27. května 2009

Age of Jape: Kladivo na derby

Dosavadní kariéru aktuálního favorita derby Age of Jape provázejí superlativy. Nejlepší polský dvouletek loňské sezony okusil porážku jen při červencovém debutu, od té doby vyhrál pět dostihů včetně největší polské zkoušky pro dvouleté Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, bratislavské Ceny trojročných žrebcov a pražské Velké jarní ceny. Nejdražší kůň podzimní varšavské dražby si po přesunu k Františku Holčákovi udržuje čistý štít a každým dalším dostihem dává najevo, že právě takto vypadá derby-kůň. O to zajímavější je příběh o jeho příchodu do Česka. "Jak byl koupen? To byla úplná detektivka," směje se František Holčák.

Pro Age of Jape (Jape - Age of Gold) ho totiž poslal Rajmund Pavla, původní majitel Holčákových největších hvězd z druhé poloviny 90. let Ray of Lighta, Sharp Focuse a Tribal Instincta. Muž, který jednu dobu "vládl" českému turfu a pak se z něj neméně razantně stáhl, loni podle valašského trenéra začal uvažovat o návratu. "Pan Pavla se rozhodl koupit jednoho staršího koně a jednoho potenciálního tříletka do derby," vypráví Holčák. Age of Jape, který loni v tréninku Andrzeje Walického neměl mezi polskými dvouletými na distancích 1200 až 1400 metrů konkurenci, valašskému trenérovi padl do oka. Po velkém dražebním souboji s dalšími českými stájemi ho získal za 185 000 zlotých.

"Lidová moudrost říká, že nekoupíš kočku v pytli. Age of Jape už své kvality ukázal a jeho prodej byl vrcholem celé dražby. Licitace začala na 50 tisících, výsledná cena se vyšplhala na více než trojnásobek. Kupcem byl dobře známý František Holčák," napsal deník Zycie Warszawy. "Každý se divil, za co ty peníze dávám, tak říkám: Vy si kupte, co chcete. Já jsem získal nejlepšího polského koně, je to jeden ze sta," vzpomíná Holčák a potvrzuje známou tezi, o jejíž platnosti se v posledních letech přesvědčilo už mnoho českých stájí - v Polsku lze nakoupit hodně dobře, ale i hodně špatně. Sám si za patnáct let, co jezdí do Polska pro koně, vybudoval slušnou síť kontaktů a leckdy se poradí s místními znalci. Poměr při rozhodování mezi vlastním "čichem na koně" a informacemi místních známých vidí 70:30.

Age of Jape však nakonec červeno-šedé barvy stáje Ray Racing neoživil. Rajmund Pavla si svůj dostihový návrat podle trenéra znovu rozmyslel a perspektivní hřebec byl najednou opět k mání. "Chodil jsem s čepicí po Ostravě, Brně, Meziříčí a dalších městech a hledal jsem podnikatele, který by ho koupil. Jednoduché to nebylo," dodává Holčák. Nakonec se novým majitelem Age of Japea stal Radim Bača, jehož stáj Bača-Palkovice se dosud pohybovala převážně v překážkových dostizích. Starosta obce Palkovice v předhůří Beskyd s necelými 3 000 obyvateli tak udělal zřejmě nejlepší transakci svého dostihového života.

K letošnímu debutu Holčák nasměroval hřebce do bratislavské Ceny trojročných žrebcov, která se svými 1700 metry hodí pro koně s vytrvaleckými dispozicemi lépe než Memoriál profesora Michala. Age of Jape zaskočil konkurenci jistým vítězstvím o 1 1/4 délky, přestože se prezentoval poměrně zelenou cvalovou akcí a v cílové rovině žokeji Jean-Pierrovi Lopezovi bočil. O tři týdny později ve Velké jarní ceně ukázal další zlepšení a ani tentokrát nenašel přemožitele. "Je třeba mu dopřát klid a pohodu, stává se z něj pomalu chlapík. Jsme moc rádi, že nebočil. V Bratislavě ještě Lopez nevěděl, co udělá. Teď si ho pohlídal a bylo to strhující," radoval se po doběhu trenér. Lopez dodal: "V Polsku se běhá na levou ruku a Age of Jape letos běžel dvakrát obráceně. Bylo vidět, že si na to trochu musí zvykat, ale nehrálo to žádnou roli. Ze dvou startů dvakrát vyhrál, takže je zbytečné se tím zabývat..."

Právě zkušený žokej působící dlouhodobě ve Vídni může být pro zástupce stáje Bača-Palkovice dalším trumfem. Předběžná dohoda zní, že Age of Japea bude jezdit také v dalších startech včetně Českého derby. "Já jsem teď dva roky trénoval, ale situace dostihového sportu v Rakousku je velmi špatná. Na výsledky jsem si nemohl stěžovat, jen minulou zimu jsme získali pět umístění v italských grupových dostizích a můj svěřenec vyhrál Grand Steeple chase v Římě a listed v Trevisu, ale nakonec mi zbyli v tréninku jen dva koně. Nemělo to smysl, ještě chvíli jsem hledal trenérské místo v Česku a na Slovensku a pak jsem se rozhodl pro návrat do sedla," vysvětloval Lopez. Stále žije ve Vídni a přestože by se trenérské nabídce od velké stáje nebránil, ježdění dostihů mu dělá radost. "Baví mě to a myslím, že jsem se opět dostal do slušné kondice. Pár let ještě v sedle vydržím," dodal.

Razantní a silový jezdec Lopezova typu je podle Holčáka na koně typu Age of Jape optimální řešení. V práci hřebce zpočátku jezdily hlavně Zuzana Vokálková a Kateřina Palupčíková, ale teď už se o něj stará překážkový jezdec Tomáš Bosák, který černého hnědáka jezdí i ve všech větších pracích. "Musí na něm sedět chlap, on je takový zemědělec a sám to ze sebe nevydá. Ale jinak je charakterově fantastický. Po Velké jarní ceně jsme přijeli do stáje v půl dvanácté večer a on šel hned ke žlábku. Takový kůň, to je fantazie," řekl Holčák.

Age of Jape je koněm velkého rámce, typově se podobá jiné velkokarlovické hvězdě Zagonovi. "To je pravda, i když Zagon měl trochu těžší předek a hlavně se ukázal až jako starší. Tenhle je sice podobný typ, ale má víc zadku, je tam opravdu motor. Typově jsem měl třeba ,syčáky‘ jako Ray of Lighta nebo Tribal Instincta, to byli takoví gumáčci. Age of Jape je jako kladivo: když to rozjede a bude v optimální pohodě, bude to pro ostatní těžké," libuje si Holčák.

Ohledně dalšího programu se velkokarlovický trenér po Velké jarní ceně klonil k možnosti, že si Age of Jape ještě před derby "osahá" 2400 metrů v Červnovém poháru. "Je to letos takové divoké, ale tohle bude dostih pro něj, bude moci v klidu cválat a akorát ke konci musí zabrat. Hlavně je třeba nechat ho v klidu, žádné násilí ani šponování - to se před derby ani nedá," uzavírá Holčák.