14. června 2007

Startujících bude maximálně patnáct

Minimálně jedno volné místo zůstane ve startovních boxech při Českém derby. Přestože se v prvním roce užívání nové australské konstrukce při pražských dostizích všeobecně předpokládalo, že počet šestnácti místo dřívějších čtrnácti boxů bude obzvlášť výhodný při vrcholných dostizích jako je derby, už nyní je jisté, že 24. června nebude maximální kapacita zaplněna. Z původních šestnácti koní, kteří dnes v poledne zůstali mezi kandidáty po posledním škrtání, dostih nepoběží německý Casas (Dictator's Song), jehož setrvání na listině přihlášených po dnešku bylo omylem. "Žili jsme v domnění, že hřebce jsme škrtli už v květnu, stejně jako jeho stájového kolegu Notara," řekl odpoledne frankfurtský trenér David Kenneth Richardson. Jeho slova už byla přetlumočena našemu Jockey Clubu a Casas na listině přihlášených nefiguruje.

Tato zpráva nezní příliš překvapivě, hřebec majitelů Mii van Kaick a Reinholda Wolfermanna by totiž byl malou raritou dostihu. Dosud ještě nemá na kontě žádný start. "Casas je zdravotně v pořádku, jako velmi pozdní kůň ale dostane potřebný čas a vyběhne teprve když bude ve správné dostihové kondici," doplnil Richardson.

Casasovo odstoupení ale prakticky nic nemění na silné německé sestavě, která se chystá do Prahy. Po dlouhých dnech dohadů dohlásili v posledním termínu své koně do Českého derby hned tři němečtí trenéři: Christian von der Recke (Magnificent), Horst Steinmetz (Esparanto) a avizovaný Andreas Wöhler (Perdono). Všem zmíněným jménům, jejich kariérám i šancím se ve svém zápisníku ještě budu podrobně věnovat. Už nyní ale lze říci, že jejich účast dává tušit mimořádně atraktivní sportovní zážitek a pořadatelská společnost TMM by se pro jistotu měla poohlédnout po CD s německou hymnou...

Z české strany nedošlo k žádným překvapením, na přihláškách nalezneme všechny avizované favority včetně Blue Corala, trojice stáje Yoko a dalších - viz rubrika "Kandidáti" v pravé liště.