6. června 2008

16 ostře sledovaných – druhý pokus

Řekněme to stručně a jasně - aktualizovaná hitparáda derbystů nepřináší nic překvapivého. Události kolem tříletých koní nicméně nabraly v posledních dnech tak překotné tempo, že přeskupování, mazání a doplňování jmen se stalo alfou a omegou každého podobného seznamu. Zásady, podle kterých tento žebříček vzniká, jsem vysvětlil minulý týden. Pro pořádek opakuji, že není nijak ovlivněn aktuální podobou průběžného handicapu. Neváhejte se podělit o své názory nebo dokonce o vlastní „Top 16" v komentářích pod textem.


1. Budapest (IRE), Montjeu - Run To Jane
Jasna / Josef Váňa, Mlýnce
Bylo by samozřejmě stylové, kdyby syn Montjeua po sedmidélkovém triumfu v Memoriálu dr. Frankenbergera vyřídil soupeře podobným způsobem i ve Velké červnové ceně. Nedělnímu vystoupení Budapesta však nelze mnoho vytknout a jestliže byl poslední trial především zkouškou dráhy a distančních preferencí, patří mu i nadále první příčka. 2400 metrů mu nebude dělat potíže.

2. Dick Morris (IRE), Kalanisi - Moet
Dr. Charvát / František Holčák, Velké Karlovice
Bojovník, který svými jarními výkony překvapil nejen mnohé experty, ale do určité míry zřejmě i svůj realizační tým. Trenérovi Františku Holčákovi patří uznání za opatrnost, s jakou načrtl program svého svěřence a jak zvládl jeho přechod po vysilující dvouleté sezóně v Irsku do beskydských kopců. Zůstává nicméně i nadále otevřené, jak si "Dick" poradí s distancí 2400 metrů - Velká červnová cena tuto otázku tak úplně nevyřešila. Také o jeho jezdeckém obsazení se bude v příštích dnech hodně diskutovat.

3. Neznámý dohlášený kůň ze zahraničí
Zatím nevíme jeho jméno ani to, kolik takových koní se nakonec v Praze objeví. Třetí pozice v tomto přehledu je jen opatrným výchozím bodem - mohou přijet koně, s nimiž si domácí konkurence poradí jako tomu bylo loni, ale i tací, kteří odsoudí Budapesta a spol. k boji o nižší dotované pozice...

4. Ave Ransom (GB), Red Ransom - Animatrice
CK Martin Tour / Michal Lisek, Praha - Velká Chuchle
Tempař s výborným původem nastupoval minulou neděli bez dostihu v nohou, prezentoval se ale pohlednou cvalovou akcí a v cílové rovině odolal útoku většiny finišujících soupeřů. O tom, že si s ním majitel hodně věří, svědčí nejlépe přihláška do podzimního Prix de l'Arc de Triomphe. Dosud se jeho jméno skloňovalo méně než Budapest nebo Dick Morris, ale trenér Michal Lisek jej na velký den připravuje v klidu a bez přehnaného tlaku.

5. Cabernet (GER*), Platini - Catoffle
DS Pegas / Roman Vítek, Zhoř u Jihlavy
Ještě minulý týden mnozí považovali cestu Caberneta do derby za předčasně ukončenou záležitost. Jenže po Velké červnové ceně je všechno jinak. Syn dvojnásobné klasické vítězky Catoffle předvedl výkon z kategorie těch, které je dobré si pamatovat. Derby-distance v jeho případě očividně nebude problém, průběžný handicap zřejmě také ne. Jaké jezdecké a taktické varianty vymyslí stáj Pegas a trenér Vítek pro derby?

6. Teddy Ready (IRE), Orpen - Tonight
OMS / Zuzana Kubovičová, Senica
Pokud majitel skutečně dá přednost Českému derby před cestou do Ebreichsdorfu, patří Teddy Ready nutně mezi spolufavority a posune se v této hitparádě výše. Vítěz Starohájského kritéria ukázal v posledním startu onu dávku brilantnosti, která dělá správného derby-koně a rezolutně převzal post slovenské tříleté jedničky.

7. Maraldo (GER), Bering - Marquesa Island
Harald Kronseder / Christian von der Recke, Weilerswist
Dosud jediný reálný kandidát Českého derby z Německa od poloviny května odpočívá. Třebaže letos nepoznal porážku, k boji o vítězství v Praze bude potřebovat další zlepšení. A více dostihových zkušeností.

