23. dubna 2009

Dále hrají aneb The best of the rest I.

Zákonitosti filmových titulků jsou neúprosné. Dvě, tři hlavní hvězdy na začátek přes celou obrazovku, pak možná ještě někdo zajímavý za nimi a pak už následuje obligátní hláška "Dále hrají". Dostat se z "Dále hrají" do úvodních titulků je ctižádostí každého herce, neboť to vedle prestiže bezesporu znamená i velký platový skok. Derby-zápisník zavádí kategorii "Dále hrají" z poněkud jiných důvodů. V této fázi sezony mě samozřejmě zajímají všichni tříletí, kteří jsou do modré stuhy přihlášeni, a poctivě si je kroužkuji v dostihovém programu a sleduji jejich počínání. Na druhé straně však cítím, že kdybych se každému z těch desítek koní věnoval na větší ploše, jednak bych byl ještě ve větším časovém stresu než jsem momentálně a mnozí čtenáři by si mohli myslet, že to přeháním a přisuzuji šance do derby úplně každému. Zkrátka by to přestala být zábavná hra. A tak zavádím tuto kolonku pro koně, jejichž výkony mě z různých důvodů zatím nepřesvědčily k tomu, abych jim věnoval samostatný prostor, ale přesto nevylučuji, že se jednou dostanou až do hlavních titulků...

Tříletí, kteří dosud měli minimum startů nebo dokonce žádný a přesto se chtějí za necelé tři měsíce probojovat na start derby, v dubnových propozicích nemají příliš možností. Pokud pomineme sprinterský trial Memoriál profesora Michala na 1400 metrů nebo jeho o 300 m delší bratislavskou variantu, nezbývá nic jiného než se probojovat nahoru zespoda. Tedy z dvojkových a trojkových dostihů na 1800 metrů. První z nich jsme viděli druhou a třetí chuchelskou neděli, kdy poprvé ve větší míře vyběhli na dráhu koně s klasickými ambicemi.

Nejzajímavějším dostihem v tomto ohledu byla dvojková Cena Lorie na 1800 metrů, o které jsem již psal v souvislosti s Oniris a Ivanem Poddubnym. Menší, leč kvalitní pole předvedlo divákům podívanou, na kterou se nejspíš bude ještě hodně vzpomínat. Tříletý Bright Sand (Marchand De Sable - Bright River) ze stáje BORS Břeclav za distancí ve vítězné pozici vybočil tak razantně, že katapultoval svého jezdce Milana Zatloukala ze sedla a vítězství prakticky daroval Rabbit Wellovi (Dream Well - Celinda) s Martinem Srncem. Zatímco videozáznam nahrává hypotéze, že kůň uskočil pod bičem zprava, Zatloukal měl jiný názor: "První ránu jsem mu dal zprava, zakroutil se, ale pak dostal ještě další dvě a cválal stále rovně. Když jsem se dostal před Rabbit Wella, bylo to rychlé. Něčeho se lekl - buď reklamy, hluku nebo toho, že byl najednou sám na špici. Je to sice strašné, ale jezdec musí v dostihu počítat se vším."

Bright Sand podle svého trenéra Petra Juránka výhledově směřuje do rakouského a slovenského derby, modrou stuhu v Praze by měl vynechat. Tam je naopak zatím přihlášen vítěz Rabbit Well, který absolvoval velkou část dostihu blízko špice, po vytočení oblouku a několika pobídkách žokeje Srnce utekl soupeřům o četné délky a v závěru se o hlavu ubránil náporu Oniris. "Vím, kde je cíl a znám jeho schopnosti, v závěru jsem ho jen udržoval. Šel by ještě dál a byl schopen malinko polepšit, distančně určitě nekončil," reagoval Srnec na otázku, zda jej útočící klisna v posledních metrech nezaskočila.

Hlavním problémem subtilního ryzáka, který loni vyhrál třetí kategorii a sezónu ukončil pátým místem v Yoko Cupu, se zdá být psychika. "Je to myslím dobrý kůň, ale jako dvouletý absolvoval jeden velmi těžký dostih a to si od té doby nese v sobě. V práci dokáže chodit skvěle, uteče mu snad jen Rabbit Zamindar, ale pak třeba vůbec nechce utíkat," dodal Srnec. Bude určitě zajímavé sledovat, jak si bude Rabbit Well počínat o třídu výš, kde dosud narážel na strop svých možností.

