22. června 2007

Očima dostihových osobností


Regulérní součástí každého správného derby jsou vzrušené diskuse o jeho výsledku a všemožné tipy. V posledních dnech jsem se na toto téma zeptal řady lidí a nyní v zápisníku přináším souhrn jejich názorů. Vzorek respondentů není zvolen podle žádného zvláštního klíče, cituji jednoduše lidi od dostihového sportu, které jsem v posledních dnech potkal či nějakým způsobem oslovil. Vyhnul jsem se pouze aktivním účastníkům derby, tedy jezdcům a trenérům. Jednak proto, že v neděli logicky musí držet palce především svému koni a pak také kvůli snaze respektovat jejich soustředění před dnem D. Ostatně, názory mnohých jsem už citoval v uplynulých dnech. Odpovědi nezaujatých turfmanů navíc nepostrádají grády. Jak dotazovaní, tak tázající - všichni jsme to brali jako určitou hru. Vedle tipu na výsledek mě pochopitelně zajímalo i zdůvodnění a další úvahy kolem nedělního vrcholu.

Václav Luka, prezident Jockey Clubu: "Je to klasické dilema. Osobně bych si samozřejmě jako vždy moc přál, aby byli vpředu koně českého chovu, tedy Shaman a Charley. Asi hlavně Shaman, protože je bílý a trénuje ho šikovný mladý trenér Suchánek. Ve formách německých koní se neorientuji úplně stoprocentně, ale je jasné, že když Němci investovali tak obrovské prostředky do dohlášení, tak mají startovní pole spočítané a reálně vědí, že mají šanci. K tomu se přidává, že zatím příliš nevíme, který z českých koní by jim mohl na vytrvalecké distanci vzdorovat. Takže osobním přáním je Shaman s Charliem, ale k tomu velká obava, že na čelných pozicích budou bojovat Němci. To ale samozřejmě nelze vnímat jako nějakou tragédii, je to koneckonců normální. My zase jezdíme ,vybírat' překážkové dostihy do Itálie a v minulosti jsme takto vyhrávali i na Slovensku."

Petr Drahoš, ředitel závodiště: "Myslím, že vyhraje nějaký Němec, protože už dlouho nevyhráli a mají dobré jezdecké obsazení, což může také rozhodnout. Osobně bych to přál českému odchovanci. Třeba bílému českému odchovanci."

Marián Šurda, ředitel Závodiska Bratislava: „Kdo vyhraje? Ani nevím, kdo vlastně běhá... (smích) Samozřejmě žertuji. Letošní České derby vidím jako otevřenou záležitost bez jasného favorita. To je samozřejmě dobré pro sázkovou kancelář, ale i pro tipující. Možná překvapí koně trenéra Zdena Koplíka, opravdu pozor hlavně na Wonder Horse a Sharpoura. Nereálný určitě není ani slušný výsledek napajedelského rodáka Charleyho. Německé koně posílají zkušení trenéři, kteří jednají podle určitého plánu a rozhodně pražskou expedici nepojali jako coubertinovskou účast. Když se tak zamyslím, nejlépe vychází asi Esparanto, ale dostihy jsou velmi nevyzpytatelná disciplína. Osobně považuji právě podobné prognózy a adrenalin za nejlepší stránku každého derby. Samozřejmě si České derby nenechám ujít a přijedu se do Chuchle podívat."

František Hrubý, majitel: "Letos je zvláštní rok, bylo složité jaro a dostihy se běhaly ze začátku na tvrdém podkladu, možná to i pár koní odskákalo a ti se ukáží až ve druhé polovině roku. Myslím si, že tradiční memoriály ani Velká jarní cena nebyly až takovým etalonem, průběh VJC byl takový, jaký byl. Zamlouvala se mi slovenská VJC, až na to křižování, ale turfmani si udělají představu. Dnes s odstupem, i pod vlivem rakouského derby, víme, že to byl zajímavý dostih. Líbil se mi Charley, ten po přepočtu zaběhl super čas na 2400 metrů, ten dojem umocňuje i to, že běžel vlastně sám. Velká červnová se letos nepovedla a budu překvapen, pokud se ukáže, že byla výrazněji kvalitní. Shrnuto: myslím si, že "raz-pět" budou minimálně 2-3 Němci a Charley. Jestli se tam někdo další sveze s nimi, je otázkou."

Jan Červenka, majitel a předseda Dostihového soudu: "Z německých koní se mi nejvíce zamlouvá Esparanto, z domácích neřekl poslední slovo Lord Silvano. Pokud bychom brali vytrvalost, tu zatím prokázal hlavně Charley."

František Holčák, trenér: "Přál bych to pochopitelně české stáji, třeba Lordu Silvanovi. Papírově by to  asi měl s převahou vyhrát Blue Coral, který ukázal výborný výkon v Drážďanech. Mám trochu obavy z Němců, ale jinak si myslím, že tam není kůň, který by vysloveně vyčníval. Je to dost vyrovnané, asi nás nečekané nějaké výrazné překvapení. Hlavně aby nás neporazili Němci."