8. Magic Slipper (GER), Protektor - Magic Note
Hrubý / Jaroslav Drlík, Praha - Velká Chuchle
Kůň, který do dostihů nastupuje s klusáckými chrániči loktů, zpočátku nebyl hlavní tříletou nadějí své stáje. Co ale v úvodu sezóny zameškal, to dohnal mílovými kroky v posledních týdnech. Pohledné čtvrté místo ve Velké červnové ceně dává naději na další zlepšování.

9. Swakopmund (GER), Golan - Shiny Waters
CK Martin Tour / Michal Lisek, Praha - Velká Chuchle
Na první pohled působí jako typ, který se sice vždy pohybuje mezi nejlepšími, ale na absolutní vrchol nedosáhne - někdo jako Decent Fellow. Jenže i ten jak známo nakonec svou Velkou pardubickou vyhrál. Swakopmund v obou posledních startech předvedl solidní výkony, a proto by bylo zavádějící označovat jej předem jako stájovou dvojku. Při dobré taktice a tempu může v derby pomýšlet vysoko.

10. Ypsillon King (GB), Hawk Wing - You Are The One
Vimar-Dvorníky / Petr Kubík, Dvorníky
Vítězstvím v rakouském Trial Stakes se katapultoval do role jednoho z největších tříletých talentů regionu. Od té doby ale slovenského hřebce střídavě trápí smůla a zdravotní problémy. Navzdory nepříznivým okolnostem dokázal doběhnout druhý ve slovenské VJC i Starohájském kritériu. Nyní je otázkou, zda jej zdravotní potíže a léčení vůbec pustí do Prahy.

11. Tullamore (USA), Theatrical - Bungalow
YOKO / Zdeno Koplík, Tušovice
Nositel skvělého původu se na jaře zlepšoval s každým startem, úspěch ve slovenské Velké jarní ceně nicméně přišel jako blesk z čistého nebe. Od té doby se na dráze už neukázal, ale se svým průběžným handicapem má podle všeho účast v derby jistou. Neabsolvoval veřejně delší distanci než 1815 metrů.

12. Duplo (POL), Sorbie Tower - Duola
Long Field / Tomáš Hurt, Benešov
Stal se prvním tříletým vítězem letošní sezóny a když se po první dubnové neděli objevil v tomto zápisníku jeho profil, někteří čtenáři to považovali za přehnané. Jenže po Velké červnové ceně není pochyb, že si Duplo účast v derby zaslouží - z pátého místa mnoho na vítěze neztrácel. Kurs rozmarného hnědáka, který kvůli svým vytrvaleckým dispozicím vynechával Velkou jarní cenu, už v dlouhodobé sázkové nabídce Betina klesl ze 40 na 20:1...

13. Teassio (GB), Generous - Tea Leaves
Hrubý / Jaroslav Drlík, Praha - Velká Chuchle
Pokud žokejové jako Jiří Palík a Martin Srnec o nezkušeném tříletém koni řeknou, že má velkou budoucnost, není radno brát to na lehkou váhu. Teassio už od svého debutu naznačuje vysoké možnosti, jeho dosavadním vrcholem bylo třetí místo v Memoriálu dr. Frankenbergera. V nedělním Červnovém poháru by měl ukázat další progres. Minimálně proto, že na zisk místa v derby si potřebuje o trochu vylepšit handicap...

14. Urodos (POL), Two-Twenty-Two - Uroda
DS Dvorce / Pavel Tůma, Dvorce
Další ze skupiny koní, kteří jsou opatrně a v ústraní chystáni na vrchol sezóny. Zkusil Velkou jarní cenu, ale na příliš krátké distanci o vítězství nebojoval. Už jsem o něm psal jako o dosud neobroušeném diamantu, který ovšem směřuje do překážkových dostihů. Získá ještě před cestou do Pardubic úspěch v Českém derby?

15. Sunny Sam (GER), Black Sam Bellamy - Supercostellation
SCH Racing Team / Sándor Ribarszki, Alag
Kvality ani vytrvalecké schopnosti mu zřejmě nechybí, ale dosud ho brzdí handicap. Nositel barev, které v posledních měsících proslavil Overdose, by se jinak mohl stát prvním maďarským účastníkem pražského derby po devatenácti letech. Upřímně řečeno - pokud se do derby nedostane, bude to tak trochu ostuda českého turfu.

16. Letní Bouře, House Rules - Letní Noc
MHM / Jaroslav Myška, Radimovice
Klisny derby nevyhrávají, říká stará dostihová pravda, ale i ona je podobně jako jiná lidová moudra relativní. Letní Bouře se blýskla dobrým výkonem v Mostě a několik slibných momentů měla i ve Velké červnové ceně, kde ji ovšem zastavila "příroda". Autor ji i nadále považuje za jeden z tajných tipů na nižší dotované příčky.