2. června 2009

Velká červnová cena neřekla vůbec nic

Překvapení, bezradnost, rozčarování. Škála výrazů na chuchelské tribuně po doběhu Velké červnové ceny byla široká. Dostih, který měl naznačit něco o rozložení sil v tříletém ročníku, tentokrát neměl s úkolem klíčové předzkoušky derby mnoho společného. Hromadný pád tří koní včetně favorita Mariydiho za prvním obloukem připravil letošní Velkou červnovou cenu o vypovídací hodnotu, zbytek dokonal divoký průběh s volným koněm bez jezdce. Výsledkem byl nejpomalejší ročník od založení dostihu v roce 1952. Pořadí Pumpkin - Maribor - Victory Next by sice za jiných okolností přímo vyzývalo k hlubšímu zamyšlení, ale takto nezbývá než se omezit na pouhý popis událostí. A jedním dechem dodat, že vítězný napajedelský hřebec v barvách stáje Rabbit Trhový Štěpánov navzdory všemu zraje v pozoruhodného koně.


Většina otázek před letošní Velkou červnovou cenou se točila kolem dvojice hřebců, kteří ještě nedávno hájili barvy Agy Khana a koncem května se dodatečně ocitli na přihláškách do Českého derby. Mariydi (Kalanisi - Mariyba) byl dovezen během jara majitelem Jiřím Charvátem a trenérem Františkem Holčákem z irské stáje Michaela Halforda, francouzský bělouš Lamasar (Hawk Wing - Lunafairy) pobývá v péči Zdena Koplíka a stáje YOKO o několik měsíců déle. V neděli však stáli oba před stejným úkolem: prokázat na distanci 2200 metrů svoji vytrvalost i dostatečnou aklimatizaci v českých podmínkách a nejlépe vítězstvím se katapultovat na startovní listinu derby. Proti nim stanuli první tři z mosteckého Memoriálu dr. Frankenbergera (Pumpkin, Hugo Kub, Simon des Champs), zatím zklamavší hvězdy loňské dvouleté sezony (Maribor, Ivan Poddubny) a několik adeptů na skok z nižších kategorií (Victory Next, Oranžový Expres, Makler, Golden Eagle).

Pražská dráha se po dvoudenních deštích ustálila na optimální hodnotě 4,8 a sázející vyslali dobře vypadajícího Mariydiho na start v roli desetinového favorita. Jeho největšími soupeři měli být podle mínění bookmakerů a sázejících Simon des Champs, Ivan Poddubny a Hugo Kub. Naopak Lamasar týden po matném debutu ve slovenské Velké jarní ceně výrazněji nezaujal a odskakoval s kvótou 20:1.


Nejlépe vyskočil z boxů Hugo Kub s Václavem Janáčkem, za kterým se seřadili Weismüler, Makler a Norino, poměrně blízko špice se pohyboval i Simon des Champs. Žák Jan Verner snad už ve druhém cvalovém skoku razantně stáhl se stínidly nastupujícího Maribora na chvost pole a nečekaně vzadu zahájil také Radek Koplík v sedle Mariydiho, což se příliš neslučovalo s ordre Františka Holčáka o třetí, čtvrté pozici. Nikdo ze zúčastněných netušil, jak krutým způsobem se toto opoždění favoritovi vymstí.

Nejviditelnějším aktérem byl v prvních stovkách metrů Ivan Poddubny. Bíločervený dres Milana Zatloukala se v oblouku u internátu jen tak mihl kolem soupeřů, jak se hřebec stáje Giterman Estate obrovskými cvalovými skoky hnal třetí stopou na špici. Tempo v jeho podání se nepatrně zrychlilo, ale to už přišel nejdiskutovanější okamžik dne a možná celé jarní sezony. Za metou 1800 metrů "ztratil nohy" do té doby třetí Makler a katapultoval jezdce Petra Foreta ze sedla. Videozáznam nenabízí přesný důkaz, co bylo příčinou pádu, z probíraných možností uklouznutí, šlápnutí do díry a kolize se soupeřem se mi jeví jako nejpravděpodobnější třetí varianta. Svěřenec trenéra Jaroslava Votavy zřejmě zavadil kopytem o vedle cválajícího koně, čemuž by nasvědčoval i způsob pádu.

