21. května 2008

Tullamore - Ypsillon King. Pokračování za měsíc

Neštěstí jednoho bývá štěstím druhého, to je zákonitost, která platí i v dostihovém sportu. Když trenér Zdeno Koplík v neděli obdržel telefonát s informací, že jeho Tullamore pod žokejem Erwinem Dubravkou vyhrál bratislavskou Veľkú jarnú cenu, jeho překvapení bylo nelíčené. Teprve po chvíli ho vystřídala euforie. Pozdní syn Theatricala, který svému trenérovi připravil na jaře nejednu starost, se "probudil" přesně ve správný moment. Tedy z pohledu tušovické stáje. Nedělní doběh naopak zarmoutil slovenské diváky a realizační tým favorita Ypsillon Kinga. Třídový hřebec absolvoval v sedle s Jánem Havlíkem vskutku nešťastný dostih, v jehož závěru nebyl horším koněm, leč prohrál o krátkou hlavu.

Bratislava věřila kromě Ypsillon Kinga i druhému domácímu tříletkovi Teddy Ready, trenérka Zuzana Kubovičová ale tentokrát nenasadila do dostihu vodiče jako v dubnovém trialu. Tempa se tentokrát ujal polský Maly Czar, za tím zápolil Ján Havlík s Ypsillon Kingem, který se po prvních metrech nakonec usadil na průběžném druhém místě po boku Teddy Ready. Žokeji Reznikovovi v sedle Malyho Czara se podařilo dokonale roztrhat pole, na protilehlé rovině se ale rozhodl zvolnit. Zatímco slovenští favorité se stále pohybovali kolem druhého místa, Dubravka v sedle Tullamora se nenechal vyprovokovat a seděl v poklidu na páté pozici.

V posledním oblouku zavelel k útoku Ypsillon King, jehož náskok narostl po vydatných pobídkách žokeje na zhruba čtyři délky. Havlík už naplno jezdil bičem 300 metrů před cílem, dlouho se ale zdálo, že nebude mít soupeře. Tullamore pod rukama Dubravky kontinuálně zrychloval a na distanci přidal na důrazu. Doslova několik metrů před cílovou podkovou nakonec Ypsillon Kinga minul. V cíli měl náskok krátké hlavy. O 1 1/4 délky zpět finišoval třetí Teddy Ready, který se podle vyjádření trenérky Kubovičové pro server dostihy.info nevrátil z dostihu zdravý a s dalším odstupem následoval čtvrtý Box Hill. Kandidát Českého derby Colorado Kid skončil slušně pátý, jeho akce ale ještě stále budila dojem nezralého koně.

"Dnes jsme prohráli o jezdce, příště pojede Ypsillon Kinga opět Martin Srnec. Odhad tempa je u tohoto koně, který potřebuje cválat, základ..." litoval po doběhu trenér Petr Kubík. "Na protilehlé rovině se rozhodl být na druhé pozici, ale potom to v oblouku hrozně rychle doháněl a to mu chybělo v závěru. Mrzí mě to, kůň byl v pohodě, ale bohužel se to nedá vrátit - klasické dostihy se neopakují..."

Ypsillon King nyní zamíří do Českého derby přes Starohájske kritérium. To znamená, že s Tullamorem se utká až koncem června v Praze - zástupce stáje Yoko se totiž před modrou stuhou rozcvičí ve Velké červnové ceně. Závěr z bratislavské neděle je ovšem jednoznačný: budoucnost obou bojujících hřebců leží na jiné distanci než 1700 metrů...