15. května 2008

Budapest z kopečka ohromil. A teď zpět do Prahy

Opožděné ohlédnutí za Memoriálem dr. Frankenbergera by mohlo být pouze o jednom koni a nebylo by na tom nic zvláštního. Irský hnědák Budapest zapůsobil na každého, kdo minulou sobotu v Mostě byl. Když asi tři sta metrů před cílem nasadil k rozhodujícím zrychlení, patnáctičlenné pole soupeřů se opticky smrsklo na pasivně přihlížející kompars. Realizačnímu týmu kolem trenéra Josefa Váni přesto nezbývá nic jiného, než se šest týdnů před Českým derby opět co nejrychleji vrátit na zem. Výsledek na distanci 2000 metrů a specifické dráze bude třeba potvrdit ve Velké červnové ceně. Do té doby ale bude mít česká dostihová scéna o čem přemýšlet. Jak řekl po doběhu žokej Jan Rája: "Jak se běhá Frankenberger, už se začíná skloňovat derby. Dnes jsem si říkal, že ta jiskřička naděje by mohla chvíli hořet..."

Pověst mosteckého trialu kolísá rok od roku. Třebaže řada stájí o jeho platnosti před Českým derby vyjadřuje větší či menší pochybnosti, svou cestu za vavřínovým věncem zde v nedávné minulosti nastartovali Darsalam či Laureat. Dostih pojmenovaný po prvorepublikovém ministerském radovi Otakaru Frankenbergerovi (1884 - 1941), který to nejen za své zásluhy o záchranu hřebčína Napajedla dotáhl koncem třicátých let na místopředsedu Jockey Clubu, má každopádně své mouchy. A ta hlavní spočívá v místě konání - krásném, leč svým profilem od centrální dráhy přece jen odlišném Mostě. Po přestěhování z Chuchle koncem 90. let byla navíc zkrácena distance na 2000 metrů a to je už druhý faktor, který každoročně činí výsledek trialu nečitelnějším.

V sobotu se na startu sešlo šestnáctičlenné pole, jehož úroveň slibovala velkou podívanou. Vedle Budapesta (Montjeu - Run To Jane) měli své kvality na nejvyšší úrovni potvrdit také letošní vítězové menších dostihů Nice Tiger (Tiger Hill - Narola), New Jape (Jape - Niderlandia) a Vernal Point (Glenstal - Vapeta), s napětím se očekával letošní debut Tesiova (Mill Pond - Tamalirega) a návrat příslušníka loňské dvouleté elity Abascase (Hamond - Abasca). Po škrtu stájového kolegy Marssia proklouzl do boxů i původní náhradník Teassio (Generous - Tea Leaves) a mezinárodní kolorit dodal Polák Desamum (Samum - Doreen).

Složité papírové výpočty ale dostaly ránu už v prvním oblouku, kde došlo ke strkanici a několika kolizím. Dostih zde prakticky skončil pro New Japea, který se v prvních metrech ujal pod Zuzanou Vokálkovou vedení, v oblouku si ale přivodil bolestivé zranění a od té doby se už jen propadal dozadu. Vedle něj zpočátku cválal Nice Tiger, kterého Ingrid Koplíková poslala dopředu v obavě ze zavření soupeři, hřebce však neudržela a pulující zástupce stáje Yoko se tak postaral o rychlé tempo. V prvním sledu se objevili také Budapest a Tesiov, zvenčí obíhal Abascas.

Na konci protilehlé roviny začaly Nice Tigerovi docházet síly a na špici jej vystřídali Teassio a Carcassonne. Martin Srnec v sedle valacha stáje Hrubý se dostal dopředu shodou okolností, po několika vteřinách se ale rozhodl zariskovat a nasadil k trháku o dobrých pět délek. Teassio zavedl pole do cílové roviny a chvíli jeho akce vypadala nebezpečně. Za metou 400 m se ale situace vyrovnala.

To už uprostřed útočících koní zrychloval Budapest a razantně se odpoutal od pole. Na distanci o jeho úspěchu nebylo pochyb, hnědák však dál navyšoval svůj náskok a v cíli nadělil soupeřům sedm délek. Tuhý boj se odehrál o další místa, když koně na 2. - 5. pozici dělila vždy délka krku. Navrch nakonec měla z hloubi pole útočící Letní Bouře před Teassiem, Abascasem a Aziakem.

