24. května 2008

Usvědčí Dick Morris britské novináře z omylu?

Devětapadesátiletý politický komentátor Dick Morris se proslavil jako poradce amerického prezidenta Billa Clintona, který musel v roce 1996 opustit svůj post po aféře s prostitutkou a později se ukázalo, že dluží Spojeným státům 280 tisíc dolarů na daních. Zatímco skutečný Morris se kvůli svým skandálům dostal dvakrát na titulní stranu magazínu Time, jeho koňský jmenovec s irským suffixem zatím žádný zvláštní rozruch nevyvolal. To se ale může brzy změnit. Zimní import majitele Jiřího Charváta z Irska se v Česku uvedl druhým místem ve Velké jarní ceně a míří mílovými kroky do derby. "Je to koník ve stylu Ray of Lighta, jsem s ním moc spokojený. Teď půjde Velkou červnovou cenu, aby si ještě více osahal Prahu a pak už ho čeká derby," řekl trenér František Holčák, který naposled připravil vítěze Českého derby v roce 2001. Tribal Instinct tehdy rovněž přijel z Irska a také debutoval ve Velké jarní ceně.

Ale zase to s těmi paralelami nepřehánějme. Zatímco pozdější kultovní kůň Tribal Instinct před sedmi lety přicházel do České republiky jako potenciální hvězda, nad zimním příjezdem Dicka Morrise mnozí zasvěcení jen mávli rukou. Za těch několik let se český turf zkrátka posunul dopředu a tuzemské dostihové publikum mezitím bylo rozmazlováno řadou dalších atraktivních nákupů. "Nemůžu říct, že by mě podobné komentáře trápily. Pokud se říká, že Dick není žádný nový Blue Coral, aspoň nejsme pod takovým tlakem. To je vždycky lepší," usmívá se Holčák.

Dvouletá kariéra Dicka Morrise (Kalanisi - Moet) svým záběrem připomíná vytížení jeho předchůdce De Roberta. Trenér James Coogan, který odchovance paní Kate Watsonové zakoupil jako ročka za necelých 6000 guinejí, jej poslal na dráhu hned jedenáctkrát - poprvé v březnu na těžké dráze v Curragh a naposled začátkem listopadu v Leopardstownu. Mezi těmito dvěma mezníky zaznamenal Dick v barvách majitelského syndikátu Glue Pot jedno vítězství a šest umístění. Vyběhal celkem 20 687 liber a vysloužil si v Irsku nálepku užitečného a hojně nasazovaného dvouletka s určitými limity.

"Můžeme mít o třídě tohoto koně určité pochybnosti, ale rozhodně nemůžeme zlehčovat skvělou práci, kterou odvedl Jimmy Coogan při jeho menežování. Dick Morris běhal od zahájení sezóny na trávě a držel svou formu až do konce roku. Nikdy z něj nebude hvězda novinových titulků, ale výmluvně dokázal, že je tvrdým a poctivým dvouletkem, který udělal svým majitelům spoustu radosti," zhodnotil valachovu kariéru Racing Post.

Letošní jaro na britských ostrovech přineslo velmi zajímavé doplnění tohoto citátu. Henrythenavigator, za kterým Dick Morris před rokem finišoval o sedm délek druhý v dostihu nezvítězivších, mezitím vyhrál britské a irské 2000 Guineas a mezi bývalé valachovy soupeře patří také vítěz Derby Trialu Alessandro Volta. Ten Dicka Morrise porazil v listed Eyrefield Stakes na 1800 metrů o 3 1/4 délky.

Právě třetí místo v tomto dostihu na závodišti Leopardstown přesvědčilo trenéra a majitele, že je na čase zhodnotit investované peníze. Dick Morris byl po skončení sezóny nabídnut k prodeji a z několika českých zájemců, kterým byl předveden, nakonec nejvíce zaujal Jiřího Charváta. Kůň, který podle ostrovních dostihových novinářů "nikdy nebude hvězdou titulků", má dobré předpoklady dostat se do titulků aspoň v Česku. "To víte, běhal jedenáctkrát, ale není na něm vidět zvláštní únava. Dokázal se dobře sžít s našimi podmínkami, s vysokohorským vzduchem i sněhem... Povahově je hravější, něco jako Ray of Light. Poštipkává, baví se ve stáji, ale charakterově je fajn. Působí na mě jako takový bezproblémový koníček, na rozdíl od některých importů od začátku dobře žere a ani v práci s ním nebyly žádné problémy. Uvidíme, jak se nakonec tříletý ročník ukáže, ale myslím, že Dick bude patřit mezi slušné koně," řekl František Holčák.

Když Dick Morris vstoupil minulou neděli před Velkou jarní cenou do pražského paddocku, svým zevnějškem ostatní soupeře nijak zvlášť nezastiňoval. Subtilní hnědák menšího rámce, spíše Joe Louis než Max Schmelling. V samotném dostihu se záhy dostal na špici, chvíli se "dohadoval" s žokejem Radkem Koplíkem, ale v cílové rovině bojoval až do posledních metrů o vítězství. Od vítěze Kevina The Knighta ho nakonec dělil jen nos. Bude zajímavé sledovat, zda se bude i v budoucnu prezentovat podobným projevem jako v prvním klasickém dostihu svého života: v cílové rovině dvakrát vypadal jako poražený kůň, pak ale vždy znovu zabral. "On je asi v dostihu trochu falešnější, musí útočit hodně zepředu. Viděl jsem jeho irské starty a to jeho poslední běhání v listed vypadalo tak, že 600 metrů před cílem jakoby končil a po 300 metrech začal znovu zabírat..." řekl po dostihu Radek Koplík. "Je to takový malinký pohodář. Utíkal dobře, ale asi jsem na něj měl být ještě tvrdší. Na začátku rovinky se mi trochu rozhodil a bylo těžké ho zase rozjet. Se startem v nohou to bude příště určitě lepší."

Trenér Holčák byl s výsledkem spokojen: "Zaběhl dobře, byl to jeho první start v sezóně. Vidím ho jako koně na delší distance, to ukazuje i v práci." V tomto ohledu dá ale definitivní odpověď až Velká červnová cena. Zatímco otec Kalanisi vyhrál Eclipse Stakes a Breeders‘ Cup Turf, matka Moet se dvakrát prosadila na distanci 1200 metrů. Její dosud nejúspěšnější potomek, spolehlivý handicapový veterán Champagne Shadow (Kahyasi), má distanční optimum kolem 2400 m.

P.S. Derby-zápisník usvědčil Racing Post z omylu už nyní. U mě se Dick Morris do titulku už dostal...