9. dubna 2008

Rozmarný Duplo, první tříletý vítěz 2008

V úvodní fázi sezóny musí být člověk při hledání tříletých talentů ostražitý a stále si opakovat, že teprve vrcholné dostihy prokáží skutečnou třídu většiny zúčastněných. Přesto se nemohu ubránit dojmu, že první tříletý vítěz sezóny Duplo je koněm pro zapamatování. Hnědák z lotu mladého trenéra Tomáše Hurta ovládl čtyřkovou Cenu Velké Chuchle nejen s viditelnými rezervami, ale hlavně jasně čitelným stylem vytrvalce.

Polský valach Duplo (Sorbie Tower - Duola) loni absolvoval čtyři starty bez toho, že by se vyčlenil ze skupiny nezvítězivších. První úspěch v životě mu těsně unikl v červenci na mostecké dráze, když po tuhém boji o krátkou hlavu podlehl klisně Zeny. Jeho realizační tým do něj očividně vkládal určité naděje, v Gerschově memoriálu se ale nedostal přes šesté místo a první sezónu na dráze zakončil třetím místem na trojkové scéně.

Až na jednu výjimku Dupla loni jezdil Václav Janáček, který se do jeho sedla vyhoupl i minulou neděli. „Je to problémový kůň na ježdění, proto se snažíme angažovat Janáčka, který ho zná a každé pondělí k nám dojíždí na práci," objasňoval trenér Hurt.

Co tím myslel, se záhy ukázalo v samotném dostihu. Třebaže měl Duplo startovní číslo 1, vzhledem k pomalejšímu odskočení ztrácel po první stovce metrů na vedoucího Renesance dobrých 7 délek. Janáček valacha ještě před lahovickým obloukem musel jednou upozornit bičem na jeho povinnosti. V oblouku se začal posouvat do středu pole a 400 metrů před cílem už měl volnou cestu k útoku. Na vnější, méně rozbité části dráhy Duplo akceleroval, ale místo soustředěného výkonu pokukoval kolem sebe a za distancí vybočil. Janáček si přehodil bič do levé ruky a dělal co mohl, aby svého svěřence usměrnil. Navzdory všem extravagancím ale Duplo získával na soupeře stále více prostoru a dvojnásobný šampión žokejů nakonec mohl v posledních desítkách metrů kontrolovat situaci. Vyhrál s viditelnou rezervou o 5 délek.

„Jsem vyřízený, je to parchant," sděloval Janáček po doběhu. „Ale jestli bude dál vyhrávat, klidně se takhle nadřu znova. Trochu toho koně znám, on stále něco vymýšlí. 200 metrů jde rovně, pak zase 200 metrů bočí. Potřebuje schovat v poli a uklidnit, ale bude to vytrvalec s dobrým speedem, to dnes ukázal."

Tomáše Hurta jsem se zeptal, zda by Duplovy problémy nespravilo nasazení stínidel. „Zkoušeli jsme to v tréninku, není to lepší. U něj se jedná vyloženě o rozmar, ale věřím, že když dostih nebude od začátku rychlý a poběží se na delší distanci, nebude to špatné. Míle není jeho ideální trať, chtěli jsme jen vidět, jestli ji zvládne, protože je hlášený do Velké jarní ceny. Uvidíme, zda ukáže kvality i ve vyšších kategoriích - až bude tvrdší konkurence, budeme muset s tím jeho bočením něco udělat."

Povětrnostní podmínky v Benešově - Černém lese letos byly podle jeho slov podobně deštivé jako v ostatních částech republiky, což trenéra přinutilo ke hledání alternativních řešení. Duplo proto trochu cestoval a absolvoval tréninky v Mimoni a Velké Chuchli.

Nejbližší otázkou bude, zda valach skutečně nastoupí do Velké jarní ceny nebo se hned začne stěhovat na jemu bližší vytrvalecké distance. „Bude záležet na tom, jak bude vypadat po dostihu. Nabízí se poslat start na 1800 metrů nebo případně zariskovat ve větším dostihu. Určitě ale nepůjdeme Memoriál profesora Michala," řekl trenér pár minut po vítězném dostihu.

Podobně jako někteří jeho kolegové i Hurt potvrzuje, že jarní propozice nedávají příliš možností pro menežování tříletých vytrvalců. „Je to problém, i náš Duplo musel běžet míli. Dlouhý dostih na rozběhnutí není a nechtěli jsme čekat do konce měsíce. Pokud je kůň hlášen do klasických dostihů, musí ukázat hned, zda na to má. Přihlašovací poplatky za klasické dostihy jsou poměrně vysoké a čím dříve se rozpozná, zda je má cenu platit, tím lépe pro majitele."

Mimochodem, Duplovým majitelem je syndikát Long Field, který tvoří pánové Chotaš, Šach a Burian. „Existují už asi čtvrtou nebo pátou sezónu, Duplo je zatím zřejmě nejlepším koněm, jakého měli," ochotně vysvětluje Hurt. Bude jistě zajímavé sledovat, jak se syndikáty s klasickými nadějemi letos uplatní proti nejsilnějším českým stájím.