24. května 2008

Němci: Kdo bude dohlašovat?

Měsíc před startem Českého derby stále není jasné, zda do Prahy přijedou němečtí koně a případně v jakém počtu. Mnohé velké stáje stále nemají jasno, které koně vyšlou za šest týdnů do německého derby v Hamburku, natož do Prahy. V tuto chvíli se ale zdá, že předběžné zájemce o pražský výlet v tuto chvíli brzdí administrativa. Většina z nich se nachází v průběžném německém handicapu lehce přes 70 kg a bude potřebovat v příštích týdnech aspoň jeden kvalitní start, aby se vzhledem k přepočtové matematice dostali přes hranici potřebnou k účasti v Praze. Ta se v posledních letech pohybovala kolem 82 - 84 kg, tedy v přepočtu 73 - 75 GAG. Věřte nebo ne, tuto podmínku zatím z německých přihlášených splňuje jen Ostland, jeden z předběžných favoritů německého derby.

O tom, že Ostland (Lando - Ost Tycoon) bude mít mnohem vyšší cíle než Prahu, už na těchto stránkách hovořil Filip Minařík před měsícem. Poté, co v dubnu lehce vyhrál dostih nezvítězivších, však Ostland svého trenéra Petera Schiergena zklamal předposledním místem v mülheimském listed. Reputaci si napravil ve čtvrtek, když dobrým speedem vyhrál Iffezheimer Derby Trial na 2000 metrů v Baden Badenu. "Nevím, co s ním bylo v Mülheimu, snad to byl jen jednorázový výpadek. Je hlášen do všech významných dostihů, tak uvidíme, kam s ním zamíříme," řekl po doběhu Schiergen serveru galopponline.de. Německý handicaper ohodnotil Ostlandův výkon známkou 85 kg.

Schiergen přihlásil do Prahy ještě další dva koně, z nich ale momentálně žádný na nebezpečného soupeře pro české koně nevypadá. Nico's Friend (Nayef - Bella Bellisimo) tento týden podruhé za sebou doběhl poslední ve trojkovém handicapu, když na vítěze ztrácel 67 1/4 délky, slibný Sushitan (Lomitas - Subia) v roli vysokého favorita zklamal v Kolíně nad Rýnem mezi nezvítězivšími a z dostihu se zřejmě nevrátil úplně zdravý.

Jako nejpravděpodobnější kandidát Českého derby tak vypadá Maraldo (Bering - Marquesa Island) z tréninku Christiana von der Reckeho. Letos zatím vyběhl dvakrát v Mnichově a oba starty proměnil ve vítězství. Po jistém dubnovém úspěchu na 2200 metrů to bylo naposled 12. května v trojkovém handicapu na 2000 metrů po boji proti starším koním. Kariéra, připomínající loňskou vizitku Magnificenta, má jediný háček - hřebec má aktuální GAG 72,5 kg, což by zatím k účasti v Praze nestačilo. "Je to kvalitní vytrvalec a v Praze by to mohlo být velmi zajímavé rito," řekl Maraldův stálý jezdec Gary Hind. "Doma v práci nic zvláštního neukazuje, je trochu línější, ale na dráze se chová úplně jinak. Trenér počítal s tím, že pokud něco ukáže, mohl by být zajímavý pro České derby. Naposled vyhrál proti starším koním a vypadá, že se dál bude zlepšovat. Nemá ještě tolik zkušeností, ale při dobrém průběhu by měl v Praze být mezi prvními čtyřmi."

Otázkou zůstává, zda by se případný start v Praze odehrál v barvách hřebcova stávajícího majitele Haralda Kronsedera. "Je všeobecně známé, že většina koní ve stáji trenéra Reckeho je na prodej, tímto způsobem pracoval vždycky. České derby je zajímavý dostih o slušné peníze, a tak prodej Maralda před startem nelze vyloučit, nebylo by to nic neobvyklého. Když ho někdo bude chtít, prodají ho a když ne, nic se nestane," dodal Hind.

Druhým potenciálním účastníkem našeho derby je hnědák Win For Sure (Stravinsky - Win For Us). Zástupce hřebčína Fährhof z tréninku Andrease Wöhlera se v dubnu uvedl pohledným triumfem mezi tříletými nezvítězivšími v Drážďanech, kde porazil mimo jiné Abascase. Druhý letošní start v berlínském Hoppegartenu před dvěma týdny ale očividně neproběhl podle představ a hřebec v roli desetinového favorita finišoval v trojkovém handicapu na 2000 metrů proti starším koním čtvrtý. O krátkou hlavu jej tam porazil loňský neúspěšný účastník Velké jarní ceny Statini. Podobná handicapová známka jako v případě Maralda - 72 kg - by naznačovala nutnost dalšího startu, ale Win For Sure zatím není nikam hlášen.

Win For Sure má zajímavý původ, jeho matka Win For Us vyhrála v roce 1999 německý St. Leger, úspěšně běhala ve Francii a Itálii a později si dokonce připsala druhé místo v americkém Long Island Handicap (Gr.2). Odchovankyni hřebčína Röttgen následně ve Spojených státech koupil hřebčín Fährhof. "České derby máme výhledově v plánu, ale všechno závisí na tom, jak se bude kůň vyvíjet. Delší distance mu budou vyhovovat, ale je to ještě dítě," konstatoval trenér Wöhler ještě před zmíněným berlínským startem. Stájový jezdec Jozef Bojko dodal: "Win For Sure patří k nejlepším tříletým ve stáji, i když je ještě stále zelený. Aby ale mohl do Prahy, nesmí se mu nic stát, už žádné šimbajny."

Sečteno a podtrženo: pokud majitel Ostlanda zcela nečekaně nezahoří láskou k České republice a Maraldo s Win For Sure nezaběhnou v příštích dvou týdnech dobrý přípravný dostih, můžeme německou účast v letošním derby čekat pouze prostřednictvím dodatečných přihlášek na poslední chvíli. Koneckonců, loni touto cestou proklouzli do startovního pole hned tři Němci...