20. května 2008

Do míle vládne Kevin The Knight. Dál se uvidí

Pokud někdy vznikne dostihový slovník s výkladem jednotlivých pojmů, u pojmu "tuhý boj" by měla být fotka Kevina The Knighta a Dicka Morrise. Nedělní Velká jarní cena přinesla přesně ten druh velkého sportu, kvůli kterému většina z nás na dostihy chodí. Z Irska dovezený favorit a stále znovu podceňovaný sprinter spolu bojovali polovinu cílové roviny, než o vítězi rozhodla cílová kamera. Ta zachytila o nos dříve ryzáka stáje Racing Club Salvator s žokejem Ferdinandem Minaříkem. Radost vítězného týmu kolem chuchelského trenéra Allana Petrlíka byla nelíčená, výsledek druhého klasického dostihu ale nabídl i některé hlubší náměty k úvahám. Třeba ten, že poprvé od roku 1987 zřejmě neuvidíme vítěze Velké jarní ceny na startu derby. "Určitě ho nebudeme natahovat do derby. Dostihy kolem míle mu vyhovují, a tak v nich zůstane," řekl po doběhu Petrlík. Pokud se tak skutečně stane a okolí Kevina The Knighta na rozdíl od týmů většiny úspěšných sprinterů posledních let vidině derby skutečně odolá, kandiduje na ocenění pro majitele roku.

Klíč k výsledku Velké jarní ceny se zrodil v posledních dnech před startem kdesi mezi pražským hotelem Salvator a chuchelským závodištěm. Skupina majitelů kolem Dominika Gerži měla na startovní listině hned dvojici koní - vedle vítěze Memoriálu profesora Michala Kevina The Knighta (Second Set - Kayama) ještě ostrovní nákup Moral Duty (Silver Deputy - Shoogle), který neúspěšně vstoupil do sezóny v rakouském Trial Stakes. Když na něj realizační tým angažoval irského žokeje Liama Keniryho, asi jen málokdo předpokládal, že nakonec bude nasazen jako vodič. Ale stalo se.

O rámci slavnostního odpoledne se tentokrát netřeba příliš rozepisovat. Vytrvalý déšť už od nedělního rána spolehlivě nasměroval daleko od závodiště většinu potenciálních diváků, a tak se v ochozech sešla standardní návštěva, složená ze "skalních". Ti v paddocku poprvé viděli letošní derby-import stáje Dr. Charvát Dicka Morrise (Kalanisi - Moet), který nakonec navzdory svému nenápadnému zevnějšku odskakoval v roli favorita. A to přesto, že měl nalézt v koních jako Swakopmund (Golan - Shiny Waters), Urodos (Two-Twenty-Two - Uroda), Connex (Next Desert - Conelia) či Vitulus (Second Set - Venice) nebezpečné soupeře, ledacos naznačovalo také rozhodnutí žokeje Jana Ráji pro Starfightera (Varadar - Silver Heart). Z německé dvojice König Shuttle - Art Chat tentokrát zdaleka nešel takový strach jako z Picobelly a spol. o týden dříve v Jarní ceně klisen a domácí scéna tak před VJC dýchala o poznání klidněji.

Hned po startu se na měkké dráze (5,1) ujal vedení německý König Shuttle, svých nízkých startovních čísel ale záhy využili Moral Duty s Kevinem The Knightem a v první vlně se bleskurychle ocitl i Dick Morris. Ten se na špici zpočátku poněkud pral se svým žokejem Radkem Koplíkem, na metě 1200 m jej ale vysvobodil Moral Duty, který udal pro svého stájového kolegu pomalejší tempo. Ve druhé vlně kolem čtvrtého místa byli k vidění Starfighter, Connex, König Shuttle a Lucky Horse. Naopak Swakopmund, Addison a The Joe McArdle se v lahovickém oblouku nacházeli na chvostu pole, dobrých deset délek za čelem.

Moral Duty zavedl pole do cílové roviny, kde jej po levé ruce Liama Keniryho minuli Dick Morris i Kevin The Knight. 400 metrů před cílem se zdála být situace vyrovnaná s plnými šancemi také pro Connexe a Starfightera, ale Kevin The Knight a Dick Morris se dokázali odpoutat a zbylé tři stovky metrů svedli tuhý boj o vítězství.

