21. června 2007

Taktické varianty: Lord Silvano vpředu

Podobně jako ostatní jezdci, s nimiž měl autor zápisníku možnost mluvit, ani Jiří Chaloupka si před nedělním derby nepřipouští žádnou nervozitu nebo zvýšený tlak. "Tréma? Ani moc ne, budu jezdit šestkrát a přijdu určitě na jiné myšlenky. Z derby bývají mnohem nervóznější majitelé a trenéři," řekl jezdecký partner Lorda Silvana na dnešní tiskové konferenci. "Já navíc nejezdím favorita, takže se na derby spíše těším. Věřím, že Lord Silvano ukáže svou třídu." Podle Jiřího Chaloupky je velmi pravděpodobné, že se Lord Silvano bude pohybovat vpředu. Co to bude znamenat z hlediska tempa?
Lord Silvano, který ovládl klasickou Velkou jarní cenu stylem start-cíl, má totiž startovní číslo 1. "Určitě to zkusíme z čela jako ve Velké jarní ceně. Jednička je dobrá a jsem rád, že ji mám, ale může to být i nevýhoda. Takže po startu půjdu určitě dopředu a po prvním oblouku uvidím, jak se to bude vyvíjet. Pokud bude rychlé tempo, najdu si pozici. Pokud se naopak půjde pomalu, zůstanu na špici."

Podle různých kuloárních zvěstí se zdá, že by Chaloupkovi na prvních pozicích mohl dělat společnost kůň z tréninku Zdena Koplíka. "Slyšel jsem, že jeden z trojice stáje Yoko bude dělat vodiče, nic jistého ale o jejich plánech nevím. Podle mě Sharpour a Wonder Horse nebudou spolupracovat, Another True Story by tedy mohl vodit." Pokud by se tento předpoklad naplnil, spadl by zodpovědný úkol udávání tempa v letošním derby na Ingrid Koplíkovou, nejméně zkušeného jezdce v poli. Jiří Chaloupka se do pozice někdejší dvojnásobné šampiónky žáků dokáže vcítit, sám svůj první klasický dostih - St. Leger 1997 s Librillou - vyhrál jako sedmnáctiletý. "Ingrid má nespornou výhodu, že nejezdí favorita a nebude v centru pozornosti. Pokud by ale dělala vodiče, tak to je samozřejmě těžký a zodpovědný úkol. Odhadnout tempo tak, aby vyhovovalo zbylým stájovým kolegům."

Chaloupka se už může v klidu usmívat, před časem jej ale bolela hlava z dilematu, zda si pro derby zvolit Lorda Silvana nebo Charleyho. Oba kandidáty totiž během jara jezdil. "Byla to těžká volba. Měl jsem na výběr mezi těmito dvěma koňmi a nakonec jsem se rozhodl pro Lorda Silvana. Věřím, že pokud prokáže vytrvalecké schopnosti, tak Charleyho porazí. Ale Charley má také šanci a vidím ho v derby velmi dobře. Lord Silvano vypadá jako vytrvalec, ale podle mých zkušeností se to spolehlivě ukáže stejně až v dostihu. Kůň může vypadat, že prostojí 2400 metrů, ale dostih je vždy jiný."