18. června 2009

16 ostře sledovaných

Tak se jmenovala loňská hitparáda derbystů, kterou jsem odkoukal z USA podle tamních žebříčků "Derby Dozen" a během jara jsem v zápisníku několikrát zveřejnil své osobní pořadí jednotlivých uchazečů Českého derby. Letos k tomu nedošlo z několika důvodů. Jednak kvůli mému pracovnímu vytížení, ale i proto, že jsem tentokrát ve svém soukromém pořadí tříletých neudělal během jara prakticky žádné změny. První místo od konce dubna držel Age of Jape a ani pořadí bezprostředně za ním se výrazněji neprostřídalo. Proto žebříček zveřejňuji až těsně před startem derby. Není ho třeba brát nijak doslova, nekopíruje průběžný handicap ani sázkové kursy a není ani mým tipem na přesný doběh. Jen jsem s určitou nadsázkou seřadil startující podle toho, jak věřím v jejich vítězství. Poslední kůň této hitparády není podle mě nutně nejhorším - jen si jeho případný triumf umím představit nejméně. Tuto rubriku oprašuji s gustem a chutí, třebaže se může ukázat stejně jako loni, že se hluboce mýlím - tak to ale v turfu chodí! Chcete-li se podělit o svůj vlastní žebříček, využijte prosím komentářů pod článkem.


1. AGE OF JAPE (POL), maj. Bača Palkovice (tr. F. Holčák) - ž. Jean Pierre Lopez
Svěřenec trenéra Františka Holčáka má všechno, co by měl správný favorit derby mít: impozantní zevnějšek, sílu, vytrvalecké schopnosti, flexibilitu v dostihu. Navíc dokázal na jaře předvést výkonnostní progres a zdá se, že má stále rezervy. V kombinaci s ostříleným matarodem Lopezem je hlavním garantem, že v neděli uvidíme velkou podívanou. Kdo chce vyhrát derby, musí porazit tohoto koně.

2. ARCIBALDO (GER*), Wrbna Racing (Č. Olehla) - Gary Hind
Korunní princ tříletého ročníku, který loni s výjimkou Ceny zimního favorita vyhrál prakticky všechno, co se dalo. Letos se potýkal s tradičními úskalími při jarním menežování tříletých vytrvalců, v obou startech prohrál s Age of Japem. Naposled působil poměrně nervózně, ale od té doby odpočíval doma. Trenér Olehla měl poměrně dost času na vyladění všech drobností, což opravňuje k naději, že hřebec v neděli předvede další výkonnostní skok. Bez něj vyhrát nemůže.

3. NORDOST (GER), Metropolite Turf (P. Kinský) - Martin Srnec
Bývalý svěřenec Petera Schiergena zahájil kariéru až 1. května a během jednoho měsíce absolvoval tři starty na německých drahách. Poslední forma 7 1/2 délky za favoritem německého derby Suestadem na půdě listed vyvolává respekt. Při jeho nervózním projevu však pro Nordosta může představovat nečekanou komplikaci startovní číslo 2. Přesto jej považuji za černého koně letošního derby a kandidáta na tabulové umístění.

4. MARIYDI (IRE), Dr. Charvát (F. Holčák) - Radek Koplík
Nejtajemnější jméno na startu, jehož momentální výkonnost tuší snad jen trenér a delfská věštírna. Doma v Irsku se specializoval na pískové dráhy, první pražský start dopadl jak známo pádem jezdce po několika stovkách metrů. O Mariydiho třídě nemám pochybnost, ale jeho adaptace a začlenění do českých podmínek jsou otevřené - na můj vkus příliš mnoho otazníků na to, abych jej viděl jako hlavního favorita. Jeho případné vítězství však překvapením nebude, jak ostatně naznačují i aktuální sázkové kursy.

5. DERWISCH (IRE), Gestüt Sommerberg (A. Wöhler) - Eduardo Pedroza
Před jediným německým účastníkem se domácí stáje zatím rozhodně neklepou, Derwisch však dosud není natolik prověřeným koněm, aby se dal zařadit do škatulky zcela neškodného soupeře. Jeho červnové vítězství na 2200 m mezi nezvítězivšími v Düsseldorfu naznačilo stoupající formu a upřímně řečeno - byly domácí trialy o tolik kvalitnější? Zda je GAG 72,5 kg Derwischovým stropem, rozlouskne až neděle. Přínosem Eduarda Pedrozy v dostihu bude zřejmě tempo, které by jezdecká hvězda derby mohla nadiktovat.

6. PUMPKIN, Rabbit Trhový Štěpánov (G. Wroblewski) - Dušan Andrés
Jedinou letošní porážku inkasoval v dubnu od méně zatíženého River Kwaie, od té doby opanoval Memoriál dr. Frankenbergera a Velkou červnovou cenu. Stále znovu se však zdůrazňovala nižší úroveň obou trialů, v neděli však může Pumpkin kritiky definitivně umlčet. Zevnějškem a projevem sice bude vedle Age of Japea či Mariydiho působit dojmem „šedé myši", ale o výsledku se jak známo rozhoduje na dráze. Čeští chovatelé by se z jeho případného úspěchu radovali, i když je Pumpkin valach. Nebo ne?

