26. června 2008

Kovářův úspěch: šest ze sedmi umístěných

Není členem rodiny Koplíkových, ale z doběhu letošního derby měl stejnou radost jako oni. Robert Blahout okoval sedm ze šestnácti startujících a po dostihu se radoval z doběhu "raz-čtyři". Mladý kovář se před "dnem D" postaral o Tullamorea, Vituluse, Dupla, Magic Slippera, Lucky Horse, Swakopmunda a Ave Ransoma. Až na jednoho skončili všichni na dotovaných pozicích. "Jestli jsem si na ně vsadil? Ale ano, v rámci možností jsem je podpořil," usmíval se Robert po doběhu.

V posledním týdnu před derby se mu honily hlavou různé myšlenky. "Čtrnáct dní nebo týden před startem musí být všechno hotové. Je třeba dát pozor, aby se kůň nezakoval, je to samozřejmě určitá zodpovědnost," přiznává. "Do velkých dostihů se běžně používají odlehčené hliníkové podkovy, které dostali i tříletí před derby, nic zvláštního se nevymýšlelo."

Ze sedmičky derbystů ho prý nikdo zvlášť nepotrápil. "Všichni to jsou na kování bezproblémoví koně, nic zvláštního jsem s nimi neprožil," směje se a dodává, že z Tullamoreho v posledních týdnech žádná aura derby-vítěze nevyzařovala. "Ale je fakt, že jsem už předtím říkal, pozor na něj. Je to určitě dobrý kůň."

Muž, který strávil čtyři roky v Irsku ve stáji tamního překážkového šampióna Noela Meada a během pozdějšího působení v Coolmoru držel v rukou třeba kopyta Sadler's Wellse, si momentálně na nedostatek práce nemůže stěžovat. Tomu ostatně napovídají i destinace, které najezdil v posledních dnech před derby: Velká Chuchle, Tušovice, Benešov.

V Česku Robert působí druhým rokem a stará se o kopyta řady tuzemských hvězd. Své "zákazníky" kove obvykle bez pomocníků. "Ve světě je to standard a myslím, že pro koně to je mnohem přirozenější. Pomáhá to řadě koní, kteří jinak kování špatně nesou nebo třeba mají nějaké zdravotní problémy. Pracuji sám, nikam nespěchám a dám koni potřebné pohodlí. Snažím se s ním vyjít po dobrém, komunikovat. Protože kůň určitě cítí, když mám třeba špatný den."