26. června 2007

Medeo zaujal jen některá média

Ohlas derby v domácím tisku byl méně výrazný než by dostihový sport potřeboval. Větší prostor vesměs dostalo mistrovství motocyklů, kde se nedařilo Lukáši Peškovi a další Čech skončil desátý, a nečekaný přestup hokejového brankáře Vokouna do Floridy. Všechny deníky se shodly, že Medeo nebyl úplně favoritem a že mnohé svým úspěchem zaskočil, ve většině médií ale scházely bližší podrobnosti a zajímavosti. Nedostatečná mediální rezonance derby je do značné míry dána obrovskou konkurencí ze strany jiných sportovních podniků a událostí, je ale otázkou, zda pokrytí derby není pro některá média jednoduše příliš velkým oříškem. I letos se potvrdilo, že v chuchelských podmínkách se novinářům bez základních dostihových znalostí pracuje obtížně a vesměs jsou odkázáni na servis ČTK. Oficiální tisková konference s vítězi po doběhu už léta neexistuje a jen zasvěcení žurnalisté vědí, kde a jak účastníky dostihu najít a vyzpovídat.

I proto se o derby dočetli nejvíce čtenáři listů, které mají své vlastní dostihové zpravodaje. Deník Sport přinesl v pondělí půlstranu s velkou fotografií vítěze, tradiční doběhovou grafikou a souhrnem kratších zpráv. Zpravodaj Petr Malík v otvíracím referátu konstatoval: "Ve strhujícím nástupu vtrhl do cílové roviny vyrovnaný dav koní. Z něj se ale postupně oddělil Medeo, potvrdil pověst vytrvalce a nečekaně konkurenci deklasoval." V rozhovoru s Paulem Edderym se dozvěděl, že se ostřílený ostrovní žokej ohledně nabídky od trenéra Šavujeva ani na chvíli nerozmýšlel: "Já se nerozmýšlím, věřím Ladislavu Kubištovi. Když mi sdělil, že je o mě zájem, kývl jsem. Je výhodou, že se ve střední Evropě běhá v neděli, kdy je v Anglii volněji."

Hospodářských novinách, které vzhledem ke své osobní zaangažovanosti nechci blíže rozebírat, jsme vedle klasického referátu přinesli i fotografii, v textu jsem se zaměřil hlavně na skutečnost, že trenér Šavujev připravoval Medea na vrcholný výkon pomalu a cíleně, jak je u něj dobrým zvykem. Třetím velkým listem, který přinesl derby-zpravodajství v obvyklém rozsahu a podobě, bylo Právo. Tento deník měl na místě fotografa Václava Jirsu, o zpravodajství se staral Václav Procházka, jenž si všiml: "Zdálo se, jako by se pole zkraje cílové roviny zastavilo, tak drtivě vypadal finiš vítěze, již třetího ze stáje ruského trenéra Arslangireje Šavujeva, který k cestě za věncem s modrou stuhou chystal i slavné Temirkanova a Darsalama. Ten byl v akci i včera, ale návrat do dostihových bitev mu po zranění nevyšel."

MF Dnes otiskla rozsáhlý text Jiřího Zlámaného, bohužel ale jen v pražské příloze. V celostátní sportovní rubrice obdrželo derby jen stručnou kolonku s výsledkem. Rozsáhlé půlstránkové zpravodajství Pražského deníku se točilo kolem vítězného majitele Ardaka Amirkulova. "Medeo nebyl nijak přehnaně drahý, stál kolem 30 000 eur, což při jeho dnešním výsledku byla opravdu dobrá investice... Myslím si, že dostihy v České republice jdou hodně nahoru, zmenšuje se rozdíl třeba s Německem a možná brzy bude setřen úplně. Kupují se tady zajímaví koně, jsou tu zajímaví majitelé. Snad také k tomu přispěji." řekl Amirkulov autorovi Aleši Pohořalovi.

Stručně, spíše obrazově, zachytily derby bulvární deníky Blesk a Šíp, prostorově velkorysejší byl přitom druhý jmenovaný, kde byl vedle finišujícího Medea vyobrazen i Chris Richner v cylindru a dámské společnosti.

Deníky rozdávané zdarma v dopravních prostředcích a pražském centru, se k derby postavily nejednoznačně. List 24 hodin sice otiskl kompletní doběh všech patnácti koní, autor Štěpán Etrych se ale nerozpakoval označit Medea za outsidera. Metropolitní Express ignoroval derby úplně, zatímco Metro přineslo aspoň sloupek "Haló, tady Petr Drahoš" ve své domácí rubrice. "S úrovní Českého derby jsem byl spokojen velmi moc. Letos se sešla nejen v derby, ale i rámcových dostizích taková konkurence jako nikdy za poslední dobu, možná šlo o nejkvalitnější účast za poslední desetiletí. Jsem rád, že český turf se pozvolna dostává na takovou úroveň, na kterou má nejen z hlediska historie plné právo," konstatovat v rozhovoru ředitel Drahoš.

Nezklamaly Lidové noviny, která nejen že nepřinesly podle svého zvyku o derby žádný článek, nýbrž ani nezařadily sebemenší telegrafickou zprávu či výsledek do servisu. Svým přístupem k turfu už delší dobu kandidují na červenou kartu nebo nějakou anticenu.

Žádné komentáře:

Okomentovat