19. června 2008

Dick Morris: "Je to druhý Tribal"

Během jara o něm bylo řečeno téměř vše. Obšírně jsem v zápisníku popisoval, po kom dostal Dick Morris své jméno, jak proběhla jeho dvouletá kariéra, jak jej hodnotili ve Velké Británii a co všechno se seběhlo kolem jeho dvou českých startů. Nyní směřuje zástupce stáje Dr. Charvát do derby jako jeden z hlavních favoritů a v jeho sedle vystřídá Radka Koplíka britská hvězda Martin Dwyer. Paradoxem je, že Dicka Morrise mohou potkat klasické pocty i v případě, že se mu modrá stuha nepovede. Po sobotních zprávách o dopingovém případu Kevina The Knighta se nezdá být nepravděpodobné, že svěřenci Františka Holčáka dodatečně spadne do klína vítězství ve Velké jarní ceně.
Závěrečnou rychlou práci absolvoval Dick Morris v úterý doma ve Velkých Karlovicích. "Práce ve Slušovicích už nebyla potřeba. Šel velmi slušně, jsem spokojen. Po posledním startu šel určitě ještě nahoru," řekl František Holčák. "Startovní číslo jedna sice pro nás není úplně ideální, ale neděláme si z toho hlavu, zvládneme to. Na Dwyera se těšíme, v minulosti už jezdil De Roberta a jsem moc rád, že si to v Chuchli objede dokola už před derby."

Ve valašské centrále podle něj těsně před derby vládne pohoda. Dosud poslední úspěch trenéra Holčáka v Českém derby je starý sedm let. Pokud by se Dickovi Morrisovi podařilo navázat na jeho slavného předchůdce Tribal Instincta, bylo by to pro jejich trenéra malé deja vu. Oba koně jsou totiž podle něj velmi podobní: "Dick připomíná Tribala povahou i exteriérem. Charakterově je to hodný kůň a v dostihu se projevuje jako poctivec, který do toho dává všechno..."

Na otázku, kam by Dicka Morrise zařadil v plejádě svých minulých derbystů, František Holčák dlouho neváhá: "Jsem přesvědčen, že mezi mými tříletými, které jsem za ta léta měl, patři mezi nejlepších pět. Je na úrovni Tribala, tedy v té užší špičce..."