"Jsem spokojený o to více, že Budapest zdaleka neměl optimální průběh dostihu," hodnotil po doběhu trenér Josef Váňa. "Dvakrát měl před protilehlou rovinou ošklivý kontakt s Tesiovem, až jsem z toho byl zděšený. Kůň ztratil nohy, ale ztrátu do kopce poměrně rychle dohnal. Měl jsem obavu, že pak už moc nebude mít konec, ale Budapest předvedl, že je nadějné zvíře a udělal svému majiteli panu Sládkovi radost. Mostecký kopec jsme zkoušeli v práci a Budapest to z těch koní zvládl nejhůř. Ale on prostě potřebuje delší distanci. Pokud vše půjde optimálně, půjde teď Velkou červnovou cenu."

Velké nadšení zavládlo po doběhu v táboře kolem majitele Miloslava Halíka a mladého trenéra Jaroslava Myšky. Hnědka Letní Bouře (House Rules - Letní Noc), loni třetí z Ceny zimní královny, svým výkonem objasnila, proč ji tým z Radimovic hlásil do derby. "Kobyla šla super. Ze začátku nechtěla akceptovat to rychlé tempo, Tomáš Lukášek na ni chtěl zatlačit, aby se posunul víc dopředu, ale ona si stále jde svým tempem. Pak má ale konec a ráda bojuje, v cílové rovině šla asi přes šest koní," radoval se jeden z nejlepších překážkových jezdců v Česku. "Letní Bouře je takový hřebec, dominantní povahou i fyzickým fondem. Potřebuje delší dostih a cválat v klidu. Teď zkusíme Velkou červnovou cenu, Praha s tamní dlouhou rovinou jí bude svědčit ještě víc."

Naopak kolem třetího Teassia panovalo mírné zklamání. "Říkala jsem žokeji, že nevím, proč vodil, když to vůbec nebylo plánované. Kůň měl být schovaný a jít koncem. Je ale pravda, že na druhý start v životě a v takové konkurenci to bylo určitě dobré." reagovala trenérka Lucie Vondrová. Žokej Martin Srnec se hájil: "Bohužel mi nezbylo nic jiného. Přede mnou začali koně vadnout a musel jsem se ujmout vedení. Teassio ještě stále zraje a jednou bude velmi dobrý i na distanci 2400 metrů. Možná jeden z nejlepších v republice."

Čtvrtý Abascas svým výkonem nezklamal ani zvlášť nenadchl. "Šel v Mostě galop s Váňovci a proběhlo to skvěle. Dnes jsem musel jít dopředu, ale to chtěli všichni a byla tam zbytečná mela. Každý chce po startu dobrou pozici a když to chce pět lidí najednou, tak je těžké přežít to bez kolize," rozjímal po doběhu žokej Václav Janáček. „Abascasovi to v obou obloucích ujíždělo, takže to nebylo úplně ono. Šel dobře, ale nebylo to úplně to, co jsem očekával. Je to těžký kůň, kterému musí všechno sednout. On nemůže přijít zezadu dlouhým koncem, ani jít zpředu."

Řada otazníků zaznívala kolem poražených. Osmý Vernal Point nepodal špatný výkon, dlouho se držel v zadní části pole a v cílové rovině útočil na vnější straně dráhy. Od Budapesta jej dělilo asi 14 délek. "Je pravda, že to byl teprve druhý start. Smutní být nemůžeme, vyhrál třetí kategorii v Praze a chtěli jsme to zkusit, protože se chceme dostat do derby," řekl trenér Jozef Piruch. „Co nás nutí trochu přemýšlet je jeho otec Glenstal, který tady v Česku nedal nic, co by běhalo dlouhé distance. Takže stále trochu hledáme, zda mu to bude sedět. Je ale pravda, že v závěru se rozcházel a pražská rovina by mu měla sedět lépe." Majitel Ivan Michalec dodal: "Vernal Point se na rovince z kopce necítil úplně dobře. Nedal do toho všechno a proti těmto dobrým koním to pak nemohlo dopadnout úplně dobře."

