26. května 2008

Šavujev: Poslední jiskřička naděje zůstala

Měl včera nosit 48 kg ve dvojkové míli, ale nakonec byl tříletý ryzák ruského původu Danish Flag kvůli problémům s kopytem škrtnut. Poslední nositel derby-nadějí trenéra Arslangireje Šavujeva ale ještě ze scény nemizí. Navzdory aktuální handicapové známce 57 kg se trenér ještě chce o účast v modré stuze pokusit. "Pokud bude zdravý, poběží Červnový pohár. Ještě máme jiskřičku naděje, že se do derby podíváme," řekl trenér, který umí věřit na zázraky.

Arslangirej Šavujev se ohlíží za krušným jarem. Na přihláškách do derby měl sedm svěřenců, vesměs importovaní hřebci s minimem dostihových zkušeností ale během jara nedokázali upoutat. Manbearpig a Golden Prize absolvovali po negativním startu na nejvyšší úrovni, ostatní zůstali v dostizích nižších kategorií. "Nemají bohužel potřebnou třídu. Většina z nich byla koupena poměrně levně ve Spojených státech a zázraky s nimi nešlo čekat," krčí rameny Šavujev.

Před sezónou jsem na těchto stránkách konstatoval, že při počtu sedmi derby-nadějí trenéra z kavkazského města Mineralnyje Vody se nakonec jistě aspoň jedna ukáže být odůvodněná. Podobně to viděl i mostecký realizační tým. "Je to těžké, většina těch koní bude teprve debutovat a sám nevím, jak je budu do klasik směřovat, dostat nezkušené koně do formy za dva měsíce nebude jednoduché. Doufám, že aspoň jeden slušný kůň do derby v našich stájích je, mně by úplně stačil jeden. Mám už jednoho vyhlédnutého, ale jeho jméno samozřejmě nepovím," usmíval se Šavujev první dostihovou neděli.

O letošní sestavu jeho tříletků se postarali tři majitelé: nová stáj Zhomart v majetku kazašského podnikatele v cestovním ruchu měla ve hře nestartovavší Američany Manbearbiga (Millennium Wind - Vole) a Pat's Day (Family Calling - Overseas Account), poradce kazašského prezidenta Roland Tlevlesov pod hlavičkou stáje DIBEK přispěl ryzáky Ablaj Khanem (Zaha - Assertive Dancer) a Golden Prize (Pure Prize - Amherata Gold). Největší kolekci jako obvykle nabídl obhájce vítězství v derby Ardak Amirkulov: See You (Lando - S'il Vous Plait) a Shaakey (Daylami - Balaabel) vzbudili rozruch už na dražbě svými původy a cenami, zatímco Danish Flag (Flagman - Dancer Tully) zaujal hlavně ruským suffixem.

Jak ubíhaly týdny, byl trenér Šavujev čím dál tím ustaranější. Ohlasy žokejů totiž byly s malými obměnami stále stejné. "Je to hrozné děcko, ještě se bál koní a nechtěl moc točit. Jeho třídu ukáží až další starty," říkal René Koplík po debutu Pat's Daye. Podobně hovořil i Jakub Pavlíček po posledním místě Manbearpiga v Memoriálu profesora Michala: "Koník se seznamoval s dostihy a byl ještě hodně zelený. Navíc má trochu růstové problémy. Do budoucna to nebude špatné zvíře."

Jenže snaha o derby je boj s časem. Koncem dubna se podle zpráv z Mostu zdálo, že lídrem tamní tříleté sestavy by mohl být Golden Prize, ten ale po dvou "seznamovacích" startech ve třetí kategorii nestačil v Memoriálu dr. Frankenbergera na elitní vrstevníky a finišoval patnáctý. "Je to krásný kůň, ale krása neutíká. Průběh dostihu měl dobrý, ale konec byl špatný. Asi nemá potřebnou třídu," kroutil hlavou Šavujev.

Nositel výborného původu Shaakey má přihlášku do Rakouského derby, na jaře se ale ve dvou startech na úrovni II. kategorie nedostal přes předposlední místo. See You při letošním debutu finišoval desátý ve čtvrté kategorii a na stejné výkonnostní úrovni zatím skončil i Ablaj Khan. Pohled na průběžný handicap po květnu nevypadá pro mosteckou centrálu optimisticky: Shaakey 61,5; Manbearpig 58,5; Danish Flag 57; Golden Prize 53; Ablaj Khan 48; See You 47,5 kg.

"Už studuji, jak se s koňmi dostaneme do Mimoně, Netolic a do Benešova, kam jsme dřív nejezdili... Ale teď vážně - obrat k lepšímu zatím není příliš na dohled, musíme ale pokračovat v práci. Každý si někdy vybere slabší sezónu, to je v dostizích normální stav. Jde o to, abychom se s tím dokázali poprat," řekl Šavujev kolegovi Petru Guthovi pro aktuální číslo Paddock Revue.

Přesto se zatím brání myšlence, že ze sedmi tříletých nakonec nikdo pro derby nezůstal. Veškeré naděje nyní trenér vkládá do mohutného ruského ryzáka Danish Flaga, který má za sebou dva seznamovací starty ve třetí kategorii. Tento dojem potvrzuje i žokej Dušan Andrés, který byl na jaře v sedle většiny mosteckých tříletých. "Z těch, co jsem jezdil, jsem měl nejlepší pocit z Danish Flaga. Běhal zatím dvakrát a podruhé se mi líbil, je cítit, že ten kůň jde nahoru. Určitě má schopnosti prostát i delší distanci, navíc je to takový typ tvrdšího koně, jak se o Rusech říká," konstatoval Andrés před týdnem.

Ovšem skok v průběžném handicapu, který by Danish Flag k účasti v derby potřeboval absolvovat, připomíná svou propastností Šemíkovo vzepětí z Vyšehradu. V moderní historii české modré stuhy si lze vybavit jen jednu vzdálenou paralelu: Regulus byl v roce 1995 měsíc před startem pětkovým vítězem a do "jedničkové" společnosti se dostal dva týdny před derby vítězstvím v podobném dostihu jako Červnový pohár. Dokáže Flagmanův syn z anglické matky napodobit slavného předchůdce?