19. června 2009

Dostih mi musí klapnout do puntíku, ví Janáček

Patřili k hlavním postavám dostihového jara, Velkou jarní cenu prohráli nešťastně v posledních metrech. Nyní nastupují Iryklon a žokej Václav Janáček do derby. Dostihu, jehož distance by měla být na svěřence trenéra Ladislava Hanouska jednoznačně příliš dlouhá. Přesto se realizační tým stáje Zámecký vrch rozhodl modrou stuhu zkusit. Věří totiž, že svůj handicap může vyvážit valachovou třídou a správnou taktikou. Pro úřadujícího vítěze derby Janáčka to bude ve třiadvaceti letech velká zkušenost i výzva zároveň.


Václave, vaše vyhlídky teoreticky nejsou úplně valné. Vím ale, že si docela věříte.

Jdu do dostihu s tím, že chceme být minimálně za peníze, ale samozřejmě víme, že to pravděpodobně vůbec není vytrvalec a ve dlouhém dostihu ještě nestartoval. To znamená, že dostih mi musí klapnout do puntíku, abych neskončil mezi poraženými. Nemůžu spoléhat na nic jiného než dobrý průběh a třídu Iryklona. Mám velmi dobrého koně, který v některých ohledech mezi soupeři vyčnívá.

Jaké tempo pro něj bude optimální?

Pomalejší tempo, ale zároveň dostih nesmí být roztahaný. Někdy se stane, že v pomalém tempu někdo vede čtyřmi délkami, pole se značně roztáhne a pak se to v oblouku začne strkat, když se tempo rozjede. Potřeboval bych mít dobrou pozici k útoku. Trochu počítám s tím, že to rozjede Eddie Pedroza. Ten určitě nebude čekat, než se někdo rozhodne vodit. Já to určitě nebudu a nevím ani o nikom z ostatních kluků, kdo by se toho mohl ujmout.

Uspět v derby s klasickým mílařem je asi zvláštní výzva...

Určitě, musím to zkusit, jinak bych do toho nešel. Měl sem nabídku na dobrého vytrvalce, ale zůstal jsem věrný tomuto koni a věřím, že mi to vrátí.

Je to trochu splacení dluhu stáji za ne úplně optimální Velkou jarní cenu?

Trochu to tak beru. Nejde o nějaké splácení, ale chci dokázat, že ten kůň na to má a přesvědčí, že takový úkol zvládne. U mílařů, kteří v posledních letech běhali derby, byla chyba, že šli příliš zepředu a na distanci jim došla šťáva. Utíkali dobře, ale když jde mílař ve svižném tempu ze třetí pozice na 2400 metrů, takový dostih nemůže zvládnout. Myslím, že s Vernerem půjdeme oba zezadu a budeme spoléhat na tempo. Ti koně nemají příliš dlouhý speed, takže to nelze odpálit moc brzo, aby do cíle doběhli na dobré pozici.

Každopádně nastupujete bez většího tlaku. Je to psychicky podobné jako loni?

Na tlak si určitě nestěžuji, trochu počítám s překvapením. Loni jsem věděl, že mám dobrého koně s vytrvaleckými schopnostmi, jenom jsme nevěděli, jak dobře na tom bude po měsíční pauze.