Václav Kozel, chovatel a majitel: "Bohužel to letos vypadá na Němce, vyhrát by mohl Magnificent. Za ním tam vidím Blue Corala, Wonder Horse a Lorda Silvana. Pokud bych měl říci své přání, tak úspěch českého koně, třeba Shamana."

Iva Miličková, žokej: "Vůbec nemám přehled o cizincích, z domácích se mi nejvíc líbí Blue Coral. Měl by být nejtřídovější, viděla jsem záznam jeho německého startu a to vypadalo hodně dobře."

Josef Bartoš, žokej: "Můj tip je Blue Coral - Esparanto - Charlie, to jsou tři adepti. Z těch dalších Wonder Horse, kterému věřím jako jedinému z trojice stáje Yoko, a Lord Silvano do pátého místa. V neděli bohužel jezdím v Itálii, ale na výsledek derby budu hodně zvědavý."

Eva Chaloupková, Jockey Club ČR: "V letošním derby mám rodinného příslušníka a přála bych mu to moc, ale uvidíme. Fandit mu budu, co to půjde. Z Němců jde samozřejmě strach, dohlašovali to zase slušné peníze, takže si budou určitě věřit."

Gabriela Francisty, dostihy.info: "Jednoznačného favorita Českého derby nemám. Je otázné, jak na tom jsou němečtí koně, ale do Prahy asi neposílají nic, s čím by si nedělali naděje na úspěch, takže to může být klidně jeden z nich. Stejně tak kdokoliv jiný ze startovní listiny. V Blue Coralovi až takového velkého favorita nevidím. Možná se mýlím, je pravda, že v rakouském Trial Stakes mě překvapil a může mě překvapit i v neděli, přesto mu nevěřím. Pokud bych měla říci, komu to ze srdce přeji, byl by to buď Terracon Jožky Pirucha s Jardou Línkem, Shaman Martina Suchánka nebo Charley, jehož pravou sestru jsem jezdila v práci a byla skvělá, ale kvůli zranění bohužel nikdy nevyběhla. A ještě fandím Martinu Srncovi. Přes to všechno bude v neděli všechno záviset na stavu dráhy, jak se kdo vyspí, jaký bude průběh, jestli bude falešné nebo poctivé tempo... Jsou to dostihy a stát se může cokoliv."

Jaromír Kotásek, šampión klusáckých trenérů: "Nejsem takový odborník, ale cvalové dostihy sleduji se zájmem. Samozřejmě vím, jaké koně má Josef Váňa a že Zdeno Koplík posílá trojici. Z našich koní vidím nejvýš Blue Corala a dobře vypadají Němci, zamlouvá se mi Magnificent. Ale nejlepší úsudek si člověk udělá podle oka v paddocku. Kromě zmíněných jmen tam můžou být i další, podle momentální formy, jak to všechno vykristalizuje. Mrzí mě, že nemůžu být v neděli v Praze, ve Vídni je klusácké derby."

Radek Vraj, majitel: "Jestli bude měkko, vyhraje Charlie. Pokud bude tvrdo, Blue Coral. Německé koně neznám. Osobně bych byl spokojený, kdyby to vyhrál kůň českého majitele a nejlépe ještě českého chovu. Ať víc naprší a vyhraje Charlie."

Václav Luka mladší, žokej a trenér: "Vyhraje Němec, ale nevím, jestli trenér Recke nebo někdo jiný. Každopádně jsem přesvědčený, že vítězství odveze cizina, protože by nedohlašovali pro nic za nic koně za takové peníze. Z domácích mě nikdo zvlášť nezaujal, přípravné dostihy byly poměrně slabé. Blue Coral šel dobře v Drážďanech, ale mám pocit, že Němci ho mají nastudovaného a že by sem nejeli pro druhé peníze."

Jiří Zlámaný, komentátor a mluvčí TMM: "Věřím třídě, takže Blue Coral. Němci se poperou o dotovaná umístění. Jsou dvě varianty: buď Blue Coral vyhraje poměrně lehce. Druhá varianta je, že to bude velký boj a myslím, že se nakonec prosadí i tak. Vycházím z toho, že kdyby přijeli soupeři Blue Corala z Drážďan, byli by jasnými favority, tak proč nevěřit i Blue Coralovi. Ale dostih je kvalitní, je tam řada schovaných koní jako Medeo nebo Wonder Horse, takže stát se může cokoli."

Marek Šimák, majitel a člen pořádkové komise: "Esparanto. Beru to spíše jako sázkař a největší sázka na jistotu je  podle mého názoru Esparanto. Je tam původ, udělal slušný výsledek a nic na tom nemění skutečnost, že to bylo v malém dostihu. U všech ostatních mám otazník. U Charleyho neznám reálnou třídu, ale je fakt, že mu napršelo, asi půjde dobře. Co se týká Blue Corala, v Drážďanech to bylo zatraceně dobré běhání, pořád se tam s někým přistrkoval, ale on je top favorit a já nikdy nehraji favority. Lord Silvano působí dojmem dobrého koně, ale neviděli jsme ho běhat do dálky, na 2000 metrů bych mu věřil více. Perdonovi podle mého názoru chybí třída, podobně možná i Magnificentovi, ale ten bude mít minimálně aktuální formu a raz - tři může určitě být."