23. dubna 2009

Míle nebo dokola? "Zázračné dítě" potřebuje čas

Všechny pohledy byly v neděli upřeny jen na něj. Ivan Poddubny, momentálně zřejmě nejdražší a nejsledovanější tříletý hřebec v Česku, vešel do chuchelského paddocku několik minut po čtrnácté hodině. Mohutný syn Sadler's Wellse nastoupil poprvé se stínidly a třebaže před dostihem zanechal impozantní dojem, na dráze to zatím nebylo ono. Třetím místem zhruba šest délek za vítězným Rabbit Wellem nechal hřebec několik důležitých otázek bez odpovědi. Především tu, zda se trenéru Arslangireji Šavujevovi může za necelé dva měsíce povést dostat takto "zeleného" koně do modré stuhy a především - zda bude Ivan Poddubny skutečně vytrvalec.

Pro hřebcův realizační tým to v neděli bylo všechno jiné než snadný vstup do sezony. Vysoká očekávání diváků i sázkařů před startem vyústily v pozici favorita 2:1, Ivan Poddubny (Sadler's Wells - Be Glad) však od prvních okamžiků dvojkové Ceny Lorie na 1800 metrů ukazoval, že zatím na takovou roli není připraven.

Do startovních boxů sice tentokrát vstoupil bez problémů, ale v okamžiku startu si sedl na konstrukci a ztratil trochu prostoru. První stovky metrů proto absolvoval na posledním místě, pak začal žokeji Jiřímu Chaloupkovi pulovat. Jeho ztráta na soupeře se však nijak nenavýšila a do cílové roviny točil hnědák na šestém místě. Teď mělo přijít zrychlení, Ivan Poddubny však ukázal poměrně rozházenou cvalovou akci a měl problém zachytit nástup hlavních soupeřů. První upozornění bičem dostal už před metou 400 metrů a bylo vidět, že zástupce stáje Giterman Estate má zatím co dělat sám se sebou. Svému jezdci se kroutil, hledal další koně a už dlouho před cílem bylo jasné, že velká část sázejících může začít trhat své sázkové tikety. V závěru Chaloupka srovnal Ivana Poddubného natolik, aby získal aspoň třetí peníze za Rabbit Wellem a Oniris.

"Já myslím, že na první start to nebylo tak špatné," konstatoval později Chaloupka. "Bylo vidět, že ještě nebyl tak daleko. Těžce dýchal, i cvalová akce byla těžší. Dostihy ho zatím moc nezajímají a nevím, zda to blinkers zlepšil. Příště asi bude lepší nechat ho v klidu cválat..." Podobně hovořil i trenér Arslangirej Šavujev, podle něhož se v posledních týdnech nedalo v Mostě tolik pracovat, jak by Ivan Poddubny potřeboval: "Je ještě dost syrový, potřebuje se uklidnit. Chová se jako malé děcko, i proto dostal blinkers, protože koukal kolem sebe. Pořád sledoval letadla, ptáky, všechno vlevo i vpravo... Musí dozrát, trochu se klidnit."

Na otázku, zda hřebec bude potenciálním vytrvalcem, nedělní start nedal jednoznačnou odpověď. Ivan Poddubny absolvoval velkou část dostihu v jednom tempu, v cílové rovině nepřišlo odskočení ani větší zrychlení, nebyl tam žádný výrazný odpich z místa. "Úplně mě o vytrvalosti nepřesvědčil. To se ještě uvidí v dalších startech, ale zatím bych ho viděl spíš na 1600 nebo 1800 metrů a cválat," řekl Jiří Chaloupka.

