12. června 2009

Přemýšlení v Ravensbergu

Hlas Andrease Wöhlera zněl v telefonu podobně, jako když politik uhýbá před otázkou moderátora v poledním diskusním pořadu. "Jestli přijedu na České derby? No, to ještě nevím, ale ve hře jsou všechny varianty," usmíval se v úterý, dva dny před termínem posledního škrtání. A skutečně, jeho hřebci Brusco a Derwisch na přihláškách nadále zůstávají. Wöhlera v těchto dnech trápí hlavně myšlenky na německé derby a necelý týden do uzávěrky startovní listiny znamená u sousedů trochu něco jiného než u nás. Trenér z německého Ravensbergu však letos už jeden klasický dostih v Česku vyhrál a zdá se, že účast v Praze vážně promýšlí. "Brusco ještě v sobotu poběží v Hannoveru a tenhle dostih mé rozhodování hodně ovlivní. O plánech pro Derwische budu hloubat v příštích dnech," dodal. Poté, co Peter Schiergen škrtl svého Herediase, zůstává Wöhler jediným německým trenérem, zvažujícím o cestu do Prahy.

I služebně nejmladší turfmani pamatují ročníky derby, kdy z Německa přijížděli favorité číslo jedna nebo přinejmenším vážná hrozba pro domácí stáje. Letos se zdá, že na tuto tradici nemá kdo navázat, i když se Wöhler v posledních letech vážně uchází o neoficiální titul nejlepšího německého znalce tuzemských klasických dostihů. Na jaře si pro eventuální výlet do Prahy vybral hřebce Brusca a Derwische.

Minimálně do konce května se jevil být interní jedničkou britský rodák Brusco (Rock of Gibraltar - Blaze of Colour) ze stáje R & B, který je veden jako odchovanec Alfije Šajkudinové. Jako dvouletý absolvoval dva starty, po čtvrtém místě v dostihu EBF finišoval ve výborně obsazeném listed Junioren Preis těsně za pozdějšími grupovými koňmi, o 2 1/2 délky ho například porazila klasicky umístěná klisna Night Magic. "Tento hřmotný hnědák určitě nebyl raným dvouletkem, ale letos by měl přijít jeho čas. Odhadujeme ho jako koně pro delší distance. Je přihlášen do všech podstatných dostihů pro tříleté, ale existují i východoevropské alternativy jako Praha," napsal na jaře Wöhler na svém stájovém webu.

Jenže ani letos neměl Brusco příliš prostoru dokázat, co v něm je. Jediný start dosud absolvoval 10. dubna v Brémách, kde v dostihu nezvítězivších tříletých na 2100 metrů doběhl pod stájovou jedničkou Eduardem Pedrozou na čtvrtém místě, 11 1/2 délky za derby-nadějí hřebčína Schlenderhan Wiener Walzerem. Trvalo pak skoro dva měsíce, než se objevil znovu na přihláškách. V sobotu jej čeká v Hannoveru dostih na 2000 metrů s podobnou propozicí a devět soupeřů. Hřebce tentokrát pojede Jozef Bojko a trenér se brání myšlence, že tento start automaticky znamená rezignaci na České derby.

"Bude záležet na tom, jak těžké to pro něj bude a jak sobotní úkol zvládne," odpověděl Wöhler na mou poznámku, že dva starty na vytrvalecké distanci během osmi dnů plus náročný transport do Prahy vypadají pro takto pozdní zvíře dost obtížně. Průběžné hodnocení 77 kg v německém GAG každopádně pro takový plán nebude překážkou.

Mnohem logičtěji se nicméně jeví příjezd Derwische (Aeskulap - Distella), běhajícího v barvách svého chovatele hřebčína Sommerberg. Také tento syn výborné klisny Distelly loni vyběhl dvakrát a jeho nejlepším výsledkem bylo třetí místo v dostihu EBF na závodišti Dortmund. "Ten nás loni trochu zklamal, i když negativní druhý start lze vysvětlit hlubokou půdou. Trénoval jsem už jeho polobratra Doctora a Derwisch se mi líbí víc. Vidím pro něj uplatnění v dražebních dostizích, prozatím jsme ho nechali přihlášeného i do derby," psal Wöhler v zimní stájové prohlídce na webu.

Jako tříletý vstoupil Derwisch na dráhu až začátkem května a na distanci 2200 metrů v Düsseldorfu dokázal porazit jen jednoho soupeře. Už o měsíc později však na stejné distanci i závodišti lehce vyhrál Dreijährigen-Trophy pod Eduardem Pedrozou a tento úspěch jej také vrátil do hry o Prahu, neboť v průběžném handicapu si hnědák polepšil na 72,5 kg a v českém přepočtu snadno přeskočil potřebnou hranici 80 kg.

Realizační tým nyní musí odhadnout, jak daleko jarní progres Derwische sahá. Německé přihlášky zatím stále připouštějí tu nejoptimističtější variantu, začínající 21. června Derby-Trialem v Brémách a vrcholící 5. července německým derby. Ale podle neoficiálních informací se jeví být stále pravděpodobnějším výlet do Prahy, kam by Derwische mohl provázet žokej Eduardo Pedroza...