8. dubna 2008

Connex splnil povinnost, ale kam dál?

Jeho nedělní start patřil k nejsledovanějším výkonům prvního dne sezóny. Německý ryzák Connex z tréninku Filipa Neuberga odskakoval do dvojkového dostihu na 1300 metrů jako favorit a pod žokejem Václavem Janáčkem zaznamenal povinné vítězství. Svým projevem nicméně nastolil více otázek než odpovědí. „Byl na dostih nažhavený. Je stále o něco dravější než by bylo třeba," řekl po doběhu trenér.

Connex (Next Desert - Conelia) patřil k tajným tipům mezi loňskými dvouletými. Kariéru zahájil ještě v barvách rodného hřebčína Elsetal v polovině srpna v Drážďanech. Na scéně dostihu EBF na 1400 metrů nepředvedl úplně marný výkon, na měkké půdě se ale nedostal přes šesté místo. Následovalo trojkové vítězství v Praze a dvě pátá místa na jedničkové úrovni v Bratislavě a Pardubicích. V září jej od bývalého poslance německého parlamentu Reinharda Göhnera narychlo koupil Jiří Charvát, který jej ponechal v péči Filipa Neuberga na Pavlině dvoře.

„Je to dobrý kůň, ale potřebuje mít pod nohama tvrdo. Ze čtyř startů byly loni třikrát podmínky proti němu. Už při debutu říkal Eduardo Pedroza, že se utopil a nemá běhat na měkké dráze," vysvětluje Neuberg. „Vyskočí z boxů a hned je blízko špice. Má krátký speed na 200 - 300 metrů, ale žokej na něj skutečně musí počkat, což se loni dvakrát nepovedlo."

Do klasické sezóny Connex v neděli vstoupil poprvé bez stínidel. V paddocku vypadal dobře, na autora těchto řádků nicméně dělal dojem koně, který se ještě musí dostat do správné pohody. Na měkké dráze (5,5) předvedl tradičně dobrou startovní reakci, Václav Janáček však nemusel dlouho uvažovat, komu přenechat iniciativu, neboť po jeho pravé ruce vystřelili dopředu Modran a Kissi Missi. V lahovickém oblouku Connex cválal na třetím místě zhruba délku za vedoucím duem a 400 metrů před cílem Janáček vyzval ryzáka k akceleraci. Energickou akcí minul Kissi Missi i podél bariéry útočícího Carcassonneho a pod rukama dvojnásobného šampióna si připsal jisté vítězství o 2 ¼ délky.

„Myslel jsem, že to bude snadnější, ale na téhle půdě to nebyla žádná legrace. Na bahně se Connex nechtěl odlepit, museli jsme útočit trochu dříve než jsem chtěl," řekl Janáček po doběhu. „Je to dříč, který chce za každou cenu utíkat. Pokud bude běhat i delší distance, budeme muset tento problém nějak vyřešit."

Také trenér Neuberg byl po doběhu zamyšlený. „Stínidla už dnes nepotřeboval, ale jeho projev ještě není ideální. Připadá mi, že se svým temperamentem je to spíš kůň do Ebreichsdorfu nebo Bratislavy, kde se odskočí a jede. Na velké dráze, kde je třeba aspoň kilometr cválat v klidu, mu to zatím nejde. Ohledně distance ještě nikdo nemůže nic spolehlivého říci, ale on svým projevem a kratším tělesným rámcem vypadá spíše jako mílař." Možná i tento dojem vyprovokoval majitele Jiřího Charváta k televiznímu vyjádření, že jeho kolekce pro klasické dostihy ještě není kompletní. V kuloárech se už spekuluje, že případná zahraniční posila modrožlutých barev by mohla zamířit právě na Pavlin dvůr.

Zatím má šampiónská centrála pro derby v záloze ještě jiného koně a tím je další německý ryzák Abascas (Hamond - Abasca) ze stáje Marko-Zlín. Ten loni absolvoval čtyři starty a jeho maximem bylo čtvrté místo v silně obsazené Ceně zimního favorita. Sezónu ukončil na scéně EBF v Ebreichsdorfu, kde se však neprosadil. „Zatímco Connex se mi jeví jako kůň s optimem do 2000 metrů, Abascas bude vytrvalec. Projevem tempař a poněkud pozdní," zhodnotil ryzáka v zimě jeho jezdec Janáček.

Abascase čeští diváci na rozdíl od Connexe zatím zřejmě neuvidí. „Chtěli bychom s ním vyběhnout nejprve v dostihu nezvítězivších v Německu. Už v březnu byl přihlášený do Lipska, kde nám však zrušili dostih. Teď jsou v plánu Drážďany, ale momentálně má nějaké zdravotní problémy, tak uvidíme," říká Neuberg.

Zatím se zdá, že distance derby by pro Abascase neměla být problémem. „Matka byla mílařka a optimum otce bylo 2400 m. Ukazuje se, že bude po otci. V zimě se krásně změnil, vyspěl i psychicky a stínidla snad už nebude potřebovat. Víme, že nemá cenu zkoušet s ním kratší dostihy." dodává trenér, který si v zimě Abascase sám jezdil v práci.

Connex i Abascas mají za sebou společnou anabázi na německé dražbě, kde je jako ročky za ceny kolem 8000 eur nikdo nechtěl. Uspět s nimi v klasických dostizích by jistě bylo pro realizační tým z Pavlina dvora velmi příjemné, ale trenér Neuberg má před letošním derby ještě jednu výzvu. Přihlášku do modré stuhy totiž vlastní i český odchovanec Widukind (Jagmin - Wednesday). "Je hlášen do derby a St. Legeru na přání majitele. Maminka nevyhrála ani čtyřkový dostih, ale Jagmin už v minulosti dokázal zázraky," uzavírá Neuberg.