20. června 2007

Medeo už není "lentilka“

Kdyby někdo před půl rokem řekl trenérovi Arslangireji Šavujevovi a jeho realizačnímu týmu, že jejich derby-koněm bude ryzák Medeo, příliš by mu nevěřili. Vždyť ambiciózní centrála v Mostě chystala také Galileova syna Aristilluse, dalšího nositele výborného ostrovního původu King's Regimenta či loňského vítěze Simsonovy ceny a účastníka badenské grupy 2 Oktaje. Leč ti všichni jsou z hlediska nadcházejícího derby už minulostí a Medeo, ještě před časem nejvyplašenější dvouletek v severních Čechách, se naopak těší značné důvěře svého trenéra.

Syn renomovaného plemeníka Monsuna loni absolvoval klasický model opatrné přípravy dvouletého koně a pouze se proběhl ve dvou menších dostizích. Trenér Šavujev chodil okolo hřebečka z hřebčína Ittlingen doslova po špičkách a měl k tomu dobrý důvod. Medeo měl ve stáji přezdívku "Lentilka" - bál se všeho v širokém okolí včetně vlastního stínu a vzhledem ke své bojácnosti rozhodně nepatřil ke hvězdám své stáje.

Tento stav se stal nečekaně brzy minulostí letos v dubnu, když ještě "zelený" Medeo bez větších problémů vyhrál čtyřkový dostih na 1800 metrů a načerpal potřebný přehled i sebedůvěru. Do konce května setrval ve trojkové společnosti, kde sice prohrál s Charleym, Aprillem a Son of Sunem, ale po malých krůčcích zrál ve velmi zajímavého tříletka. Jízdenku do derby definitivně získal ve Velké červnové ceně - finišoval o krk druhý za Shamanem, od něhož dostával tři kilogramy. Svým výkonem ukázal, co už naznačil jeho původ - Medeo s vytrvaleckou tratí 2400 metrů nebude mít problémy.

V průběžném handicapu se dostal na známku 85,5 kg a nikoho ze svého okolí nenechává na pochybách, že má potenciál k dalšímu zlepšení. Trenérovi Šavujevovi se zase jednou vyplatilo dopřát pozdnějšímu koni čas a nikam ho zbytečně netlačit. "Medeo je dnes úplně bezproblémový na ježdění i ošetřování. Stal se z něj tak pohodový kůň, že to je ve srovnání s loňským rokem skoro k nevíře," řekl dnes spolupracovník stáje Jiří Hrabák. " Osobně věřím, že do třetího místa by v derby mohl být..."

Jedinou obavou trenéra a jeho zaměstnanců v posledních týdnech bylo, zda si Medea Ardak Amirkulov neodveze domů do Kazachstánu. Majitel Darsalama a dalších hvězd nedávné minulosti klade v poslední době stále větší důraz na své domácí dostihové aktivity a do Almaty nedávno poměrně nečekaně přestěhoval čtyřletého Indian Traina a tříletého Oktaje, třebaže měli slušné šance na úspěšné pokračování kariér ve střední Evropě. Medeo nakonec do transportu zahrnut nebyl, a tak může v neděli vyběhnout v Českém derby. Mostecký tým zůstal věrný tradici a angažoval žokeje z ciziny, jímž tentokrát bude Paul Eddery. Dvaapadesátiletý Amirkulov svůj další útok na českou modrou stuhu s největší pravděpodobností osobně neuvidí, neboť je momentálně plně zaměstnán natáčením životopisného filmu o Čingischánovi.

Arslangirej "Jurij" Šavujev před derby setrvává na svých tradičních pozicích: netrpělivě vyhlíží déšť a z pověrčivosti se zdráhá řadit svého svěřence k favoritům. "Medeo jako favorit? To snad ne. On je ještě takový nezralý, k optimálnímu výkonu by potřeboval ještě tak půl roku. Jenže termín českého derby je nyní, tak musí na start... Pokud bude mít klidný dostih a bude mu vyhovovat průběh, mohlo by to být dobré," řekl Petrovi Guthovi pro internetové stránky Paddock Revue. Kdo trenéra z kavkazského lázeňského města Mineralnyje Vody a způsob jeho vyjadřování před vrcholnými dostihy zná, ten po přečtení citovaných slov nepochybně zbystřil...