opravdu o náhodu," konstatuje paní Eva Chaloupková, která má startovní listiny na starosti.

Letos si počítačový systém pohrál se stájí Yoko - dva ze tří koní trenéra Koplíka mají venkovní boxy 14 a 15. Na jedničce, tj. u bariéry na vnitřní straně dráhy, naopak sedí tempař Lord Silvano. Blue Coral odstartuje přibližně ze středu dráhy (7), podobně jako trojice německých hostů (5, 9 a 11). Žádnou logiku ale v těchto kombinacích nehledejme. Během několika okamžiků je dnes po třetí hodině odpoledne vykouzlil jeden počítač ve třetím patře chuchelské tribuny.