Na distanci měl Dick Morris slabší moment a Kevin The Knight vypadal jako vítěz, ale valach Dr. Charváta dokázal opět "zapnout" a také díky drobnému vybočení soupeře se 100 metrů před cílem opět dostal do hry. Neuvěřitelný souboj ovšem mohl mít jen jednoho vítěze a cílová páska přišla včas pro Kevina The Knighta a žokeje Ferdinanda Minaříka. S uctivým odstupem 1 3/4 délky následoval domácí odchovanec Starfighter před Connexem a Königem Shuttle. Peníze díky novému rozdělení dotace získali i šestý Swakopmund a sedmý Urodos. Koně na třetím až šestém místě od sebe dělily hlava, krk a krátká hlava. Na Lucky Horse zbylo vzdálené osmé místo, Addison finišoval dvanáctý.

"Je to obrovský bojovník," řekl o vítězi Minařík, který slavil první klasické vítězství v kariéře, nepočítáme-li před lety úspěch v severoněmeckém derby polokrevníků. "S takto rychlým koněm nemá cenu nějak spekulovat. On odskočí, je rychle na nohou a vydrží v rovině šlapat dál. 1600 metrů je ale samozřejmě jeho distanční strop. Dnes nám hodně pomohla i skvěle vymyšlená taktika, která vznikla až v posledních dnech před dostihem."

Z vyjádření realizačního týmu vítěze vyplývá, že Kevin The Knight zůstane i nadále na kratších až mílových distancích, podobná prognóza platí i pro třetího Starfightera, který má podle žokeje Jana Ráji veškeré předpoklady zařadit se během sezóny do tuzemské elity mílařů. Naopak druhého Dicka Morrise už čekají v příštích týdnech delší porce. "Průběh dostihu přesně odpovídal tomu, co jsme si přáli. Říkal jsem Radkovi, ať zbytečně nepuluje a jde za prvním, druhým nebo třetím koněm. Vyvinulo se to tak, že šel druhý a trochu měl problém v cílové rovině, kde zřejmě skočil do nějaké louže a lekl se, což ho možná stálo ten rozhodující okamžik. Ale byl to první start a jsem skutečně spokojen," řekl trenér František Holčák, který ví, že se "Dick" svým nedělním výkonem posunul do pozice předběžného spolufavorita Českého derby. Ví to i autor zápisníku, a tak si další informace o Dickovi Morrisovi nechám do zvláštního profilu.

Čtvrtého Connexe evidentně zastavila měkká dráha, na níž druhý kůň v majetku Jiřího Charváta tradičně podává slabší výkony. "To víme už z loňského roku, na měkčí dráze je prostě o několik délek horší než na normálním podkladu. Z mé strany ale převládá spokojenost, byl blízko špice a pak šel koncem," konstatoval trenér Filip Neuberg. S Dickem Morrisem se Connex zřejmě v příštích týdnech už nepotká. "Chceme jet s Connexem do Rakouského derby, které mu bude distančně vyhovovat více než to pražské a také asi nemá logiku, aby proti sobě v Českém derby bojovali dva dobří koně z jedné stáje a brali si navzájem peníze... Do Rakouského derby zbývají čtyři týdny a koník už bude odpočívat, další start nepotřebuje."

Swakopmund se vrátil na pražské závodiště šestým místem, více než výsledkem ale upoutal svým počínáním v dostihu. Úvodní fázi absolvoval daleko vzadu a když v cílové rovině nastoupil ze zadních pozic, zpočátku kličkoval při hledání dobré pozice. 300 metrů před cílem však nasadil k velmi pohlednému zrychlení, které postupně nabíralo grády a na delší distanci by bylo korunováno o poznání lepším umístěním. "Šel výborně. Škoda, že byl v úvodu zavřen zbytečně vzadu, ten kousek od čtvrtého místa trochu mrzí. Ale určitě to jsou poznatky pro další běhání," hodnotil trenér Michal Lisek.

Spokojenost byla cítit také kolem sedmého Urodose, dalšího zřejmého kandidáta delších distancí. "Dnes zkrátka potvrdil, že je vytrvalec. I jezdec říkal, že dokola to bude úplně jiné, což jsme tak trochu tušili. Přišel uprostřed pole, před ním i za ním byli dobří koně, takže ostudu určitě neudělal. Ohledně dalšího plánování musíme počkat, kolik mu tento start na měkké dráze vzal sil - Velká červnová je už za dva týdny, Červnový pohár za tři týdny a derby za pět týdnů..." přemítal trenér Pavel Tůma, který výhledově počítá s Urodosem do překážkových dostihů.

