30. dubna 2008

Memoriál profesora Michala vyhrál opět sprinter

Mohlo by se zdát, že ohledně prvního sledovaného trialu tříletých hřebců netřeba na těchto stránkách ztrácet mnoho slov. Memoriál profesora Václava Michala na 1400 metrů se stal kořistí Kevina The Knighta, sprintera a koně s výbornou jarní formou, leč zajisté ne kandidáta derby. Jenže tak jednoduše to v turfu nechodí. Nedělní vrchol na chuchelském závodišti přece jen přinesl několik důležitých zpráv. A ta hlavní zní, že Addison a Apartman - dva elitní zástupci loňských dvouletých, o nichž se dosud hovořilo jako o koních s distančním optimem do míle - se o účast v derby přece jen pokusí.

Memoriál profesora Michala je zvláštní dostih, spojený s řadou paradoxů. Je vypisován na 1400 metrů, ale vzhledem k posunování bariéry v prvních dnech sezóny se jen málokdy na této distanci skutečně běží. Je pojmenován po jedné z nejzasloužilejších, ale zároveň i politicky nejspornějších postav historie čs. turfu, její jméno ale získal až po listopadu 1989. Má renomé prvního velkého trialu pro tříleté hřebce, třebaže už dávno neplatí, že na jeho start směřuje většina zajímavých klasických kandidátů. Vzhledem k propoziční tísni a časovému tlaku dává řada trenérů možných tříletých hvězd přednost jiným dostihům. Stále znovu se hovoří o tom, že Memoriál profesora Michala nepředstavuje se svou délkou 1400 metrů úplně ideální průpravu pro Velkou jarní cenu. Hlavním nevyřčeným argumentem pro „Michala" zůstává tradice, ta je ale relativně krátká - sahá jen do roku 1975. To jsou jen některé z paradoxů, které už tak trochu k jarní horečce kolem tříletého ročníku patří.

Z hlediska derby míval Memoriál profesora Michala vždy jen mizivou vypovídací hodnotu. Na jeho listině vítězů figurují jen dva pozdější držitelé modré stuhy (1982 Cedros, 1991 Lykeion), v posledních letech se vesměs radovali sprinteři a koně s distančním optimem do 1600 metrů: 2003 Kifaab, 2004 Certus, 2005 Arrinao, 2006 Alain, 2007 Another True Story. Pravda, v nedávné době se zde tu a tam odehrály i velké bitvy s budoucí derby-příchutí jako v roce 1994, kdy triumfoval budoucí korunní princ ročníku Baddellios nebo o dva roky později, kdy velcí rivalové Mir Sada a Glowing nečekaně podlehli Pierovi. A takový Ray of Light skončil na scéně Memoriálu profesora Michala těsně druhý za Hyphenem.

Přesto je „Michal" stále svým způsobem loterie, která tu a tam svou nečitelností připomíná zahajovací Gomba handicap. Charakteristické je v této souvislosti jméno držitele časového rekordu, kterým je věřte nebo ne Eliot (Tamerino - Eliona). Reprezentant JZD Jílové zaběhl v roce 1990 čas 1:25,3. "Tenkrát to byl tuhý boj s Centinem a Vlastou Smolíkem. Eliot byl vyloženě jarní kůň s optimem do míle, v dalších vrcholných dostizích tříletých už neuspěl. Že dodnes drží časový rekord, je neuvěřitelné, protože ho zaběhl v provizorním provozu na levou ruku a oblouk u internátu je pomalejší," vzpomínal v neděli tehdejší Eliotův žokej Ferdinand Minařík starší. Trenér Ladislav Šilhavý doplnil: "Na Eliota byla dlouhá i míle..."

