9. června 2009

Age of Jape opět imponoval. Zbytek čekají handicapové počty

Opona spadla, od tohoto týdne už rozhodují jen čísla, teorie a kilogramy. Nedělní Červnový pohár uzavřel jedenáct týdnů trvající snahu elitních tříletých dostat se na startovní listinu derby. Do trialu "last minute" letos nastoupilo poměrně dost zájemců o modrou stuhu, přestože minulé ročníky tohoto dostihu výmluvně ukázaly, že skutečnou záruku startu v derby mívá jen vítěz. A tak si rovnou řekněme, že jedinou otázkou před startem bylo, o kolik délek a jakým stylem vyhraje favorizovaný Age of Jape. Jeho případné selhání by zřejmě atmosférou před letošním derby pořádně zamávalo, ale realizační tým Františka Holčáka nic takového nepřipustil a chuchelské tribuně předvedl derby-favorita v plné parádě. Výměnou za to si odvážel poznatek, že polská hvězda se dokáže vyrovnat i s krajně nevýhodným průběhem.


Mužem onoho parného dne byl bezesporu Jakub Pavlíček. Loňský partner Urodose, který letos jezdecky provázel na cestě do derby podceňovaného Victory Nexta, byl pro favorita vybrán jako jednorázová náhrada za Jean-Pierra Lopeze, cestujícího ve stejný den do Bratislavy. Už ve chvíli, kdy mladý žokej přijímal od Františka Holčáka angažmá, si musel být vědom ošemetnosti své situace. Age of Jape je pro derby oficiálně už dlouho slíben Lopezovi a Pavlíček tak mohl v neděli pouze splnit povinnost vítězstvím nebo se naopak stát mužem, který hřebce dovede k jeho první české porážce.


Pavlíčkova infarktová tříminutovka začala už několik metrů za startovacími boxy. Přestože se v kuloárech proslýchalo, že by dostih měli ve svižném tempu odvodit nejméně dva koně (Flame Risk ze stáje MHM a Perfect Mate v barvách Metropolite Turf), krátce po startu to vypadalo, jakoby zástup zbrklých řidičů zabrzdil na poslední chvíli před semafory. A na špici se rázem ocitl Age of Jape před River Kwaiem a Lamasarem. Pavlíček se několik okamžiků ještě snažil bojovat s osudem, k improvizovanému nasazení vlastního tempa se však neodhodlal. Váhání předních aktérů a pomalé tempo se protáhly až do prvního oblouku. Na jeho konci ukončil favoritova muka Václav Janáček v sedle bělouše Lamasara, který byl dodatečně dohlášen po pádu ve Velké červnové ceny a pro něhož byl Červnový pohár poslední nadějí na vstupenku do derby.

Kdoví, jak by se dostih odvíjel, kdyby byl šampion jezdců ještě chvíli nechal favorita "vydusit". Podle svých pozdějších slov se Janáček v čele neocitl dobrovolně, nýbrž po tlačenici v oblouku, na začátku protilehlé roviny však každopádně akceptoval běh událostí a tempo se jeho přičiněním konečně poněkud rozjelo. Za metou 1800 metrů ještě podnikl žokej Jaroslav Šafář poslední pokus o dodržení ordre a dvěma mohutnými pobídkami se pokusil posunout dopředu svého Perfect Matea, ryzák s průběžnou handicapovou známkou 59,0 se ale nedokázal probít dopředu. Za Lamasarem pracovali River Kwai a Age of Jape, na konci protilehlé roviny se stále výrazněji tlačili do prvního sledu i Eso a Madanpour, zatímco Dekolt začínal ze zadních pozic.


V cílové rovině získal Age of Jape prostor a chvilka napětí trvala jen několik vteřin. Zástupce stáje Bača Palkovice dokázal i po takto nevýhodném průběhu na metě 400 metrů odskočit. Pavlíček použil bič snad jen třikrát nebo čtyřikrát, více jej hřebci ukazoval a Age of Jape se svým táhlým závěrem začal vzdalovat soupeřům. Před distancí měl dobrý moment letos teprve podruhé startující Eso, přes kterého se však v závěru dostal Dekolt. Sourozenec loni tolik úspěšného Dupla tentokrát ukázal snad největší dávku bojovnosti v dosavadní kariéře, ale energicky cválajícímu vítězi se přesto nedokázal přiblížit na víc než 3 1/4 délky. S přehledem však udržel v šachu třetího Esa, na čtvrté místo se dostal Madanpour před kandidátem polského derby Far Planem. Lamasar se v závěru z podstatného dění vytratil a do cíle doběhl na osmém místě. Čas 2:35 na měkké dráze lze tentokrát vnímat jako přiměřený okolnostem.

