14. dubna 2009

O příchodu River Kwaie rozhodl jeden mail

Hned několik dostihových trenérů a agentů v těchto týdnech usilovně objíždí západní Evropu a hledá slibného tříletého koně, který by mohl koncem června vyhrát České derby ve Velké Chuchli. Že k úspěchu může vést i jiná cesta, v neděli naznačil hřebec River Kwai (Boreal - Rose du Roi). Zástupce stáje Václav Slovák, který v neděli proti slušné konkurenci vyhrál svůj první dostih v životě, se dostal do České republiky prostřednictvím e-mailu. Právě touto cestou dal šampion německých trenérů Peter Schiergen potenciálním zájemcům najevo, že mohutný ryzák z chovu slavného hřebčína Ammerland je na prodej. Nejrychleji zareagoval trenér Zdeno Koplík, který si už dva dny po odeslání mailu přebíral River Kwaie v Kolíně nad Rýnem.


"Doporučil nám ho Filip Minařík, podle něhož by to mohl být zajímavý kůň pro české dostihy," konstatoval Koplík, který má s podobnými německými nákupy zkušenosti. Před třemi lety narychlo dovezl ze stejné stáje hnědáka Normena, jenž následně doběhl druhý v Českém derby a vyhrál Slovenské derby v Bratislavě.

River Kwai by mohl být podobným typem koně. V nedělním dostihu na 1812 metrů nedal nijak najevo, že se ukazuje na dráze poprvé a dokonale zastínil všechny favority. První část dostihu pracoval uprostřed pole, na začátku cílové roviny si zlepšil pozici a nasadil k drtivému útoku. Prostornou cvalovou akcí udolal o půl délky favorita Pumpkina bez toho, aby od něj musel žokej René Koplík žádat víc než bylo nutné.

"Rozbíhal se pomalu, ale v cílové rovině zabojoval a stupňoval tempo. Jeho optimální distance bude určitě 2000 metrů a dál. Kdyby dnes byl dostih delší, vyhráli bychom ještě snadněji," radoval se Koplík.

Pokračování článku najdete na serveru iHNed.cz - ZDE