Nedělní dostih v některých ohledech osmnáct let staré překvapení připomněl. Na jeho startu se sešli vesměs příslušníci loňské elity dvouletých, které jsme v akci už viděli a kteří podle loňských výkonů příliš vytrvaleckých ambicí nenaznačovali: zimní favorit Addison (Tannenkönig - Adora), nejlepší loňský dvouletek domácího chovu Apartman (Scater - Apartma), rychlík The Joe McArdle (Sharp Proud - The Bastienne) či loni na vrcholné scéně umístění Lucky Horse (Two-Twenty-Two - Lucky Paradaise), Vitulus (Second Set - Venice) a Kevin The Knight (Second Set - Kayama).

Hned od startu na sebe strhl pozornost posledně jmenovaný ryzák ze stáje Racing Club Salvator. Žokej Ferdinand Minařík mladší měl v jeho sedle naordinovány dvě možnosti: pokusit se o úspěch stylem start-cíl nebo při rychlejším tempu směřovat svého svěřence blízko čela. Záhy po startu realizoval první možnost a ocitl se s Kevinem The Knightem v čele. Na špici mu sekundovali čeští odchovanci Grizli a Aziak, dobrou pozici těsně po startu získal i Apartman. Addison s Lucky Horsem se drželi uprostřed chumlu soupeřů šestého místa, zatímco Manbearpig a Colorado Kid odskočili špatně a také Vitulus se v úvodních metrech rozehříval jen pomalu.

V lahovickém oblouku měl Kevin The Knight k dobru zhruba půldruhé délky, při náběhu do cílové roviny se ale za ním už začala „štosovat" velká jména. Ne všichni ale v té době měli v rukou dobré karty. Třetí stoupou obíhající Apartman se sice posunul dopředu, jeho akce ale tentokrát postrádala potřebnou lehkost. Addison se zase vzpamatovával ze série kolizí, které utrpěl v oblouku a na distanci byl poraženým koněm. Martin Pišl ho sice několikrát pobídl bičem, ale brzy poznal marnost svého úsilí a nechal Addisona v klidu dokončit.

200 metrů před cílem poutala pozornost akce dvou koní přicházejících zvenčí: Lucky Horse a zhruba tři délky za ním Vitulus rozbalili pohledný finiš, který s přibývajícími metry nabíral grády. Minařík, známý tím, že preferuje raději důrazné vyjíždění rukama než bičem, musel 100 metrů před cílem přece jen přitvrdit a začít se pořádně třást o výsledek. Cílová podkova ale přišla právě včas pro Kevina The Knighta - v cíli měl na druhého Lucky Horse náskok krku. Bojovným výkonem si u bariéry doběhl pro třetí místo Joe McArdle před důrazně finišujícím Vitulusem a jedním tempem jdoucím Apartmanem. Šestý skončil slibně běžící Colorado Kid před Addisonem. Prvních sedm koní se vešlo do zhruba pěti délek. S výraznějším odstupem na elitu dokončili Grizli, Aziak, Velasques, Daily Bet a Manbearpig.

"Trochu mě vyděsila první čtyřstovka, tam jsme se rozjeli velice rychle, ale pak jsem měl na špici chvíli klid a podařilo se mi tempo korigovat," řekl po doběhu Ferdinand Minařík. "Posledních 50 metrů bylo strašných. Viděl jsem ve stínu postupovat Lucky Horse a Pinďu Janáčka v černém dresu a to se vám mihnou hlavou myšlenky, že prohrajete dostih poté, co odvodíte 1380 ze 1400 metrů..."

Kevin The Knight loni dokázal jednou vyhrát v Praze, nejhodnotnější výsledek ale zaznamenal třetím místem v bratislavské Velké ceně BBAG. Svým projevem nevyvolává ani na okamžik pochyby o svém budoucím distančním směřování. "Dává jasně najevo, že je to kůň do míle. Ta mu bude vyhovovat, ale jestli bude moci jít i ve Velké jarní ceně start-cíl, to se uvidí podle soupeřů. Dnes potvrdil slušnou jarní formu," konstatoval se trenér Allan Petrlík.