Šavujev však oponuje: "Nemyslím, že by Ivan Poddubny byl mílař, jen potřebuje dozrát. Zatím toho moc o dostizích neví. Když nedávno u mě byli na návštěvě Francouzi z Deauville, hned říkali: Pěkný kůň, ale potřebuje čas, nejmíň rok. Já na to: Jaký rok, za dva měsíce je derby... Sedmdesát procent Sadler's Wellsů se začíná pořádně ukazovat až ve čtyřech letech, ani jsem to nevěděl, to mi říkali Francouzi. Ivan je prostě zelený a co s tím udělám, to nevím. Další start možná naplánujeme na Baden Baden, uvidíme."

Trenér, který už připravil k vítězství v Českém derby Temirkanova, Darsalama a Medea, má za sebou sezonu, na kterou velmi rád zapomněl. Na první vítězství loni čekal až do podzimu, ze sedmi tříletků se mu do derby nepodařilo dostat ani jednoho. Letos se jeho majitelé na klasické dostihy vybavili o poznání kvalitnější sestavou, což ale neznamená, že by jarní kvaltování tříletých do derby Šavujevovi přirostlo k srdci. "Je to vždycky hrozný spěch, každý majitel chce běhat derby, ale času na jaře je málo. Derby by se mohlo klidně běhat až v červenci, co myslíte?" usmíval se v neděli.

Kromě Ivana Poddubného má do derby přihlášené ještě další koně, zatím se ale nezdá, že by mezi nimi měl silnou vytrvaleckou kartu. Battle Hero (Red Ransom - Appointed One) se při cestě na svůj pražský debut potloukl v přepravníku a ve trojkovém dostihu na 1812 metrů nehrál žádnou roli. Madanpour (Sendawar - Madiriya) se uvedl mnohem lépe, ale po čtvrtém místě ve dvojkovém sprintu se i podle původu zdá, že jeho maximem bude míle.

Největší naděje tak Šavujev zatím upíral k britskému importu Golden Eagle (Montjeu - Grain of Gold). Ten druhou dubnovou neděli finišoval druhý o 1 ¼ délky za Double Rubblem na 1412 metrů a realizační tým neskrýval spokojenost. "Vypadá jako dobře voditelný kůň, v lepším dostihu by asi šel více zezadu. Možná bude i přes míli, druhý start by mohl zkusit v delším dostihu," hodnotil žokej Jiří Chaloupka.

Hned o týden později se Golden Eagle objevil opět v Praze jako horký favorit v třetí kategorii na 2200 metrů, tentokrát ale nedokázal na úspěšný debut navázat. Po startu se držel kolem čtvrté pozice, velmi rychle se však z předních míst vytratil a když koně přišli do cílové roviny, nedokázal zachytit nástup soupeřů. Chaloupkovi nezbylo nic jiného, než matného hnědáka nechat docválat do cíle. V cíli ztrácel z předposledního sedmého místa na vítěznou Grainnie Kelly 34 délek. "Shodli jsme se s trenérem, že buď byla mimo ta distance, protože minule mu to dechově vyšlo akorát na 1400 metrů, nebo proti němu jako koni zvyklému na písek mohla hrát hlubší půda. Cválal špatně, bylo to dost rozházené," krčil rameny jezdec.

Nepodařená poslední neděle zatím zřejmě nic na derby-ambicích Golden Eagla nezmění, do rozhodujících zkoušek ročníku zbývá ještě poměrně dost času. Pokud ale bude chtít některý z hřebců Arslangireje Šavujeva a Ardaka Amirkulova zamířit výš, bude se muset dostat z třetí kategorie a ukázat kvalitní výkon v některém z rozhodujících trialů jako je Memoriál dr. Frankenbergera nebo Velká červnová cena. Právě to se loňské sestavě jejich tříletých v čele s Danish Flagem a Manbearpigem nepodařilo.

Interní srovnání mezi jednotlivými hřebci neexistuje. "Tříletí pracují všichni individuálně, chodí deset délek za sebou. Tak to Jura dělá, takový Darsalam nikdy nešel galop hlava-hlava s jiným koněm," řekl mi v neděli manažer stáje Jiří Hrabák.