18. června 2008

Tempař a trénažér cestují do derby. Jak vysoko?

Nad chuchelským závodištěm je ještě šero, když se plížím na zcela prázdnou tribunu. Člověk si připadá trochu jako James Bond a Indiana Jones v jedné osobě, jenže tentokrát není ve hře budoucnost lidstva ani děsivé tajemství ze studené války. Je středa, pět hodin ráno a mou misí není nic menšího než spatřit jednu z posledních prací stáje CK Martin Tour před derby. Zpěvné ptactvo rozehrává první koncert nového dne, ale na strakonické silnici je ještě stále pusto. Konečně! V šest hodin a sedm minut se na lahovickém horizontu zjevují dvě koňské siluety. Jsou to oni - Ave Ransom a Swakopmund se přesouvají na metu 1800 metrů, aby následně v poklidu obkroužili vnitřní ovál. Tu ranní scénu nevidí nikdo jiný než trenér, reportér a chuchelští kosové. Derby-zápisník přináší zprávu, pro kterou nebylo třeba vstávat tak brzo, ale přesto má svou cenu - oba koně trenéra Michala Liska jsou před nedělním Českým derby v dobré pohodě a je třeba s nimi počítat.

Středeční práce proběhla podle zaběhaného řádu. Ave Ransom a Swakopmund spolu pracují už dlouho a třebaže mohou trénovat každý zvlášť, často si navzájem pomáhají v roli sparing-partnerů. Srovnání třídy svých svěřenců se nicméně trenér Michal Lisek brání. "Dosud jsem nikde neřekl, který z nich je lepší, protože to dodnes nevím. Považuji je za rovnocenné a rozhodně si nemyslím, že by byl Swakopmund horší než Ave Ransom," konstatoval poté, co se oba hřebci vrátili z dráhy.

To jsou bezesporu zajímavá slova, protože většina expertů i sázejících považuje za tříletou jedničku "černo-žlutých" Ave Ransoma. Hřebec přihlášený do pařížské Ceny vítězného oblouku se dokázal loni umístit v pardubickém "zimním favoritovi" a letos po dubnovém vítězství ve druhé kategorii finišoval dobře třetí ve Velké červnové ceně. Jeho srovnání s německými tříletými v listed Iffezheimer Derby-Trialu bohužel zabránily administrativní potíže.

"Pokud mu vydrží zdraví, bude jako čtyřletý ještě lepší. Stále dospívá a každým dalším startem jde nahoru. V boxe, na kolotoči i pod sedlem se ještě stále chová jako nevycválané děcko, je to takový čert, který stále něco vymýšlí. Není to ale dáno nějakou psychickou labilitou, prostě má energie na rozdávání..." vysvětluje trenér. Ave Ransom je podle něj stoprocentní tempař, který ale nemusí nutně derby odvodit. "Bude záležet na tempu a pozici v prvním oblouku. Když to bude poctivý dostih, tak si myslím, že Ave Ransom může odskočit i z pátého místa. V dobrém tempu a bez kolizí v závěru ti špatní odpadnou a ti dobří vydrží..." dodává.

To Swakopmund se od tréninkového kolegy liší povahou i dostihovým projevem. Ke špičce ročníku patřil už před rokem, letos se po druhém místě v bratislavské Ceně trojročných žrebcov výsledkově trochu hledal. Šesté místo ve Velké jarní ceně a sedmá pozice ve Velké červnové ceně vznikly po solidních výkonech, ale hnědáka přece jen vyřadily z okruhu hlavních favoritů derby. "Jsem přesvědčený, že Sváťa mezi absolutní špičku patří. Má zrychlení z místa a velmi rychlý konec, navíc taktika v derby bude určitě jiná než při posledním startu," konstatuje Lisek.

Stálou pracovní jezdkyní Swakopmunda je Klára Hanáčková, která jej jezdí už od prvních tréninkových krůčků. "Psychicky je to vyrovnaný kůň, který dělá všechno, co mu člověk naordinuje. Vždy ze sebe vydá maximum, nikdy nic nevypustí. Takhle naprogramovaného koně člověk jen tak nevidí," dodává trenér.

Rok po klasickém vítězi Lordu Silvanovi má majitel Vojtěch Martin v derby hned dva koně. Podobně jako jejich předchůdce přišli do stáje už jako ročci, jejich tříleté kariéry se ale v některých ohledech od loňského modelu liší "Lord Silvano možná trochu doplatil na moji nezkušenost, byl to přece jen můj první derby-kůň a já jsem se moc bál zranění a těch věcí okolo. Proto od vítězství ve Velké jarní ceně až do derby nevyběhl a ten startu mu pak asi chyběl," konstatuje Lisek. "Dnes už člověk ví, že pokud má kůň v derby obstát, je do toho třeba jít naplno."

Rozdíl vidí také v samotném poli derby-koní: "Loni vytrvalci prakticky nebyli, zatímco letos jich je dostatek. Několik tříletých mílařů jako Starfighter nebo Kevin The Knight zůstalo na své distanci a do derby nakonec nezamířili."

Netradičním způsobem si stáj poradila s řešením jezdecké otázky. Důvěru opět dostala dvojice Jiří Chaloupka - Iva Miličková, ale dlouho nebylo jasné, kdo z nich pojede kterého koně. 229 let poté, co se přeli o název derby Sir Bunbury s lordem Derbym, se opět dostala ke slovu mince. "Dlouho jsme probírali oba koně, každý z nás řekl svůj názor a majitel nakonec přenechal rozhodnutí mně. Po dalších dvou hodinách jsme si hodili korunou o Ave Ransoma. Jirka zvolil orla, padl orel, a tak vzniklo jezdecké obsazení," usmívá se trenér.

Komu asi padla správná strana?