Stáj Racing Club Salvator má po čase znovu zbraň do Velké jarní ceny. "Jsme nadšení, dávali jsme si šance do pátého místa. Kůň ale vlastně potvrdil slova trenéra, že se během zimy zlepšil. Když potvrdí kvality i na míli, budeme šťastní. Derby je přece jen distančně už někde jinde a navíc pro něj máme v záloze Moral Duty, kterého jsme koupili v říjnu na dražbě v Newmarketu. Měl by být vytrvalejší než Kevin, ale zda to bude stačit na 2400 m, si zatím nejsme jistí," řekl spolumajitel Dominik Gerža.

Jestliže populární "Salvátoři" budou ve zbývajících třech týdnech do Velké jarní ceně dumat o tom, co s jejich koněm může udělat 200 metrů navíc, žokej Václav Janáček zřejmě bude sledovat filmy sci-fi a přemýšlet, jak se naklonovat. Lucky Horse momentálně patří mezi čtyři koně, které by rád jezdil v jarní klasice. "V práci se mi vůbec nelíbil, působil na mě jako kůň bez chuti. Dnes mě příjemně překvapil, nečekal jsem, že bude takhle rychlý a v rovině navíc rozbalil fantastický závěr. Třeba bude skutečně vytrvalec, ale každopádně ještě půjde s formou nahoru, dnes měl ještě určité rezervy." Trenér Lucky Horse Jaroslav Drlík měl ve vážnici výraz pokerového hráče: "Na to, že jsme ho nijak zvlášť na tento dostih nepřipravovali, vypadal slušně. Má start v nohou a to je před Velkou jarní cenou nejdůležitější. 200 metrů navíc mu určitě pomůže."

Spokojenost vládla po doběhu i v táboře kolem třetího Joe McArdlea. "Žokej dodržel ordre, aby seděl na třetí, čtvrté pozici a pak zaútočil v cílové rovině. Kůň se začal rozcházet těsně před cílem a zřejmě by mu vyhovoval o něco delší dostih. Jinak přes zimu příliš nenarostl, spíše se spravil do šířky, a všechno je v pohodě." řekl majitel Martin Wolf. Žokej René Koplík doplnil: "Míle mu bude sedět lépe, ale dokola asi Joe nebude."

Kdoví, kde by skončil Vitulus, kdyby po startu získal dobrou pozici. Po vstupním zaváhání ale musel dohánět ztrátu na hlavní soupeře. "On takový laxní je. Janu Rájovi jsem to říkal a teď sám poznal, jaký Vitulus je, tak ho příště snad na startu popožene... Závěr měl neskutečný a z té pozice to bylo naprosto skvělé," rozplýval se trenér Zdeno Koplík. "Zda má vytrvalecké schopnosti, to je velká otázka. Papírově asi ne, ale může být výjimkou. Je dobře voditelný a něco určitě zkusíme..."

Největším zklamáním dostihu byl pro řadu sázejících výsledek Addisona, který měl v dostihu několik kolizí a do hry o vítězství prakticky nezasáhl. Jeho realizační tým ale příliš rozčarovaně nepůsobil. "Ostatní byli momentálně lepší. Nespěchali jsme na něj, ještě nemá tolik napracováno a bylo vidět, že má ještě nějaké to kilo navíc. Ještě na něj trochu počkáme. A nezapomeňte, že neměl dobrý průběh dostihu - v oblouku byl fackovaný zleva, zprava..." vysvětloval trenér Vladislav Fedorowicz, který navzdory loňským proklamacím neopustil plány na derby. "Distančně do míle? Tak úplně bych to zatím netvrdil. Loni jsem říkal, že 1200 - 1400 je na něj krátké a že míle bude lepší, ale tím se nevylučuje, že nemůže uspět i na delších distancích. Zkusíme to s ním." V podobném duchu mluvil i žokej Martin Pišl: "Celý oblouk jsme lítali jako ping-pongový míček. V závěru jsem na něj už netlačil, zkusil jsem to ze začátku a když jsem viděl, že to není ono, nechal jsem ho být."

