18. června 2007

Terracon, první derbysta z Břeclavi

Foto: Václav Volf.
Zajímavým koněm na startu derby bude černý hnědák Terracon ze stáje Bors Břeclav. Reprezentant majitele Luďka Mikuleckého dosud absolvoval pouhé tři starty a ohledně své pozice ve tříletém ročníku má za sebou cosi jako malou jízdu po horské dráze. Zatímco po druhém místě v Memoriálu dr. Frankenbergera byl některými experty považován za možného kandidáta na překvapení v tříletém ročníku, vzdálenější čtvrté místo ve Velké červnové ceně jej vrhlo zpět mezi outsidery. Realizační tým kolem trenéra Jozefa Pirucha a Pavla Průdka tak půjde do dostihu roku bez svazující nervozity. "Před naším prvním derby jsme klidní a spokojení. Trnuli jsme spíše minulý týden, zda se Terracon dostane na startovní listinu. Podařilo se a už to je pro nás velký úspěch, protože jsme začínající stáj," řekl včera Luděk Mikulecký, šéf firmy Bors, která se zabývá osobní a nákladní dopravou na Břeclavsku a v rámci derby-dne se bude prezentovat i jako sponzor rámcového dostihu.

Terracon se připravuje v malebném areálu U tří grácií v blízkosti Břeclavi. Velkoryse pojatá stáj s prostornými boxy, venkovním kolbištěm a krytou halou získala jméno po empírovém zámečku Tři grácie, ležícím v její bezprostřední blízkosti. "Tréninkové podmínky máme optimální. Necelý kilometr odsud je tréninková dráha, k práci ale můžeme využívat i lesních terénů. Máme také dobré sousedské vztahy s finskými klusáckými trenéry, kteří působí v blízkém Novém dvoře," shrnuje situaci třiačtyřicetiletý Mikulecký, jehož žlutomodré barvy úspěšně reprezentuje například tříletá klisna Kama či stejně stará Kala Azar.

Terracona získal loni na jarní dražbě v Baden Badenu. "Zaujal nás svým cvalovým projevem a samozřejmě jsme trochu šli i po tom původu. Od začátku jsme měli dojem, že bude vytrvalec, pozdějším cílem bude překážková kariéra." Start kariéry syna Daliapoura loni pozdržely drobné zdravotní potíže, a tak debutoval až jako tříletý koncem dubna v Praze ve sledovaném dostihu tříletých. Mezi tehdejšími soupeři byla zvučná jména jako Sharpour, King's Regiment, Hefner's Choice či Rabbit Montjeu, působivému vítězství Sharpoura ale Terracon přihlížel ze vzdáleného desátého místa.

Následovala zmíněná dvojice startů v nejvyšší výkonnostní kategorii. V Mostě Terracon podlehl pouze Savignonovi a ambice rostly. Ve Velké červnové ceně ale pod britským žokejem Liamem Jonesem ztrácel na bojující dvojici Shaman - Medeo více než devět délek. "Řešení před třemi týdny se zahraničním žokejem byla trochu z nouze ctnost, naše špička už byla rozdělena mezi své stálé zákazníky a do Bratislavy. Chtěli jsme samozřejmě zlepšit pozici Terracona v průběžném handicapu. Anglický mladík udělal drobnou chybu, příliš brzy nastoupil a honil vodícího Ferdu Brabence a navíc se tlačil k bariéře, kde dráha při tehdejším měkku nebyla ideální," vrací se majitel k poněkud nešťastnému startu.

Sám přiznává, že dosavadní výsledky Terracona nejsou před derby úplně čitelné. "Je třeba si uvědomit, že kůň má za sebou jen tři starty a z toho dva byly svým způsobem nepovedené. Ale žokej Jaroslav Línek už ví, jak na něj. Chodil ho jezdit i v práci, aby si ho osahal. Až Terracon dostane prostor pro tu svoji cvalovou akci, bude to všechno o něčem jiném." Nenápadný hřebec každopádně stihl prokázat, že navzdory určité tajemnosti dosavadních forem do derby patří. "Pro nás je obrovským úspěchem, že se do derby vůbec dostal. Když skončí do pátého místa, bude to pro nás jako vítězství. Jsme na zemi a přistupujeme k derby s pokorou, na druhé straně všichni víme, že někdy stačí trocha štěstí a v dostihu může dojít i k překvapení."

Výkon v Českém derby hodně napoví o dalších ambicích Terracona. Kůň, který je ve stáji svým charakterem zapsán jako rošťák v mezích slušnosti, nebyl hlášen do Slovenského derby a počítá se s ním spíš pro srpnový St. Leger. Vedle Kamy je to momentálně především on, kdo může sympatickou stáj U třech grácií vynést na výsluní české dostihové scény.