14. června 2007

Lordovi Silvanovi v patách

V půl deváté ráno seděl Michal Lisek na malé terase před stájí a popíjel kafe. Na chuchelském závodišti vládl čilý ruch, trenéra letos velmi úspěšné stáje CK Martin Tour to ale nemuselo zajímat. Měl odpracováno. Jeho největší hvězda, klasický vítěz Lord Silvano, se nenuceně popásala na trávníku vedle kolotoče. Hřebec svou práci absolvoval brzy ráno, kdy na závodišti bylo pusto a nikdo nepovolaný jej neviděl. Ani autor těchto stránek, který dorazil teprve v půl šesté.

Kvůli zvědavosti ohledně ranního programu vítěze Velké jarní ceny, který je před Českým derby nejvýše postaveným tříletkem v průběžném handicapu, jsem neváhal změnit ledacos ze svých zaběhaných zvyklostí. Vstal jsem ve čtyři hodiny ráno. Snídani jsem vyřídil v poklusu. Jel jsem prvním metrem, o němž jsem až do dneška měl jen matné představy, kdy jede. Všechno marné - když jsem se triumfálně objevil před chuchelskou tribunou, pracoval už na dráze dvouletý Swakopmund. Kůň, který Lorda Silvana možná trochu připomíná, leč vzhledem ke svému věku letos do derby určitě nesměřuje. "Chodíme takto brzy hlavně proto, aby koně pracovali v klidu a po nerozbité dráze," řekl trenér Lisek.

Na pražské podmínky před derby má kritický náhled. "Kdybychom nebyli s koňmi v zimě na Jílovišti, zcela určitě bychom neměli tak úspěšné jaro. Tamní zemědělec pan Andrés udržoval dráhu ve výborném stavu, moc nám pomáhal a po jaru jsem mu za to znovu děkoval. Tréninkové podmínky na chuchelském závodišti mají daleko k ideálu a rozhodně se nedá říci, že je to tady jednoduché jen kvůli tomu, že máme k dispozici velký ovál. Například malá písková dráha momentálně není udržovaná způsobem, jak by měla být deset dní před derby..."

Pro Liska bude Lord Silvano prvním derbystou jeho trenérské kariéry. Plní tak letitý sen svého otce Jana Liska, jemuž se navzdory mnoha úspěchům nikdy nepoštěstilo mít svěřence v derby. Na německého hřebce bude před největším rovinovým dostihem sezóny upřena pozornost hned z několika důvodů. Letos ve dvou startech nebyl poražen, v květnu se stal klasickým vítězem a od té doby nestartoval. Jediný zástupce chuchelské centrály v derby tak veřejně neukázal, zda má vytrvalecké schopnosti. Nejdelší distancí, na níž se letos představil, bylo 1800 metrů, kde porazil Nick of Golda, Diamond Kinga a Charleyho.

Samotný trenér si tlak kolem vrcholu sezóny zatím nepřipouští: "Lord Silvano je klasický vítěz a to mnoho znamená. Stále z toho mám radost. Derby ale bude o jiných koních, někteří budou dohlášeni. Slíbil jsem si, že Lorda Silvana dostanu do derby a to jsem splnil. Žádný jeho výsledek mě nemůže zklamat." Příliš jej netrápí ani otázka distančních preferencí: "V boxech je šestnáct míst a derby letos může vyhrát šestnáct koní. Jsou jen 2 - 3 koně, kteří jsou jasnými vytrvalci. Papírově to je velmi vyrovnané, poběží třídoví koně. Tak má derby vypadat. Doufám, že bude mít korektní průběh a bez větších kolizí."

Při březnovém Galavečeru českého turfu v Prostějově prohlásil hřebcův majitel Vojtěch Martin přímo na pódiu, že Lord Silvano letos vyhraje derby. Dnes se majitel cestovní kanceláře a sponzor jezdeckého šampionátu ke svým čtvrt roku starým slovům hlásí jen částečně. "Pamatuji si, že jsem na galavečeru říkal, že náš hřebec vyhraje, každý majitel si musí fandit. Ale myslím, že tabulové umístění Lorda Silvana bude úspěchem."

Kůň, o němž je řeč, se zatím v klidu popásá opodál. Před návratem do stáje ještě předvede, jak vypadá písková koupel ve výběhu. "Lord Silvano je velmi charakterní, absolutně bezproblémový," prohodí trenér. "Takového koně člověk potká třeba jen jednou v životě."