20. června 2008

Budapest nemá rychlost Blue Corala. Ale je vytrvalec

Na první pohled má všechno, co by favorit derby měl mít. Irský hřebec Budapest ukázal během necelých tří měsíců na českých drahách svou třídu, naznačil vytrvalecké sklony a také možnosti dalšího zlepšení. V hitparádě derbystů na těchto stránkách se udržel v čele od začátku až do konce. Nyní nadešel čas, kdy musí Budapest své trumfy proměnit a vysoké mínění o svých kvalitách přetavit do úspěchu v nejdůležitějším dostihu své kariéry. Pokud to dokáže, ukončí letité čekání žokeje Jana Ráji na úspěch v derby a završí klíčový obrat v historii stáje Jasna, kterou v poslední době pronásledovala jen smůla. "Kůň je v pořádku, ale znáte to. Každý dostih se vyvíjí jinak a během těch 2400 metrů se může vloudit nějaká chybička. Na derby se těšíme, ale jsme nohama na zemi," řekl trenér Josef Váňa.

To stoupání před ním absolvovali už dva derby-vítězové. Když favorit letošního derby Budapest pod žokejem Janem Rájou v pondělí vyběhl při poslední rychlé práci před derby na vrch Vladař, jeho sparing-partnerem byl o rok starší Olson s Josefem Bartošem. Nezainteresovanému pozorovateli tyto scény mnoho neprozradily, ale dvojnásobný šampión žokejů si dobře utřídil znalosti o svém nedělním svěřenci.

"Určitě mi to pomohlo. V dostihu člověk koně nepozná tak dobře, jako když je s ním hodinu v práci," řekl Rája. "Už jsem na galopech v Mlýncích byl mnohokrát. Tady do kopce to trochu klame, koním to opticky ubírá na rychlosti, jak musí skákat do toho stoupání. Nemá to takový švih, jako když kůň v Praze seběhne cílovou rovinu. Tady je to o dechu a síle."

Irský rodák Budapest (Montjeu - Run To Jane) absolvoval loňskou sezónu jako svěřenec Aidana O'Briena a majitele Derricka Smithe stál 500 000 guinejí. V prvním roce dostihové kariéry ze čtyř startů zaznamenal jedno třetí a jedno čtvrté místo a když v listopadu sháněl bloodstock agent Tomáš Janda pro české klienty dvouleté koně s vytrvaleckými dispozicemi, byl mezi koňmi nabídnutými k prodeji. Pro trenéra Josefa Váňu jej koupila stáj Jasna pana Miroslava Sládka, donedávna zapsaná na tuzemské scéně především jako překážková stáj. Po dubnovém druhém místě v chuchelské druhé kategorii Budapest vyhrál lehce o sedm délek Memoriál dr. Frankenbergera a o tři týdny později odešel jen těsně poražen z Velké červnové ceny. Na vítězného Dicka Morrise ztrácel pouhou hlavu.

"Je to dost svéhlavý kůň. Když vidí žokeje, jak se rozmáchne bičem, tak vyhodí. Případným problémům předejdeme tím, že mu nasadíme na lícnice beránky. To je takový poloblinkers, díky kterému nebude vidět žokeje a tudíž by se už neměl kroutit, jak to předvedl v závěru Velké červnové ceny," řekl Váňa. "Co se týká fyzické kondice, je na tom Budapest ve srovnání s loňským stavem Blue Corala stejně, akorát Blue Coralovi tenkrát šimbajny nedovolily předvádět to, co opravdu umí. Budapest je kovaný vytrvalec a nemá tu rychlost jako Blue Coral, takže kdyby dnes tu práci šli spolu, asi by Blue Coralovi nestíhal."

Trenér z centrály Mlýnce dává v derby už druhý rok za sebou příležitost Janu Rájovi. Ještě před šesti lety, kdy manželé Váňovi slavili první úspěch v modré stuze prostřednictvím Poderosa, přitom vzkazoval, že tak velký dostih jako derby vyžaduje angažování zahraničního profesionála. Tehdejší rázný pohled mezitím Váňa trochu přehodnotil. "Honza je u nás výborný silový rajťák, který perfektně zná pražskou dráhu a s Budapestem se během jara dokonalo sladil. Upřednostnit takového žokeje se přímo nabízí. To ale neznamená, že bych se bránil angažmá cizinců - pokud bych měl příští rok dalšího derbystu a s Honzou by si vzájemně nesedli, klidně bych si pozval jezdce ze zahraničí," konstatuje.

Rája po loňském druhém místě s Charleyem sahá po zřejmě největší šanci své kariéry. "Úspěchu v derby jsem byl blízko už loni a letos je to opět rozehrané dobře. Budapest šel v práci hodně dobře a já musím jen doufat, že poslední dny před derby prostojí ve zdraví a v neděli bude mít klidný dostih. Pak bude ta šance opravdu velká," krčí rameny Rája. "S Budapestem si vyhovujeme, on je takový typický hřebec, který si rád postaví hlavu a je sám svým pánem. Během jara jsem ho stihl dobře poznat."

Pokusy o derby má za sebou i hřebcův majitel Miroslav Nesládek, který si v minulých dvou sezónách vybral smůlu na řadu let dopředu. "V dostizích působím relativně krátkou dobu, nějakých pět let. Začínal jsem s jedním koníkem, dvouletou Beautiful Queen, a postupně přicházeli další. Nejprve jsem se chtěl zaměřit na překážkové dostihy, ale měl jsem poměrně hodně smůly a během jednoho roku jsem přišel o tři koně včetně Dobroně nebo Adios Amigos, kteří měli velkou perspektivu. Nakonec jsem si řekl, že pořád mít smůlu nemůžu," vysvětluje.

Stáj Jasna se o derby pokusila už v předchozích dvou letech. "Předloni jsme na derby mysleli se Zandrem, který nakonec nemohl kvůli tehdejší debatě o valaších vyběhnout. Loni jsme se o to pokoušeli s Dantes Peakem, pro kterého se ale ukázala derby-distance příliš dlouhá. Teď cítím, že máme velmi slušnou šanci, ale dobře vím, že v dostizích se může stát všechno," uzavírá majitel.