Čtvrtým místem na dvojkové úrovni předvedla další zlepšení Holy Grail (Rainbows for Life - Hippamena), derby-naděje naopak skončily pro pátého Cloven Hoofa. Ryzák z tréninku Václava Luky mladšího svým výkonem definitivně přesvědčil, že mílové trati budou jeho maximem. "Zkusili jsme to hned na jaře, abychom věděli a je to jasné, na distanci zvadl. Jeho optimum bude do míle a potřebuje pevnější podklad. Není to pro nás zklamání, obstál proti dobrým koním, ale vytrvalec z něj prostě nebude. Po tomto startu do derby zcela jistě nemíří," řekl Luka.

Trojková Cena Maxiservice na 1800 metrů objevila především talent jménem River Kwai (více o něm ZDE), nejdéle mu však vzdoroval napajedelský hnědák Pumpkin (Security Risk - Půlnoc). Valach stáje Rabbit Trhový Štěpánov má slušně nakročeno k tomu, aby se stal nejlepším potomkem klisny Půlnoc a v této chvíli není vyloučeno, že by mohl směřovat na vytrvalecké tratě. Celou dobu se pohyboval na špici, v závěru odešel od soupeřů a podlehl jen méně zatíženému vítězi.

Vytrvalec to určitě je, ale ještě není přelínaný. V prvním startu sezony dost rozhodla váha, koneckonců nesl 62 kg a dával vítězi pět kilo. Nemělo smysl na něj nějak víc tlačit, když ještě není hotový, taková byla dohoda s trenérem. Věřím, že z Pumpkina může být slušný kůň," řekl po doběhu žokej Dušan Andrés.

Slušné možnosti naznačil také třetí Ananas (Belenus - Arkadia), který ukázal tempařský projev, pátý finišoval Marquis (Magnus - Marquise) před Be Jape (Jape - Be Knows). Naopak hluboko v poli poražených doběhli Premier Garcon (Security Risk - Primadona) a debutující dvojice Newmarket (Samum - New Berlin) a Battle Hero (Red Ransom - Appointed One).

Jedničkové ambice z této sestavy může mít vedle Ananase především Be Jape, do něhož jeho trenér Jaroslav Votava vkládá velké naděje: "Líbí se mi moc, je to moje srdeční záležitost. Nedal jsem mu tolik práce, kolik by potřeboval. Loni vyběhl jen jednou, nikdo na něj nesáhl a je to znát. Jakmile takový kůň nemá v nohou aspoň dva dostihy, tak neví, o co se jedná. Myslím, že do derby budeme směřovat, jako syn Japea by s delšími dostihy neměl mít problém."

Ještě o kategorii níž začal Dekolt (Sorbie Tower - Duola), bratr loni úspěšného Dupla. Ve čtyřkové Ceně Toto CZ na 2200 metrů zahájil pod Václavem Janáčkem poklidně v zadní části pole, během lahovického oblouku zlepšil pozici a 400 metrů před cílem už rezolutně směřoval na špici. V té chvíli vypadal jako vítěz, jenže po bariéře mu začala unikat ryzka Fartina a když pak Dekolt uhýbal pod bičem, rázem měl na soupeřku dvoudélkové manko. Janáček opět valacha rozhýbal a v závěru se znovu na Fartinu dotáhl, o krk se však musel spokojit s druhým místem.

"Za Dekoltem bylo deset délek, takže to v podstatě můžeme brát jako vítězství," konstatoval spokojeně trenér Tomáš Hurt. "Oproti Duplovi se ukázalo, že jsou každý jiný. Dekolt má svou hlavu v tréninku i při ošetřování, není ani tak důležité ho natrénovat jako spíš motivovat. Dnes to vyšlo a musíme doufat, že i v budoucnu bude mít chuť utíkat. Musí předbíhat koně, aby získal větší radost ze závodění. Nebudeme s ním zkoušet nic zvláštního - pokud má být dobrý jako Duplo, ať jde stejnou cestou. Prozatím to budou dlouhé dostihy zezadu a uvidíme, na co to bude stačit. Loňské výkony byly šílené, ale věděl jsem, že na to má, jen musí chtít."

Ve stejném dostihu letos debutoval vzdáleným dvanáctým místem Inkvisitor (Imperial Dancer - Ifit), jedna z klasických nadějí stáje Luka-Mandak v tréninku Františka Zobala. Ten mezitím absolvoval bez umístění ještě druhou kategorii na 1820 metrů proti Rabbit Wellovi a spol. a zatím to vypadá, že má do špičky ročníku daleko. "Jsme z toho špatní, v práci chodil mnohem líp," krčil rameny spolumajitel Václav Luka.