30. dubna 2008

Pozor na Teddy Ready, zní z Bratislavy

Jestliže jsem v ohlédnutí za Memoriálem profesora Michala zmínil určitou skepsi ohledně 1400 metrového trialu před klasickými dostihy, trenéři Michal Lisek a Čestmír Olehla vyjádřili své pochybnosti mnohem přímočařeji a vyslali hřebce Swakopmunda a Klause do nedělní Ceny trojročných žrebcov na 1700 metrů. Druhé a třetí místo za domácím Teddy Ready je nesporně zajímavým vstupem do sezóny a české stáje po doběhu neskrývaly spokojenost. "Byl to rychlý a poctivý dostih, jako přípravný start na začátku sezóny ideální," shodli se Lisek i Olehla.

Domácí trenérka Zuzana Kubovičová si v poli šesti koní připravila zajímavou taktickou variantu. Její Valiant se zhostil role vodiče a udal svižné tempo pro stájovou jedničku Teddy Ready (Orpen - Tonight), která je mimochodem hlášena i do Českého derby. Jaroslav Línek v hřebcově sedle absolvoval komfortní dostih na třetí, čtvrté pozici blízko špice vedle Klause, zatímco Swakopmund zpočátku pole uzavíral a začal se posouvat dopředu až na protilehlé rovině.

Teddy Ready sice ještě zdaleka nepůsobil jako zralý kůň a v cílové rovině se prezentoval bočením, žokeji Línkovi se jej ale podařilo včas srovnat a pod rukama jej dovedl k pohlednému vítězství o 1 3/4 délky před druhým Swakopmundem (Golan - Shiny Waters). Zástupce stáje CK Martin Tour dokázal jako jediný efektivněji vzdorovat vítězi a třetímu Klausovi (Jape - Klara) nadělil 3 3/4 délky.

"Swakopmund jel do Bratislavy i proto, abych si ujasnil, zda je můj odhad ohledně jeho distančních schopností správný. Potvrdilo se, že mu nebude vadit ani o něco delší porce než míle, tak doufám, že to ukáže i v budoucnu," řekl Lisek. "Dalším cílem je česká Velká jarní cena a kdesi v dálce úvaha, že by mohl jít Velkou červnovou, pokud bude v pořádku..."

Trenér působící na chuchelském závodišti souhlasí s dojmem, že v bratislavském trialu bylo k vidění několik vytrvalců: "Jako přípravný dostih před klasikami mi tenhle dostih připadá dobrý. Zase narážíme na české propozice - na jaře běhají sprinteři, na podzim vytrvalci a ti už v té době z poloviny nejsou, neboť už skáčou přes překážky. Dlouhé dostihy pro tříleté zkrátka na jaře chybí, třeba Ave Randím teď nikde dostih na 2200 nebo 2400 metrů nemá, pokud nechceme jet do Mostu..."

Vedle výkonu Swakopmunda Lisek v Bratislavě upoutal sankcí 1000 Sk za "nevhodné správanie". Trenér ale hned v zárodku koriguje případné fámy. "Nic zvláštního se neodehrálo. Loni jsem dostal výstrahu za nekorektní chování v průběhu dostihu, když jsem emotivně povzbuzoval svého koně. Proto si mě tentokrát víc všímali a když jsem jednou zařval, ať Jirka Chaloupka jezdí, tak se to zkrátka nelíbilo. Stál jsem na příliš viditelném místě před tribunami, ale beru to - není to nic, o čem by bylo třeba nějak diskutovat."

Liskův kolega Čestmír Olehla sice v Bratislavě žádnou sankci neinkasoval, ale jinak byly jeho nedělní pocity a postřehy velmi podobné. "Byl to docela svižný dostih a je pravda, že Klaus se pohyboval blízko špičky. V oblouku se trochu zafoukl a ten závěr už nebyl takový, jak jsem si představoval. Swakopmund přilétl jako blesk. Se třetím místem jsem spokojený, přesně to jsme potřebovali, aby se Klaus zvedl ze zimního spánku. 1400 metrů jako příprava na Velkou jarní cenu mi připadá krátká, pro takové koně jako Klaus nebo Swakopmund byla nedělní Bratislava optimální," glosoval Olehla, který podobně jako Lisek soudí, že vítězný Teddy Ready by do budoucna mohl být nebezpečným soupeřem pro české tříleté i na vytrvaleckých distancích.

Co se týká Klause, podle všeho bude letos tříletou jedničkou stáje Wrbna Racing. "Je to naprostý flegmatik, v práci pro něj nemám koně, který by ho dokázal přinutit k většímu vypětí. Míle na něj bude určitě krátká a třídově ho hodnotím vysoko, takže jestli se ptáte na proutěnou tříletých v Meranu, tak tam asi Klause hned tak neuvidíme. Jako syna Japea jsme ho sice kupovali s výhledem na skoky, ale brzká překážková kariéra ho nečeká. Vždyť v klasických dostizích přibyly zajímavé peníze, to pro nás určitě je zajímavé..." dodal Olehla.