"Žádná legrace to nebyla, kůň potřebuje kentrovat a tohle nemohla být skutečná předzkouška ani pro ostatní," konstatoval po doběhu Jakub Pavlíček, jemuž bezesporu spadl velký kámen ze srdce a nyní už může vzpomínat na svezení v sedle jednoho z nejtřídovějších koní své kariéry. "On vytrvalost má a víme to o něm i bez té zkušenosti, ale trenéři méně třídových soupeřů teď absolutně nemůžou vědět, na čem jsou, protože to byl hodně pomalý dostih. Hřebec však má třídu, moc velkou třídu... I z toho pomalého tempa dokázal odskočit, vyletěl jako raketa. Sice se trochu cpal doleva, ale s tím jsem počítal. On je trochu laxnější a čeká na pobídku od jezdce, ale to je v těchto velkých dostizích dobrá vlastnost, když kůň umí šetřit síly."

Trenéra Františka Holčáka v Praze zastupoval jeho zeť Kamil Píchal, jehož radost byla nelíčená. "Když jsem viděl ten průběh, bylo to o nervy. To tempo bylo tak pomalé, že ho mohl ve finiši chytnout i některý ze slabších koní. Takže jsme rádi, že to dopadlo takto," radoval se muž, který přesně před deseti lety vyhrál derby v sedle Ray of Lighta.


Trenér druhého Dekolta (Sorbie Tower - Duola) Tomáš Hurt udělal pro klasické ambice svého hnědáka maximum a je třeba smeknout klobouk nad způsobem, jakým svéhlavého valacha dostal během jednoho měsíce ze čtvrté kategorie na nejvyšší scénu. Teď zůstává otázkou, kde se zařadí v průběžném handicapu. "Dekoltovi jsem věřil, v práci chodil dobře a dnes ukázal, co jsem od něj čekal. Pavel Hlavatý ho odjezdil přesně, jak jsme chtěli. Ten dostih byl zvláštní, nejdřív se nejelo, pak to Janáček naštěstí trochu rozjel, což bylo pro Dekolta dobré. Kdyby se to pomalé tempo odvíjelo až ke 1400 metrům a byl to dostih na kilometr, nemohl by svou vytrvalost uplatnit," řekl Hurt, který jako trenér debutoval v derby loňským třetím místem Dupla.

Na poslední chvíli vynesla derby-kartu i stáj Pegas, jejíž Eso (Proud Citizen - El Fasto) po solidním květnovém vstupu do sezony na dvojkové scéně tentokrát ničím nepřipomínal ono klidné a se životní realitou smířené zvíře, jak jej dosud popisoval jeho realizační tým. Prakticky celý dostih se pod Liamem Kenirym pohyboval kolem pátého místa a v cílové rovině měl jeden dobrý moment. Průběh dostihu sice nic závazného o jeho vytrvaleckých schopnostech neprozradil, ale ani je nevyvrátil. "Byl aktivní a rajťák měl dost práce dostat ho do klidu, podařilo se to tak napůl. Bylo vidět, že letos běhal jen jednou, chyběla mu taková ta dostihová rutina," poznamenal trenér Roman Vítek. O derby-šancích svého svěřence si však přehnané iluze nedělá a vyčká handicapové známky.


Čtvrté místo Madanpoura (Sendawar - Madiriya) 6 1/4 délky za suverénním vítězem sice není žádným velkým třeskem, pro starostmi sužovaného trenéra Arslangireje Šavujeva však znamená jiskřičku naděje. Do Červnového poháru původně hlásil i hnědáka Battle Hero, ten však musel být podruhé za sebou škrtnut kvůli nehodě během transportu. Mimoňská výprava se po patnácti kilometrech musela vracet a nervózního koně vyložit. Zbylý svěřenec Madanpour nakonec Šavujeva odškodnil pohledným výkonem. "Pokud říkáte, že pomalé tempo nám zase tak moc nevadilo, asi máte pravdu. Minule jsme to zkoušeli zpředu a v závěru zhasl, což se dnes naštěstí neukázalo. Přál bych si moc, abychom se mohli derby aspoň zúčastnit," přiznal Šavujev a poprvé po několika týdnech se na závodišti pořádně usmál.

Okolí Lamasara (Hawk Wing - Lunafairy) po dostihu pochopitelně příliš do řeči nebylo. "Ještě je poměrně zelený. Půjde nahoru, ale potřebuje čas," opáčil Václav Janáček a autor zápisníku musí přiznat, že začíná být velmi zvědavý, koho dvojnásobný vítěz derby letos pojede.