11. června 2007

Poslední trial: málo borců, mnoho délek

V jednu chvíli se zdálo, že by Červnový pohár letos mohl aspoň zčásti sehrát roli, kterou jindy plní Velká červnová cena. Ale nestalo se tak. Poslední trial před derby na distanci 2400 metrů, jenž si mnozí pamatují z dřívějších dob pod názvem Cena Mladé Fronty a odkud v nedávné minulosti zamířili do derby koně jako King Marc, Baggio či Sherento, nakonec doporučil pro vrchol sezóny jen jedno jméno: Charley. Svěřenec trenéra Josefa Váni si poradil s šesticí soupeřů stylem "velmi lehce 11" a stane se tak prvním valachem na startu Českého derby.

Smutně dopadly dvě velké tuzemské stáje, které se musely s derby-vyhlídkami rozloučit ještě před dostihem. DS Pegas po nepodařeném posledním startu škrtla Son of Suna a do Červnového poháru nevyběhl ani favorit Diamond King ze stáje Wrbna Racing. "Kůň začal koncem týdne kulhat a derby zcela jistě běhat nebude. Příští týden se zřejmě podrobí vyšetření na veterinární klinice v Brně," řekl žokej Martin Srnec. Původně čtyřčlenná kavalkáda trenéra Olehly se tak začíná před derby povážlivě tenčit. Vzhledem k tomu, že od Velké jarní ceny je mimo hru i Pate, nakonec zřejmě "žluto-modří" míří do derby s dvojicí Savignon - Ignacio. "Podle mých posledních informací by Ignacio měl derby jít, ale myslím si, že Savignon je lepší. Proto bych rád jezdil jeho," dodal Srnec.

V nepřítomnosti Diamond Kinga měl Červnový pohár jasného favorita v napajedelském odchovanci Charleym, který naposled slavil pohledné dvojkové vítězství na 2400 metrů v rámcovém programu Velké jarní ceny. Vzhledem k tomu, že trenér Piruch už před startem veřejně popřel v samém zárodku spekulace o eventuálním dohlášení Sherarda do derby, upírala se zbylá pozornost na trojici koní:
  • ryzáka Samsona, který spíše než svou dosavadní kariérou s třemi umístěními v Drážďanech a Lipsku zaujal americkými stínidly
  • King's Regimenta, který ale při průběžném handicapu 64 kg potřeboval na jízdenku do derby skutečně dobrý výkon
  • zimního favorita Miriska, který po dubnovém zranění v přepravníku nastoupil jen do Velké jarní ceny, kde se prezentoval velkou nervozitou před startovacími boxy a následně matným šestým místem.


Tempo bylo od počátku velmi svižné. Staral se o něj především King's Regiment, na vnější straně dráhy mu sekundoval outsider Mufasa, v druhém sledu následovali Mirisk, Charley a Samson. Ne všichni jezdci se rozhodli nasazené tempo akceptovat, Jiří Chaloupka vedl Sherarda na posledním místě s odstupem dobrých osmi, deseti délek na pole (trenér Piruch po dostihu: "Trochu jsem byl překvapen, ale Jirka je dobrý rajťák."). V oblouku ale už svou ztrátu korigoval a do cílové roviny točilo sedmičlenné pole pohromadě. Tam už Jan Rája požádal o zrychlení Charleyho, který se začal soupeřům rychle vzdalovat. Zhruba 400 metrů před cílem mu sice po ráně bičem vybočil doleva a Rája si musel přehodit bič do druhé ruky, ale z pohledu výsledku to nic neznamenalo. V cíli měl Charley na druhého Sherarda k dobru jedenáct délek, s odstupem dalších sedmi délek následoval třetí Mirisk před Samsonem a unaveným King's Regimentem.

Vítěz vyběhl vzhledem k poměrům velmi kvalitní čas 2:32,80. Debaty o tom, co jeho výkon může znamenat v kontextu derby, nebraly na chuchelské tribuně konce. "Po součtu vytrvalců v Českém derby si myslím, že Charley stojí na jedné z nejvyšších příček. Vytrvalci prostě nejsou," prohlásil Jan Rája. "Vezli jsme se v závěsu za vedoucím koněm a v rovině to bylo čistě v jeho režii. Navíc jednoduchý dostih, důležité odhadnout tempo a pak už jenom držet koně rovně." Trenér Josef Váňa vítěze charakterizoval jako velké dítě, které stále sbírá zkušenosti: "Dostal se před koně, lidé na tribuně začali hlučet a on po jednom klepnutí bičem bočil. Já bych to neviděl jako problém - kdyby měl vedle sebe koně a bojoval, šel by rovně."

Žokej Rája se vyjádřil i na adresu Miriska, kterého jezdí v práci u trenéra Votavy. "Miriskovi ujel vlak. Po všech patáliích a zranění potřeboval mít v sobě už aspoň dva dostihy, aby mohl dobře utíkat. Tenhle dostih ho určitě zvedl, ale kdyby nebyl zraněný a mohl absolvovat dva dostihy s vrstevníky, tak by to byl dle mého názoru jeden z kandidátů na vítězství v derby. Ten čas mu ale bohužel bude chybět."

Po včerejšku je jasné, že skončily krátké ambice týmu kolem King's Regimenta, rozladění panovalo i v týmu kolem Samsona. "Tempo bylo rychlé a nám vůbec nepřál průběh dostihu. V oblouku jsem měl kolizi s Charleym a dostih pro mě prakticky skončil," řekl Václav Janáček s tím, že lituje Samsonova pozdního debutu v Česku. Trenér Filip Neuberg ale vidí situaci trochu jinak: "Samson podal standardní výkon podle svých německých startů, nic velkého jsem od něj nečekal. Majitel si přál účast v derby a my jsme udělali maximum, abychom ho tam dostali. Nepovedlo se."