27. května 2009

Oniris kryje záda Arcibaldovi

Na začátku sezony je hlavním motorem v plánování stájí naděje a optimismus, teprve postupně získává navrch realita. A tak se i letos zpočátku zdálo, že by do derby mohlo zamířit hned několik klisen. O sedm týdnů později je všechno jinak. Jarní cenu klisen vyhrála německá hnědka Butterfly Lady a plány domácích šampionek se pomalu upravují. Magma a Rabbit Zamindar byly ve čtvrtek škrtnuty a nyní zřejmě zamíří do Ceny hřebčína Napajedla. Ze zajímavých klisen tak na přihláškách derby zůstaly jen dvě: Oniris a Princess of Gracie. Ani jejich účast v modré stuze momentálně nevypadá úplně reálně, ale jarní výkony Oniris minimálně přiměly trenéra Čestmíra Olehlu k zamyšlení. "Zatím to necháváme jako otevřenou záležitost. Oniris sice hlášená je, ale ty první přihlášky byly za pár korun, ani jsem to nemyslel vážně. A pokud má být jednou mámou, derby je příliš těžký dostih," konstatoval Olehla poté, co dcera výborné Oxalany finišovala druhá v Jarní ceně klisen. Je zřejmé, že se rozhodne podle situace Arcibalda, ale Oniris se po zranění Demon Magica stala na vytrvaleckých distancích minimálně zajímavou stájovou dvojkou.

Jarní cena klisen zůstává pro české stáje zakletá. Z posledních čtyř ročníků vyhráli třikrát němečtí koně. Po Königin Arte a Picobelle to letos byla Butterfly Lady z tréninku Andrease Wöhlera. Žokej Eugen Frank ji v první fázi dostihu schoval hluboko mezi soupeřky, při vbíhání do cílové roviny už ale měl optimální pozici k útoku a 400 metrů před cílem svou klisnu ostře pobídl. Butterfly Lady nepředvedla výraznější zrychlení, přesto se dokázala od českých soupeřek odpoutat a Frank v závěru už jen kontroloval situaci. Tomu odpovídal i dosažený čas 1:42,93, který je nejpomalejší za posledních dvanáct let. Necelé dvě délky za ní vybojovala druhé místo Oniris před Rabbit Zamindar, Trinity a Sorbeitere, zimní královna Magma doběhla šestá.

"Věděli jsme, že papírově bychom měli uspět, ale role favorita je vždy ošemetná," konstatoval ruský manažer vítězné stáje Eugen Witlif. Další starty by Butterfly Lady měla absolvovat v německých listed, ale vítězství v této kategorii zatím realizační tým vnímá jako hodně vzdálený cíl. "Třídu má určitě na umístění v německém listed. Jestli takový dostih dokáže vyhrát, to nevím. Snad nějaký slabší listed ve východním Německu," krčil rameny Frank.

Domácí favoritka Rabbit Zamindar podala podobný výkon jako v dubnovém Memoriálu Rudolfa Deyla, tentokrát ale narazila na silnější soupeřku. Žokej Martin Srnec sice temperamentní ryzku posunul v oblouku do přední části pole, akcelerace v cílové rovině ale stačila jen na třetí místo, když podél bariéry nečekaně zaútočila Oniris (Seattle Dancer - Oxalana). "Tahle klisna je neuvěřitelná. Na míli je na ni všechno moc rychlé, ona se zkrátka nedokáže tak brzo dostat na nohy, ale třídově je lepší než ty ostatní," řekl po doběhu žokej Gary Hind. "Nepředře se, musel jsem ji strkat prakticky celou trať. Měl jsem z toho obavy, ale v cílové rovině se dostala do rytmu a nakonec jsem byl druhý. Považte - kdyby nepřijela Němka, tak tahle klisna se stala klasickou vítězkou na 1600 metrů."

Kdo viděl dubnový vstup Oniris do letošní sezony na distanci 1800 metrů, žasl stejně jako Hind, protože vytrvalá ryzka byla až prakticky do lahovického oblouku "mimo dostih" a teprve v posledních stovkách metrů a po obrovské práci Hindových rukou zabrala. Podobně si počínala i v Jarní ceně klisen, kde se Hindovi nepodařilo získat lepší pozici v úvodu a opět zmobilizoval klisnu až v závěru.

"Je to jednoznačně vytrvalá klisna, o tom už není pochyb. V oblouku úplně vycouvala ven, podle mě nechce chodit v koních. To jsem si říkal, že jsem ji měl nechat doma a že bude ostuda. Jenže Hind ji pak srovnal a jak přišel koncem, bylo úžasné. Teď už zase přemýšlím o kousek dál a počkám, co s ní dnešní dostih udělá. Po prvním běhání šla nahoru, ale v dostihu se chová pořád stejně, nechce závodit a nechce mít kolem sebe koně. Možná budeme přemýšlet o stínidlech nebo něčem podobném," řekl Olehla.

Princess of Gracie - druhá klisna, která zůstala pro derby-zápisník relevantní i po čtvrtečním škrtání - se mezitím dvakrát ukázala v Bratislavě. V Ceně trojročných kobýl na 1700 metrů přispěchala po kolizi v oblouku na druhé místo za domácí Lenku Top, start v bratislavské Jarní ceně klisen jí však nevyšel a tmavá hnědka v barvách BORS Břeclav skončila až devátá.

"Bohužel měla říji. Žokej říkal, že v dostihu nešla tak, jak byl zvyklý a myslel si, že ji něco bolí. Už na protilehlé rovině jsem viděl, že tentokrát to nevyjde. Nedá se nic dělat, jsou to zvířata a s klisnami občas bývají i takové starosti. Dostihů zatím moc neměla a na přihláškách do derby ji ještě necháme, ale osobně moc nejsem zastáncem startů klisen proti hřebcům," řekl majitel Luděk Mikulecký. "Uvidíme, teď asi zamíří do Ceny Arvy na Turf gala a tam se definitivně rozhodnu, co dál."