10. června 2007

Wöhler přijede, Schiergen váhá

Ve dnech zbývajících do posledního škrtání se patrně musíme připravit na různé nečekané zvraty a vštípit si pravidlo: až do uzávěrky startovní listiny není nic definitivní. Jestliže jsem ještě včera ve svém zápisníku spekuloval, že letošní České derby se odehraje bez německé účasti, musím tento výrok po sobotě strávené v Drážďanech opravit. Nejen, že nelze vyloučit příjezd některých přihlášených Němců, ale minimálně jeden bude do Českého derby dohlášen. Trenér Andreas Wöhler a manažer Manfred Hofer pošlou do Prahy amerického rodáka Perdona - koně s grupovými ambicemi a desátého z loňského Criterium de Saint-Cloud.

Perdono, syn Lear Fana běhající za stáj Turfsyndikat Stall Wöhler, dosud absolvoval čtyři starty. Loni se hned na první pokus vyčlenil z řad nezvítězivších v milánském Premio Castelletto Ticino, aby následně doběhl desátý ve zmíněném Criterium de Saint-Cloud. Do klasické sezóny letos vstoupil čtvrtým místem v Miláně a následně se mu 1. května nevyvedla frankfurtská grupa 3 Frühjahrspreis des Bankhaus Metzler na 2000 metrů. "Tam ale měl špatný průběh dostihu, trošku se zranil a musel mít nuceně pauzu. Nyní už je v pořádku," řekl včera Wöhler.

Nadcházející České derby tak získává další zajímavý rozměr. Perdono se může pochlubit GAG 82 kg a Wöhler se netají se svou motivací: "V jiných dostizích nám utekl čas, a tak jsme si řekli, že dostih o 100 tisíc eur je určitě dobrou alternativou," dodal trenér druhého z derby 1999 Sotora. Zda přijede osobně do Prahy, bude podle jeho slov záležet na složení startujících koní na hamburském derby-mítinku.

Cestu do Prahy zatím nezavrhl ani další renomovaný trenér Peter Schiergen. Jeho Nightdance Tiger, jehož kariéru jsem popsal už včera, má o deset kilogramů nižší průběžný handicap než Perdono a na České derby údajně aspiruje především kvůli přání majitele. "Nightdance Tiger je sice zatím nezvítězivší, ale má slušnou třídu. Pražská možnost je stále otevřena, ještě se rozmýšlíme. Pokud by přišla nabídka na prodej, mohla by se jeho účast v derby hodit," řekl Schiergen. Na otázku, zda je Nightdance Tiger vytrvalcem, trenér stáje Asterblüte chvíli mlčel a nakonec dodal: "Je to kvalitní kůň, ale nejsem úplně přesvědčen, že je vytrvalý. Za určitých příznivých okolností ale může zaběhnout na dlouhé trati každý kůň."

V případě zbylých německých přihlášek je zatím všechno při starém. Peredura zřejmě definitivně zastaví sobotní slabý výkon z Drážďan a nízký handicap 71 kg, nový majitel Auenrittera prozatím upřednostnil Švýcarské derby. Chybějící handicap i dostihové zkušenosti jsou zřejmě hlavními argumenty pro neúčast valacha Freda, který včera zahájil kariéru druhým místem v dostihu nezvítězivších na 2350 metrů v Krefeldu.

Přesto nezbývá, než zopakovat myšlenku z úvodu: never say never. Jisté je jen to, že včerejší den prostřednictvím drážďanského výkonu Blue Corala a ohlášením účasti Perdona značně zvýšil atraktivitu derby, o němž se ještě minulý týden tvrdilo, že nebude tak zajímavé...