12. dubna 2008

Marssio zahajuje v Praze

Chvíle triumfu, ale i velkého rozčarování okusila v uplynulých sedmi dnech pražská stáj Hrubý. Její valach Acoss opanoval vrchol první dostihové neděle Gomba handicap, o několik dnů později ale stáj podnikatele v papírenském průmyslu Františka Hrubého přišla o výborného Cloworda a dva další, tuzemskému publiku neznámé, koně. I pod dojmem těchto událostí majitel přehodnotil plán vyslat ostře sledovaného tříletka Marssia k debutu do italského Milána, a tak se největší klasická naděje bílo-zelených barev představí tuto neděli doma ve Velké Chuchli. Na start trojkového dostihu na 1600 metrů jej doprovodí stájoví kolegové Teassio a Tennessee Dancer. Uvidíme tak zkraje sezóny dva potenciální "černé" koně letošního tříletého ročníku.

Hlas Františka Hrubého v telefonu zněl necelý týden po úspěšném vstupu do sezóny sklesle. „Cloword si podruhé zlomil nohu... To jsou dny, kdy člověk nemá do ničeho chuť, i když ví, že i takové momenty k turfu patří," hledal slova. „Divíte se, že za takových okolností nemám chuť jet do Itálie? I když jsem se tam hodně těšil."

Že ohlášená italská mise byla stornována, se mezitím dovtípili všichni turfmani, kteří viděli nedělní program pro Velkou Chuchli. Francouzský ryzák Marssio (Lord of Men - Misaine) a jeho britský sparing-partner Teassio (Generous - Tea Leaves), hlášení do dvojice milánských dostihů na 2000 metrů na 16. dubna, totiž figurují na startovní listině pražské Ceny Partmedia na 1600 metrů. Pro úplnost je ale třeba říci, že Miláno od začátku bylo ve hře jen jako jedna z několika možností. „Ti koně jsou v rozmezí jednoho týdne hlášeni do Chuchle, Milána a Ebreichsdorfu. Kam nakonec pojedou, to se ještě uvidí," poznamenala minulou neděli trenérka Lucie Vondrová.

Na naplnění odvážného tahu, kdy sledovaný český tříletek začíná sezónu v těžké italské konkurenci, si tak budeme muset ještě nějakou dobu počkat. „Tohle jsou dostihy, ve kterých chce debutovat skoro celá Evropa. Důvod je jednoduchý: pokud by se dotyční koně neukazovali dobře ve svých domácích klasických dostizích, tak mohou pravidelně jezdit právě do Itálie. Za takových okolností tam lze na jaře klidně potkat budoucího vítěze německého derby. Takže si tam můžeme jet pro výprask, ale na druhé straně i pro hodnotný výsledek. Už umístění do pátého místa by mi udělalo radost," řekl mi František Hrubý, když jsme v neděli probírali možnosti Marssia a jeho kolegů.

Přesměrování do Prahy nyní umožní českému divákovi vidět hlavní zbraně nejsilnější chuchelské stáje na vlastní oči. Podle zákulisních referencí budou nejostřeji sledováni Marssio a Teassio, třebaže majitel připouští určitou opatrnost v úsudku. „Naši letošní tříletí jsou pozdnější, a tak většina z nich ve dvou letech vůbec nevyběhla. Nyní debutují a stát se může ledacos, moudřejší budeme až v květnu. Třeba nakonec zjistím, že jsem přihlásil do derby nesprávné koně a budu muset dohlašovat," usmívá se Hrubý.

Že se dvojice potenciálních derbystů jmenuje velmi podobně jako několik předchozích šampiónů v Hrubého majetku, není náhoda. „Jména mých koní končící na -ssio, to je trochu takový rituál. Věřím, že mi přináší štěstí," objasňuje drobnou záhadu, o níž se tu a tam na českých závodištích debatuje.

Pokud se člověk může spolehnout na zprávy z kuloárů a to, co zběžně zahlédl v chuchelské ranní práci, pozici tříleté stájové jedničky už řadu měsíců zaujímá Marssio. Jeho matka vyhrála jedenáct dostihů včetně listed a dala čtyři potomky úrovně black-type. „Má šanci být o jednu, dvě třídy nad ostatními našimi tříletky. Mechanikou pohybu a dojmem z práce je zatím převyšuje a zdá se, že může být vytrvalcem," přemítá Hrubý.

Druhým koněm, kterého doporučuje do pozornosti v souvislosti s derby, je valach Teassio, syn dvojnásobného derby-vítěze Generouse. „Na pohled je to typický Generous, jsem na něj velmi zvědavý. Jestli bude na delší distance? Asi ano," trpělivě odpovídá majitel na dotěrné otázky reportéra.

Přihlášku do derby má i jediný tříletek stáje Hrubý, kterého jsme loni viděli na dráze. Německý rodák Magic Slipper (Protektor - Magic Note) zahájil kariéru v podobném duchu jako svého času Nick of Gold: snadno vyhrál menší dostih pod žokejem Janem Rájou. „Jako potomek Protektora si ve dvou letech řekl o start, přezimoval dobře. Derby-distance by papírově neměla být problém," shrnuje Hrubý.

Koněm, kterého si realizační tým umí na startovní listině derby za určitých okolností představit, třebaže zatím nemá přihlášku, je valach Kohistan z prvního ročníku vítěze Arc Dalakhaniho. Jako dvouletý ve francouzském tréninku utrpěl vlásenkovou mikrofrakturu ve spěnce a nabral tak tréninkové manko, podle trenérky ale dělá pokroky a původ jej doporučuje do vytrvaleckých dostihů.

Zda nakonec sestava stáje Hrubý usilující o derby bude vypadat právě takto nebo dozná větších či menších změn, se na samém začátku sezóny neodvažuje zodpovědně říci ani samotný majitel, natož autor zápisníku. Jisté je zatím jen to, že s koňmi trénovanými přímo ve Velké Chuchli je nutno v letošních klasických dostizích počítat.