6. června 2008

Teddy Ready má opět Línka. A míří do Prahy

Necelý týden po Starohájském kritériu se zdá, že jeho suverénní vítěz Teddy Ready přece jen přijede na České derby, i když majitel původně preferoval spíše modrou stuhu v Ebreichsdorfu. "Ještě to řešíme. Osobně bych raději jela do Prahy, protože České derby se koná až za tři týdny. Kdyby šel Teddy Ready v Ebreichsdorfu, bylo by to po dvou týdnech od minulého startu a to se mi nejeví úplně optimální," řekla ve středu trenérka Zuzana Kubovičová. O něco nejistější momentálně vypadá účast Ypsillon Kinga, kterého trápí problémy s podlomy.

Když byli loni Teddy Ready a Ypsillon King společně zvoleni nejlepšími dvouletými hřebci na slovenských drahách místo suveréna Overdoseho, vyvolalo to na dostihové scéně určitý rozruch. Oba perspektivní hřebci totiž setrvávali mezi nezvítězivšími, zatímco Overdose hravě ovládl mezinárodní Cenu Muscatita a usadil se v čele generálního handicapu.

Letos na jaře ovšem oba laureáti nastartovali hvězdné kariéry. Ypsillon King (Hawk Wing - You Are The One) působivě vyhrál rakouské Trial Stakes, zatímco Teddy Ready (Orpen - Tonight) si připsal Cenu trojročných žrebcov. V klasické Velké jarní ceně oba nestačili na nečekaného vítěze Tullamorea, ale ve Starohájském kritériu už bojovali o vítězství mezi sebou.

Ypsillon King pod Martinem Srncem nastoupil na konci protilehlé roviny a v oblouku nasadil k trháku, Gary Hind v sedle Teddy Readyho si ale svého největšího soupeře hlídal a nenechal ho odskočit na více než čtyři délky. Do cílové roviny točili "hlava - hlava" daleko před zbylými soupeři a chvíli to vypadalo na epický souboj. 100 metrů před cílem ale získal navrch zvenku útočící Teddy Ready a v cíli měl na Ypsillon Kinga náskok 3 1/4 délky. Třetí finišoval s odstupem jedenácti délek Vitulus před maďarským Karandzerem. Vítěz vyběhl velmi slušný čas 2:03,88, který zaostal jen o 77 setin sekundy za časovým rekordem Ecologically Right.

"Trochu jsem měla obavy, jestli bude jeho stav po Velké jarní ceně optimální, protože laboroval s nohou, ale je to v pořádku. Jsem moc spokojená," hodnotila s odstupem několika dní Zuzana Kubovičová. "Projevem se mi jeví jako vytrvalec, který by měl distanci 2400 metrů zvládnout."

Pokud skutečně dojde k výletu do Prahy, měl by Teddy Readyho provázet starší tréninkový kolega Tempeltänzer, který se svého času umístil druhý v pražském St. Legeru. Srovnání mezi dvojicí zástupců stáje OMS se přímo nabízí. "Tempeltänzer je vyrovnanější, zatímco Teddy Ready je stále ještě takový puberťák, ale snad se s věkem uklidní. Nemůžu ale říct, že by některý z nich byl komplikovanější na ježdění, oba můžou jezdit v práci děvčata. V tomto směru je Teddy Ready spolehlivý koník."

Oba hnědáky by měl v Praze jezdit stájový žokej Jaroslav Línek, který se vrací do sedla po zranění. "Cítím se dobře, i doktoři nakonec souhlasili. Od pondělí už normálně pracuji, musím se ale vyvarovat pádů. Přece jen, šrouby v kosti by mohly znovu povolit, není to na 100 procent. V neděli začnu v Topoľčiankách, je to pro mě taková generálka. 15. června bych mohl jezdit v rakouském derby panu Mikóczymu Karandzera a ve sprintu Scyrise. O týden později se už moc těším na Teddy Readyho v české modré stuze," řekl Línek serveru zavodisko.sk.

Méné povzbudivá atmosféra panuje v týmu Ypsillon Kinga. "Je pravda, že v neděli na tom nebyl tak dobře jako v Rakousku. Má podlomy, museli jsme mu nasadit antibiotika... Je to stav, který se táhne už od slovenské Velké jarní ceny. Má tam infekci a ten stav je otázný hlavně kvůli těm antibiotikům. Plány na Prahu to může ohrozit, moudřejší budeme v pátek," řekl trenér Petr Kubík.