9. dubna 2008

Anketa: Zaujali vás loňští dvouletí?

Existuje spousta věcí, které jsou nefér. Vinit meteorology ze špatného počasí. Ceník Českých drah. Kamionová přeprava na silnicích. Výkonnost politiků. Chtít po šestiletém dítěti, aby vyřešilo rovnici o třech neznámých. Čekat zázraky od českého zdravotnictví. Nebo se ptát v první den sezóny na zajímavé koně pro klasické dostihy. A přesně to jsem udělal.

Anketa: Který dvouletek vás loni nejvíce oslovil s výhledem na klasické dostihy?
(pro čtenáře zápisníku: Kterého koně z koše 1 považujete za nejvíce perspektivního?)

František Vítek, legenda českého turfu: „Myslím, že stále bude dobrý Addison. Náš Cabernet by se tam taky mohl někde motat, v práci chodí dobře. Věřím, že i dnes má stále cenu běhat s dvouletým koněm a nespoléhat jen na to, že přes zimu se doveze slušný import."

Ferdinand Minařík starší, bývalý trenér a dostihový expert ČT: „Já to takhle v hlavě nemám. Pro jaro počítám s Addisonem, ale formy pro derby jsem zatím takto nestudoval. Na Addisona jsem se šel podívat asi před 14 dny, protože si myslím, že pět startů je pro dvouletého až dost. Většina takových koní zůstává stát anebo je jich míň, špatně přezimují, protože neměli čas. A on vypadá dobře. Je vidět, že fyzicky mu to neublížilo a myslím si, že pokud bude mít šťastné průběhy a jestli české stáje přes zimu nepřivezly žádné zvláštní rakety, bude to velmi dobrý kůň do míle. Na dlouhé dostihy ty koně musím vidět. Ve dvou letech vypadají všichni vytrvalci špatně, protože jsou pozdní a lze je proto hodnotit až teď na jaře po prvních startech. Derby-koně a klisny do Oaks hledám v paddocku."

Jan Schulmann, majitel: „To jste mi položil záludnou otázku... Mně se líbil Koplíkův The Storm, který sice dostal jako dvouletý zabrat, ale jako kůň se mi líbí. Stáj Yoko má vůbec některé zajímavé původy. V Česku jsme třeba neviděli Tullamore po Theatrical, který běžel v Německu. To je myslím hodně dobrý kůň."

Aleš Jakub, člen dostihové komise: „Mám dva takové tipy, které jsem taky ,koupil‘ na virtuální dražbě Dostipy. Hrozně se mi loni líbila dvojice koní, kteří loni jednou běhali a vyhráli. To je Magic Slipper a Nice Tiger. Tyhle dva myslím bude dobré sledovat pro derby a St. Leger. Byl bych rád, kdybych se trefil, loni jsem takhle tipoval Charleyho."

Jiří Zlámaný, dostihový komentátor a mluvčí pražského závodiště: „Pocitově říkám Addison. Pokud vím, slušně přezimoval a loňské pražské starty zvládl v pohodě. Zdá se mi, že by mohl ve špičce ročníku vytrvat. Nemám informace, co teď dělají třeba Vitulus nebo Swakopmund, takže těžko soudit. Uvidíme 20. dubna."

Josef Bartoš, šampión překážkových jezdců: „Rovinové dostihy samozřejmě sleduji, i když během roku hodně cestuji po překážkových závodištích. Ohledně klasiky bude do míle určitě Addison, na delší distance to je vždycky těžší říci. Addison mě upoutal stálostí formy, trošku mu to neběhalo na měkku, ale v dostihu byl suverénní, zapuloval a ještě měl konec. Projevem to byl už vyspělý kůň, teď uvidíme, kdo všechno ho přes zimu dohnal."

Jan Červenka, majitel a předseda Dostihového soudu: „Nejlepší byl Addison. To je všechno, co člověk může říct z hlavy bez podrobnějšího nastudování."

Tomáš Krůta, člen prezidia JC ČR: „To je vždy otázka pro jasnovidce, fakt si netroufám. Možná Addison. A mě speciálně bude zajímat, jak dopadnou Varadarové. Koukal jsem do přihlášek derby, jsou tam myslím tři potomci Varadara, ti mě zajímají nejen kvůli tomu, že jsem spolumajitel Varadara. Protože jsou takové hlasy, že Varadar zatím nic neukázal, ale měl loni teprve první dvouletý ročník na dráze."

Marián Šurda, ředitel Závodiska Bratislava: „Je to trochu předčasné, protože sezóna se teprve rozbíhá. Do klasických dostihů je přihlášeno dost koní ze zahraničí, kteří ještě svou kariéru tak neodkryli, případně jsou zatím dostihově nepopsané listy. Znáte to, v tomto období je ještě hodně šampiónů a to je krásný turfový kolorit. Později se kolikrát ty ambice musí různě okřesat, ale to k dostihům patří. Myslím si, že trenéři, kteří požívají určité renomé, o svých koních mají přehled a velmi dobře vědí, na co který kůň má reálnou výkonnost. Loni mě mile překvapil Addison, který se ukazoval velmi slušně. Upřímně řečeno, jeho otec Tannenkönig není žádná hvězda, ale Addison vyhrával ve stylu šampióna. Slušným koněm byl určitě také Swakopmund. O slovenských uchazečích Českého derby vám zatím moc neprozradím. Ypsillon King v neděli vyhrál trojkový handicap proti starším koním, to ale byla vlastně povinná jízda. Ambice jsou velké, ten kůň má potenciál, stál tuším 35 000 liber. Naopak Chunsa zatím nic mimořádného nepředvedl."