26. března 2008

Znovu na start

Tak je to tady. Sezóna je za dveřmi a já otevírám další kapitolu svého derby-zápisníku, jak jsem loni slíbil. I letos mě bude zajímat všechno, co se šustne kolem Českého derby, tentokrát ale nikoli dva týdny před startem, nýbrž už celé jaro. Pokusím se od prvních dnů sezóny sledovat situaci v tříletém ročníku, odhadovat jak krystalizuje startovní pole pro modrou stuhu, jak si počínají hlavní kandidáti, kdo na derby má a kdo nikoli, kteří koně jsou vytrvalci, co si kdo o tom myslí a spoustu dalších věcí.

Derby, to jsou možná nejnapínavější dvě a půl minuty roku, ale předcházejí mu dlouhé měsíce a roky práce žokejů, trenérů, pracovních jezdců, ošetřovatelů i chovatelů. A spousta peněz vynaložených dychtivými majiteli. To všechno se během několika krátkých okamžiků může naplnit v životní triumf anebo naopak obrovské zklamání. Být při tom alespoň v roli diváka je nejen zajímavé, ale hlavně vzrušující.

Aby byl zápisník ještě pestřejší, budu i letos příležitostně nahlížet do zahraničí. Hlavním tématem sice zůstane česká modrá stuha, ale pokusím se zaznamenat také obrysy derby v okolních zemích či v jeho britské domovině. O přípravu určitého backgroundu jsem se pokusil už v zimních měsících, kdy jsem připravil listiny vítězů několika zahraničních derby. Pokud zbude trochu času, přidám i některé další. Už nyní si je můžete prohlédnout v rubrice Listiny vítězů. Loňský derby-zápisník lze nalézt v rubrice Edice 2007.

Stejně jako loni budu moc rád, když ve svém úsilí nezůstanu sám. Můžete se přidat jednoduše tím, že se podělíte se svými názory v komentářích pod jednotlivými články. Velmi uvítám váš pohled na jednotlivé koně, jezdce a další dění, ale třeba i vaše tipy a odhady. Moc ale prosím, abyste při tom zůstali v konstruktivní rovině a nedávali jakkoli průchod svým osobním antipatiím. Také se nezapomeňte podepsat. Komentáře, které mi budou připadat za hranicí slušného chování nebo účelu těchto stránek, jednoduše smažu. O tom, zda oprávněně, si rozhodnu výhradně sám, ale to určitě chápete.

Na závěr tohoto úvodu zbývá říci jediné. Skutečnost, že se jedná více méně o soukromé zápisky jednoho člověka, s sebou nese i drobnou nevýhodu. Pokud během jara někde sním otrávenou pizzu nebo mě zaměstnavatel nečekaně pošle na Severní pól, tok vyprávění se zkrátka přeruší a nic s tím nepůjde udělat. Podobně omezujícím faktorem je mé pracovní vytížení, takže i v této souvislosti prosím čtenáře předem o pochopení.

Přátelé, vstupujeme do další sezóny a čeká nás spousta nádherných zážitků. Popřejme si, ať všechno proběhne v pohodě a ve zdraví a ať nás dostihy i nadále baví.