Rozpačité ohlasy provázely výkon Lucky Horse, který byl po druhém místě v Memoriálu profesora Michala mnohými považován za černého koně dostihu. Nakonec určitě nepodal špatný výkon, ale za očekáváními poněkud zaostal. Celý dostih se držel uprostřed pole a když v cílové rovině rozbalil finiš, působil dojmem pozvolna zrychlujícího koně. Krok s nejlepšími však udržet nedokázal. "V takových případech se vždy nabízí myšlenka, že koni nevyhovovala dráha. On sice není vysoký, ale přece jen je to kus koně a na měkku to neměl jednoduché. Možná byla konkurence příliš silná, první tři v cíli jsou určitě velmi dobří koně. Jsem z Lucky Horse zklamaný, ani na okamžik jsem v dostihu neměl pocit, že mohu vyhrát," vysvětloval ve vážnici žokej Gary Hind. "Už po startu reagoval poněkud líně a od lahovické zatáčky se nestalo prakticky nic. Je několik věcí, které je možné příště změnit, ale na zodpovědnější soud ohledně jeho distančních preferencí nebo problémů s podkladem si netroufám."

Podobné rozčarování vládlo i kolem Vituluse. Také on na začátku cílové roviny nastoupil, ale na distanci se ve srovnání se soupeři prakticky zastavil, přestože Dušan Andrés v jeho sedle zkusil snad úplně všechno. "Nevím, co bylo špatně. Věděl jsem, že Vitulus má konec, takže jsem byl někde kolem sedmé pozice. V cílové rovině trochu polepšil, ale pak už tam nic nebylo. Síly asi rozdal dost už před dostihem, když byl nejvíce zpocený a nervózní ze všech ostatních koní," krčil rameny Andrés.

The Joe McArdle ukončil desátým místem letošní derby-ambice stáje Martin Wolf-Clint, která jej dosud na přihláškách modré stuhy ponechávala navzdory jeho sprinterským vlohám. "Měli jsme špatný průběh, kůň se prakticky nedostal dopředu. Když soupeři zrychlili, už nestačil akceptovat tempo. Dnes jsme si definitivně ověřili, že kůň je na kratší distance, takže přihláška do derby je bezpředmětná," řekl majitel Martin Wolf.

Své příznivce zklamal jedenáctým místem i Teassio, zástupce stáje Hrubý měl ovšem v nohou těžký Memoriál dr. Frankenbergera z předchozího týdne. Stále ještě "zelený" syn Generouse předvedl v cílové rovině slalom, za který by se nemusel stydět ani Alberto Tomba - 500 metrů před cílem běžel blízko bariéry, pak vybočil doleva a později se opět vrátil do vnitřní stopy - to všechno ve chvílích, kdy předních pět, šest koní odskakovalo, čímž Teassio přišel o šanci promluvit do pořadí na předních místech. Připsal si nicméně skalp Addisona, který po matném průběhu finišoval o deset délek za ním na dvanáctém místě. "Týdenní pauza mezi dvěma těžkými starty, krátká distance a měkká půda, to jsou hned tři faktory, které nebyly úplně podle představ koně," vysvětloval žokej Martin Srnec. "Nebylo to dnes úplně ono, v Mostě cválal lépe. Na druhou stranu, Velká jarní cena je dostih za slušné peníze, proč to nezkusit - chápu, proč běžel. Kůň je to dobrý, na tom dnešní výsledek nic nemění."

Rámcový program nabídl ještě jednoho zajímavého tříletka, shodou okolností opět ze stáje Hrubý a znovu v sedle s žokejem Martinem Srncem. Hnědák Magic Slipper (Protektor - Magic Note) si připsal pohledné vítězství proti starším koním v trojkové Ceně DZS Struhařov na 1800 metrů. Teprve podruhé startující hřebec se sice na distanci pod bičem žokeje Srnce mírně kroutil, postupnou akcí na vnější straně dráhy ale dostih rozhodl pro sebe bez větších problémů a porazil jistě o 3 1/2 délky letošní vítězku Vadeonu.

Klíčem k úspěchu německého hnědáka, který je dosud neporažen a stále má přihlášku do Českého derby, se ukázaly být klusácké chrániče na předních nohou. "On má uvolněnou spěnku a kvůli tomu se při rychlejším cvalu kope, rozsekává si loket. Proto nemohl zjara běhat. Zkoušeli jsme všechno možné a tyto chrániče byly poslední variantou," řekla po doběhu trenérka Lucie Vondrová. "Magic Slipper je jinak v práci nepříliš výrazný kůň, výkony na sebe nepoutá zvláštní pozornost." Majitel František Hrubý dodal: "Byla to trochu taková otázka víry. Původ má vytrvalecký, ale při jeho jediném loňském běhání jsme se o něm toho moc nedozvěděli. Jestli chceme jít do derby, bude muset zkusit Velkou červnovou cenu..."