Svým příznivcům v neděli neudělal zvláštní radost ani Apartman. "Měl špatné startovní číslo a všechno oběhl zvenku. Na té druhé čtyřstovce mu to vzalo tipec, ale nevadí. Přezimoval normálně, moc nám letos nežere a vyrostl, tak uvidíme, jak mu to půjde. Jako valach je ve stejném typu jako většina jeho sourozenců. Teď by měl jít 1600 metrů a uvidíme, jestli bude do derby. Určitě to budeme zkoušet." řekl trenér František Vocásek.

Zatímco všichni jmenovaní více méně vstoupili do sezóny jako loňské dvouleté hvězdy, které se budou snažit svůj dosavadní status potvrdit i v klasickém ročníku, možným koněm pro zapamatování je šestý Colorado Kid, který se sice v neděli prezentoval nezralým výkonem, ale v závěru pohledně bojoval se zkušenějšími soupeři. "Je to kůň na dlouhé dostihy, ale ještě to nemá v hlavě srovnané. Příliš moc chce, žene ho dopředu hlava. Už jako dvouletý byl takový, v zimě se trochu srovnal, ale ještě mu chybí zkušenosti. Dnes se chtěl pořádně rozjet už ve zkušebním cvalu," usmívala se trenérka Lenka Horáková.

Zbylí účastníci Memoriálu profesora Michala se budou muset v příštích startech výrazně zlepšit, pokud chtějí hrát větší roli na klasické scéně. To platí pro aktivního a na konci se vytrativšího Grizliho (žokej Šafář: "Možná bude lepší zkusit to příště zezadu, dnes mu chyběl konec..."), Velasquese (Radek Koplík: "Uvidíme, jak se bude chovat, když bude mít bezproblémový dostih..."), Daily Beta (žokej Palík: "Něco nebylo v pořádku, špatně cválal...") či Manbearpiga, k němuž se v zápisníku ještě tento týden vrátím.

Ze zbylého nedělního programu nesporně musela upoutat trojková Cena jízdní policie na 1600 m, v níž na distanci vedle sebe bojovalo sedm koní. Táhlým útokem zvenčí se nakonec prosadil Starfighter (Varadar - Silver Heart) před debutujícím Teassiem (Generous - Tea Leaves) a prvním tříletým vítězem letošní sezóny Duplem (Sorbie Tower - Duola). Tento doběh by do budoucna mohl být zajímavý i něčím jiným než jen kuriózním výrokem "tuhý boj 1 1/2 - nos".

Zatímco vítězný Starfighter podle svého realizačního týmu směřuje do Velké jarní ceny a trenér Zdeněk Machů v něm zatím vidí mílaře, další dvojice pomýšlí na derby. Teassio z pražské stáje Hrubý při debutu pod Jiřím Palíkem ztratil na startu četné délky, poté stíhal soupeře, rozdal délky v oblouku a poté ukázal slušný závěr. "Bylo to dobré, líbil se mi. Dnes jsem se sice nadřel, ale příště to bude lepší. Vytrvalec? Může být." sděloval Palík, který si do Prahy odskočil z Německa. Trenérka Lucie Vondrová neskrývala radost: "Teassio momentálně vypadá na našeho nejlepšího tříletka, i když pořád ještě doufám, že Marssio nakonec nebude tak falešný kůň jak se zatím prezentoval. Škoda, že dnes Teassio zůstal v boxech. Už v práci se nám líbil, dnes dostal na zkoušku blinkers, aby se soustředil na dostih. To se vyplatilo, šel krásně rovně."

Třetí Duplo udělal od prvního letošního startu další pokrok a prezentoval se výrazně sevřenější akcí než minule. "Bylo to dané i tím, že měl z levé strany koně. Ukázal, že není žádný křivák, protože opravdu bojoval. Po dnešním startu odpadají úvahy o Velké jarní ceně, nemá smysl nahánět se s rychlíky, které jsme dnes viděli v Memoriálu profesora Michala. Budeme teď hledat takový program, přes který by se mohl dostat do derby." řekl trenér Tomáš Hurt.