17. června 2008

Maraldo: Reckeho čtvrtý pokus o dobytí Prahy

Christiana von der Reckeho předchází pověst brilantního manažera a zručného obchodníka. Úřadující šampión německých trenérů na rovině i překážkách je známý jako trenér, který dokáže najít dostih téměř každému koni a neváhá při tom procestovat Evropu. "Mně nejde o čárky do šampionátu, nýbrž o to, aby každý můj svěřenec běhal tam, kde může nejlépe vydělat peníze," řekl loni časopisu Vollblut. Jeden dostih ale muži, kterého na závodištích potkáte buď v typické anglické čapce nebo klobouku, zatím odolává - České derby. Osmačtyřicetiletý Recke letos posílá koně do Prahy počtvrté a zatím se nezdá, že by se chystal změnit svou strategii. Hnědák Maraldo, kterého pojede žokej Gary Hind, typově i třídově přesně odpovídá svým předchůdcům.

Reckeho zatím neúspěšný recept na České derby je následující: Vezměme nezkušeného tříletka, u něhož nepochybujeme o vytrvaleckých schopnostech, a dejme mu na jaře dva starty. Pokud se vyčlení z řad nezvítězivších a dosáhne německého GAG kolem 75 kg, může jet do Prahy. Takto trenér z německého Porýní přichystal Lucafabiana, Mondula i Magnificenta, ale na české soupeře to nikdy nestačilo.

Nejblíže k vítězství byl před osmi lety s Lucafabianem, který do Prahy cestoval s vizitkou vítěze dvou malých dostihů v Badenu a Frankfurtu. Tmavý hnědák v Českém derby dokázal porazit Sharp Focuse a zbytek české elity, k jeho smůle však vyslal trenér Hubertus Fanelsa ve stejném roce do Prahy jedničkového Induraina a von der Recke se tak musel spokojit s těsným druhým místem.

O tři roky později si německý trenér trochu zaexperimentoval. Nový kandidát Mondul absolvoval od ledna do května 2003 celkem pět startů a připsal si vítězství na písku v Neussu a ve dvojkovém handicapu v Krefeldu. Ve Velké Chuchli to ovšem stačilo jen na vzdálené dvanácté místo za Ohne Sorge, Tankredem a spol. A tak se Recke opět vrátil k dříve vyzkoušenému receptu. Loni vyslal do Českého derby hnědáka Magnificenta, vítěze z Mnichova a Badenu, a třebaže se ho podařilo lukrativně prodat do Kazachstánu, vavřínový věnec v Praze nevyhrál.

Maraldo (Bering - Marquesa Island) se Magnificentovi podobá nejen proto, že se jedná o jeho polobratra. Recke v případě hnědáka majitele Haralda Kronsedera uplatnil stejný postup jako předtím s Lucafabianem a Magnificentem. Dostihový debut svému hřebci naordinoval koncem dubna v Mnichově, kde Maraldo poměrně snadno vyhrál dostih nezvítězivších na 2200 metrů a mimo jiné porazil o deset délek neúspěšného favorita rakouského derby Martin's Frienda. V polovině května pak zamířil na stejnou dráhu, aby proti starším koním opanoval trojkový handicap na 2000 metrů.

Po dvou vítězných startech má momentálně v německém handicapu 76,5 kg a pro české tříleté v žádném případě není "nechytatelným" soupeřem. "Vytrvalecké schopnosti prokázal, to je bez diskuse. Měl jsem na jaře pocit, že se bude dál zlepšovat. Nemá sice ještě tolik dostihových zkušeností, ale při dobrém průběhu by měl být v Praze mezi prvními čtyřmi," řekl v květnu žokej Gary Hind.

Samotný Recke odmítá, že by měl Maralda znevýhodňovat nedostatek absolvovaných dostihů nebo absence startu v nohou. "To nebude problém, on běžel poměrně slušné dostihy. Plán byl od začátku takový, že poběží dvakrát v Mnichově, sžije se s Gary Hindem a pak pojede do Prahy. Nechtěl jsem ho posílat na jarní mítink do Badenu, protože tam byla moc těžká konkurence a po Badenu už mi další start připadal moc narychlo," řekl Recke.

Srovnání Maralda s jeho pražskými předchůdci, kteří mimochodem vesměs Baden Baden absolvovali, se trochu brání. "Je určitě lepší než jeho polobratr. Typově je živější, lépe jezditelný a ani distance pro něho nebude problém. Na druhé straně umí své kvality prodat jen v dostihu. V práci se moc nesnaží, ještě se snad nestalo, aby při galopech někoho porazil," dodává trenér s tím, že se možná v neděli objeví v Praze osobně.