7. IRYKLON (POL), Zámecký vrch (L. Hanousek) - Václav Janáček
Šampiónovo rito v sobě skrývá několik háčků. Podobně jako u některých soupeřů bude pro šance Iryklona klíčová psychická pohoda v den D. Jeho distanční optimum leží výrazně níž než 2400 metrů, stáj však věří, že tuto nevýhodu dokáže kompenzovat dobře zvládnutým průběhem dostihu. Nejeví se to být zcela neřešitelným úkolem, ale případný boj o vítězství by přesto byl „majstrštykem", který v historii Českého derby nemá obdoby.

8. GOD BLESS YOU, CK Martin Tour (I. Kub) - Jiří ChaloupkaNapajedelský odchovanec kandiduje na roli „všudybyla" mezi letošními tříletými. Ani jednou ve své kariéře dosud nebyl mimo dotovanou pozici, vyhrát ale nedokázal. V Memoriálu profesora Michala i Velké jarní ceně přiletěl vždy zezadu a po ne zcela optimálním průběhu, od té doby se připravoval na největší dostih svého života.

9. SIMON DES CHAMPS (FR), Martin Wolf-Clint (D. Török) - Jan Rája
Pozdní hnědák na jaře působil dojmem pošetřeného koně, který se nenápadně rozcvičí v nižší kategorii, následně předvede oslnivý výkon v některém z hlavních trialů a do derby půjde v roli spolufavorita. To se Simonovi des Champs sice tak úplně nepodařilo, ale ve Velké červnové ceně byl jednou z hlavních obětí bizarního průběhu dostihu. V derby lze očekávat další zlepšení - tajný tip pro leckteré velké pořadí.

10. MARIBOR (GER), Martin Tour a MIKO Racing (M. Lisek) - žk. Jan Verner
Těsným druhým místem ve Velké červnové ceně ukázal, že ani na vytrvalecké distanci jej nelze automaticky odepisovat. Rizikových faktorů je však několik, od svéhlavosti koně přes potřebu optimální pozice v dostihu až po nezkušenost jezdce. Žák už jednou derby vyhrál, ale před dlouhými 77 lety.

11. EASY TIGER (GER), OMS (Z. Kubovičová) - Jaroslav Línek
Rok poté, co její Teddy Ready klopýtl krátce po startu a ztratil jezdce, se slovenská trenérka Zuzana Kubovičová vrací do derby hned s dvojicí koní. Easy Tiger jako dvouletý ve velkých dostizích neuspěl, a tak letošní sezonu zahajoval ve čtvrté kategorii. Pak ale přišla slovenská Velká jarní cena a druhé místo necelé čtyři délky za Funny Valentinem. Jezdecké obsazení ledacos naznačuje.

12. VICTORY NEXT (GER), Jamax (M. Maršíčková) - Jakub Pavlíček
Po vítězství a druhém místě v nižších kategoriích poskočil mezi elitu třetím místem ve Velké červnové ceně, svým počínáním v průběhu dostihu a táhlým finišem navíc ukázal, že derby-trať bude přesně pro něj. Teď musí kromě vytrvalosti prokázat ještě třídu. Do druhého Urodose má zatím sice daleko, ale sny se někdy plní i jindy než o Vánocích.

13. RAMBLIN SCOUT (GER), EMOP (Z. Kubovičová) - Zdenko Šmida
Největší úspěch si dosud připsal ve Starohájském kritériu, které však zřejmě pamatuje i kvalitnější ročníky, než byl ten letošní. Bude zajímavé sledovat, jak si Ramblin Scout poradí s pražskou dráhou, čeká jej bezesporu nejtěžší úkol dosavadní kariéry.

14. HONOUR OF GRACIE (GER), BORS Břeclav (P. Juránek) - Rastislav Juráček
Trvalo dva roky, než se břeclavská stáj dočkala následníka svého prvního derbysty Terracona. Kariéra Honour of Gracie do určité míry kopíruje dráhu slovenského Easy Tigera - také jeho nejsvětlejší chvilka přišla ve slovenské Velké jarní ceně, kde finišoval čtvrtý. Na účast v derby to stačilo, ale na boj o přední příčky bude Honour of Gracie potřebovat více než malý doušek živé vody.

15. ORANZOVY EXPRES (POL*), DC Zámrsk - MUDr. Bruna V. (L. Horáková) - René Koplík
Do letošní sezony vstoupil až v polovině května a v chuchelské čtvrté kategorii vzaly jeho šance za své už ve startovacích boxech. Pak přišlo páté místo v diskutované Velké červnové ceně, jejíž závěr absolvoval v bezprostřední blízkosti volného koně. Derby ovšem přichází pro potomka výborné Orlice příliš brzy. V St. Legeru by to mohlo být jiné, ale v neděli ale bude muset nahrazovat chybějící zkušenosti třídou a to není snadné nikdy.

16. MARL BORA, Quartis (H. Kabelková) - Jiří Palík
Stáj sice signalizuje ambice angažováním špičkového legionáře, ale Marl Bora zatím nepředvedl nic, co by jej dostalo do širšího okruhu favoritů. Při dvojkovém vítězství na míli ani statování v doběhu Velké jarní ceně nenaznačil, zda by mohl mít šance i na delších distancích.