11. června 2007

Laureat odjel do Německa

Ještě je úřadujícím derby-vítězem, k úspěšným koním letošní sezóny se ale už nezařadí. Čtyřletý Laureat, který loni pro mnohé překvapivě ovládl České derby, včera odjel do německého hřebčína svého majitele Hanse Eisela. Bezprostředním důvodem jeho odjezdu je obnovené zranění nohy. "Laureat odešel ze zdravotních důvodů. Těžko říci, jaký teď bude jeho další osud," řekl dnes hřebcův bývalý trenér Filip Neuberg.

Případné pokračování dostihové kariéry v Německu nebo třeba návrat po čase do Pavlina dvora totiž nejsou vyloučeny. "To zranění není tak vážné, že by automaticky znamenalo konec kariéry. Zranil se loni při Ceně prezidenta republiky a původní prognóza veterinářky byla velmi pozitivní. Když ale začal letos pořádně pracovat, znovu se to ozvalo." doplnil Neuberg.

Žokej Václav Janáček, který vděčí Laureatovi za největší úspěchy své dosavadní kariéry, včera ve Velké Chuchli mluvil o možném zařazení Laureata do polokrevného chovu, Neuberg je ale spíše skeptický: "Působení v polokrevném chovu vzhledem k jeho výšce a objemu holeně nevidím reálně. Pan Eisel má asi deset polokrevných klisen, ale na seznamu německých polokrevných chovů jeho hřebčín není, protože nemá vlastního plemeníka."

Pětaosmdesátiletý majitel hřebčína Haus Hahn nepůsobí dojmem sentimentálního majitele, jediného derby-vítěze ve více než třicetileté historii svých dostihových aktivit ale v minulosti nechtěl za žádnou cenu prodat ani movitým zájemcům. "Doufám, že se o Laureata dobře postará, hrozně bych mu přála, aby mohl být plemeníkem. Jeho nedělní odjezd jsem obrečela, je to ještě hodně čerstvé," řekla Laureatova ošetřovatelka a pracovní jezdkyně Jana Bočková.

Laureatova česká kariéra trvala pouhý rok, jako tříletý loni vyhrál čtyři dostihy včetně Českého derby a na dotacích vyběhal přes dva milióny korun. Vedle modré stuhy byly jeho největšími úspěchy triumf v Memoriálu dr. Frankenbergera a druhá místa v St. Legeru a Velké ceně českého turfu.