Vysoké ambice stále nevzdává ani okolí Nice Tigera, který se po rychlém začátku nakonec propadl až na vzdálené třinácté místo. "Neměl vodit, uhnal se do kopce. Stalo se, uvidíme příště," řekl Zdeno Koplík s tím, že ohledně vytrvalosti hřebce zatím stále není definitivně jasno. Zatímco trenér se vzhledem k původu zatím kloní k pozitivní variantě, jeho dcera v něm vidí spíše mílaře.

Úplně zdravý se z dostihu nevrátil sedmý Tesiov, který si odnesl šrámy z kolize v prvním oblouku. "To ale v dostihu asi rozhodující nebylo. Když točili do cílové roviny, srazil se s Nice Tigerem a pak už nepřidal. Kličkoval z kopečka, nechtěl závodit. Byl to letos jeho první dostih, asi jsem ho měl nechat v práci trochu víc rozběhnout, navíc se nesplnil ani předpoklad, že bude v Mostě měkko," shrnul trenér Jiří Janda. "Zkusíme Velkou červnovou a pokud se to nepovede, po 1. červenci mu spadnou penality a kůň si může odběhnout dvojkový dostih." Majitelé z Pardubic a okolí a také Jandova specializace ale napovídají ještě jiné směřování. "Konstitucí je to kůň do Pardubic, do oranice... To ho bude bavit. Už jsme s ním skákali v hale ve volnosti. Mám vyzkoušené, že když si koně skočí překážku takhle bez jezdce, lépe to chápou. A jeho to moc baví, skáče jako parkurový kůň." dodal Janda.

Smutný byl po doběhu František Holčák, neboť jeho New Jape odskákal strkanice z úvodního oblouku vůbec nejhůř. "Urvali mu kus patky v oblouku, to křápnutí bylo slyšet až na tribunu... Je to nepříjemné a moc mě to mrzí, protože to je šikovný kůň. Štěstí, že mu v té skrumáži neurvali nohu. Šestnáct koní, všechno se to namačkalo na hromadu. V takových situacích mi připadá, že 12 koní v dostihu by stačilo. Vždyť kdo bude dnes objíždět pole venkovní stopou?"

Nejstručnější odpověď jsem obdržel od Arslangireje Šavujeva. Když rekapituloval patnácté místo svého Golden Prize (Pure Prize - Amherata Gold), opáčil jen: "Průběh měl dobrý, ale konec byl špatný. Asi mu chybí třída."

V rámcovém programu poutal největší pozornost druhý start Budapestova irského souputníka Arabian Gema (Sadler's Wells - Goncharova). Zástupce stáje Spedition Zavřel změřil síly se sprintery v Ceně reklamní agentury Frrod (II) na 1410 metrů a počínal si podle očekávání. V sedle s Šárkou Pulpánovou absolvoval většinu dostihu uprostřed pole, v oblouku ztratil několik délek a v cílové rovině nedokázal odpovědět na závěr soupeřů. "Po totálním vytrvalci nemůžeme na 1400 m chtít, aby vyhrál. Ostudu neudělal, jezdkyně splnila přesně to, co jsem chtěl - vedla ho v klidu a k ničemu ho nenutila," řekl trenér Josef Váňa. "Museli jsme vyzkoušet, jak se bude chovat v boxech. Dnes vyskočil, jak vyskakoval doma. Další start nejspíš necháme na Velkou červnovou cenu a pokud by se tam náhodou nevešel, tak Červnový pohár."

Že Váňova kolekce pro derby může být ještě širší, ukázal v prvním dostihu při svém debutu Ksiaže Jape (Jape - Ksiežna Walii). Jan Rája jej držel velkou část Ceny společnosti O2 (III, 1818 m) v poli, v závěru přišel s pohledným útokem a napoprvé skončil šestý. "To nebyl špatný start. Honza říkal, že příště to bude už jiné kafe a hlavně bude taky potřebovat něco delšího. Uvidíme. Máme tři želízka v ohni..." uzavřel Váňa.