12. června 2007

Řekni mi své tajemství…

Do zlatého fondu derby-historek z minulosti patří příběhy o tom, jak slavní trenéři vodili své favority zabandážované, aby si kolemjdoucí špióni mysleli, že jsou chromí. Nebo jak chodila napajedelská stáj ve zlaté éře poslední rychlé práce před dnem D už v pět hodin ráno, aby nikdo zvenčí nic neviděl a nevěděl. Situace před letošním derby v mnohém nasvědčuje tomu, že tajnůstkáři v českém turfu stále nevymřeli. Jen dnes není klíčovým slovem "chromý" nebo "galop", nýbrž "dohlášení".

Kdo v neděli prošel chuchelskými kuloáry, mohl slyšet různé zprávy. Jedna hovořila o tom, že jistá vlivná česká stáj se chystá ve čtvrtek dohlásit do derby ostrovního koně s ratingem přes 100 liber. Další tuzemský realizační tým má údajně připraveného k dohlášení třídového koně z Německa. Ověřovat zprávy tohoto typu se mi ale dva dny před oficiálním termínem zdá být neúčelným, a tak raději vyčkávám blížící se čtvrtek.

Není to ostatně jen problematika dohlašování, o které se zatím zarputile mlčí. Vynořuje se celá řada dalších otázek, na kterou před čtvrtkem nikdo neodpoví. Například: kolik koní vyšle do modré stuhy stáj Yoko? Bude nakonec mezi nimi oproti předpovědím odborníků i Another True Story, o němž se soudí, že není vytrvalý a který by mohl disponovanějším stájovým kolegům udělat tempo? A bude v sedle některého z nich Ingrid Koplíková? Už brzy se to dozvíme.