26. června 2007

Radost českých chovatelů

Dva čeští odchovanci mezi pěticí nejlepších v Českém derby, to je výborný výsledek, který nesporně povzbudil domácí chovatele. Není divu, že v jejich táboře vládla po doběhu euforie. "Jsem nadšen, co říct víc?" řekl dr. Tomáš Krůta z Českého svazu chovatelů plnokrevníka a majitelů dostihových koní (ČSCHPMDK). "Není určitě náhodné, že zabodovali právě koně hřebčína Napajedla a Vítězslava Vandy. Čtvrté místo Shamana a start Ignacia navíc budou impulsem, který popostrčí znovu do pozornosti plemeníka Magnuse."

Jako určitou ironii lze vidět skutečnost, že nejvýše pozvedl prapor domácích chovatelů valach Charley. "To mě ale netrápí. Už v diskusi, která otevření dostihu valachům předcházela, jsme dospěli k závěru, že ani samotné vítězství v Českém derby není nutnou vstupenkou do chovu. Na tom nemění nic ani vysoké umístění prvního valacha v derby," dodal Krůta.

Charley byl letos jediným derby-koněm historicky nejúspěšnějšího tuzemského chovatele Hřebčína Napajedla, je synem Rainbows for Lifea a dlouholeté napajedelské matky Charming Heights. Klisna importovaná z Irska v minulosti dala jedničkového steeplera Chansona, vítězku Deylova memoriálu Charitmu, účastníka loňského derby Charccariho či třetí z Ceny hřebčína Napajedla Charegii. Další dcera této klisny Charmaine se ukazovala slibně v rakouském tréninku, v rozletu ji ale zastavily problémy se sezamskou kůstkou a nyní už má první hříbě v rodném hřebčíně. "Charleymu jsem hodně věřil a podpořil jsem ho i sázkou," řekl vedoucí napajedelského chovu a hlavní veterinární lékař hřebčína Libor Hlačík. Na otázku, zda Charleyho úspěch může zvednout větší zájem kupců, krčil rameny: "To se dá zatím těžko říct. Určitě to pomůže, ale zájemci půjdou po pravém bratrovi nebo sestře, po té samé krvi. Charming Heights má letos ročka po Mill Pond. Ten ale zase nevypadá jako Charley, je to zkrátka Mill Pond. Letos klisnu opět připustil Mill Pond, dá se ale předpokládat, že ke spojení Rainbows for Life a Charming Heights v budoucnu znovu dojde."

Důvod ke spokojenosti měl i Vítězslav Vanda. "Oba naši koně si nevedli špatně, moc mě potěšili. Prožíval jsem to moc, ale nervy jsem měl vlastně už od Velké červnové ceny, i když odborníci tvrdili, že Velká červnová letos neměla patřičnou úroveň. To se nakonec nepotvrdilo, první dva byli v derby vpředu a Medeo dokonce vyhrál." řekl jeden z nejúspěšnějších soukromých chovatelů v neděli po doběhu. "Shaman byl pět délek za Medeem. V tempu problém asi nebyl, akceptoval ho dobře a také cílovou rovinu seběhl dobře. Byl to napínavý dostih s krásnou atmosférou."

Také Vanda doufá, že dobrý výsledek v derby bude mít vliv na jeho další úspěšnost. "Letošní derby mi jako chovateli může určitě pomoci. Když v roce 2002 vyhrál Chalco velkou pardubickou, prodali se všichni ročci a já můžu jen doufat, že něco podobného nastane po letošním derby. Pořád si myslím, že čeští koně tady mají co dělat, umístění Charleyho a Shamana tomu nasvědčuje."