Bezprostředně za ním běžící Simon des Champs a Pumpkin se kolizi dokázali pohotově vyhnout, s nečekanou situací si poradili i v dalším sledu cválající Norino, Oranžový Expres a Victory Next. Na vstávajícího Maklera a manévry vyhýbajících se soupeřů však naplno doplatil vzadu cválající Lamasar, který inkasoval tvrdý náraz a žokej René Koplík skončil v kotrmelcích. Incident zastavil i Mariydiho - ten sice podle záběrů chuchelských kamer nečelil bezprostředné kolizi, ale Radek Koplík neustál hřebcovo ostré vybočení doleva a poroučel se ze sedla.

Jestliže podstatná část závodiště mohla už v těchto chvílích začít trhat své tikety, šťastné chvíle nečekaly ani ty, kteří zůstali ve hře. Bez jezdce cválající Mariydi dohnal špici už v polovině protilehlé roviny, přesunul se před vedoucího Ivana Poddubného a začal jezdcům zle zatápět. Nejvíce Milanu Zatloukalovi v sedle svěřence Arslangireje Šavujeva - Ivan Poddubny přišel o tolik potřebný klid a začal svému jezdci pulovat, na konci oblouku navíc inkasoval od favorita kousnutí do hlavy. Druhý, ale až dvě nebo tři délky za lídrem, se ocitl Simon des Champs, zatímco pozdější vítěz Pumpkin v té době v klidu cválal u bariéry kolem pátého místa.

Cílová rovina v podání adeptů derby byla jednou velkou skrumáží. Už 400 metrů před cílem bylo jasné, že chvíle Ivana Poddubného v tomto dostihu jsou sečteny a dopředu se dostal početný druhý sled, na měkké půdě a v iritující blízkosti Mariydiho však byla akce většiny aktérů značně rozházená. V polovině cílové roviny Hugo Kub křižoval Pumpkina a Simona des Champse (Václav Janáček za to od dostihové komise inkasoval odnětí licence na sobotu před derby) a několik jezdců muselo hledat jinou stopu. Velmi těsno však bylo také na vnější straně, kde outsider Weismüler zkusil na Ilonu Hronovou podobný fígl jako v dubnu na svou předchozí jezdkyni Kateřinu Sudovou a chvíli se kroutil i útočící Maribor, což zbrzdilo zvenčí útočícího Victory Nexta.

To všechno mělo za následek vpravdě překvapivý vývoj na distanci, kde šel razantně kupředu bělouš Maribor s žákem Vernerem a dlouhé sekundy vypadal jako jasný vítěz. Ani to však ještě nebyl poslední obrat, neboť Andrésovi se konečně podařilo rozhýbat Pumpkina a v cíli zimního favorita zachytil o 3/4 délky. Co v podání Maribora na první pohled vypadalo jako klasické "zhasnutí" vyčerpaného koně, se při bližším studiu jeví být spíše smolnou shodou okolností - v klíčové chvíli Pumpkinova progresu mírně vybočil podél bariéry jdoucí Mariydi a tím na chvíli Maribora zbrzdil.

O dvě délky zpět finišoval třetí Victory Next, který porazil o další tři délky Simona des Champse a tabulový doběh uzavřel letos podruhé startující Oranžový Expres. Hugo Kub ze sedmého místa ztrácel na vítěze už 14 3/4 délky, za ním už následovali jen oba svěřenci trenéra Šavujeva Ivan Poddubny s Golden Eaglem a v Česku debutující Norino.

Rozpaky vyvolal vedle průběhu i dosažený čas 2:31,96 - vůbec nejpomalejší v 58 let čítající historii Velké červnové ceny. "Hrozný dostih," rozhodil rukama Dušan Andrés, když jsem se ho těsně po doběhu ptal, jak se všechno semlelo. "Makler šel k zemi a přes něj už to padalo. Já jsem se tomu sice těsně vyhnul, ale pak tam prázdný kůň kousal po těch dalších a strašně překážel. V cílové rovině jsem musel třikrát brát zpátky, protože mi tam vadil Hugo Kub. Musel jsem vytáhnout ven a pak už to šlo. Maribor vystřelil strašně rychle a už jsem myslel, že to nestihneme... Seděl jsem na vytrvalci, který byl navíc dobře připraven," dodal.

Pocity ve vítězné stáji Rabbit Trhový Štěpánov byly po doběhu smíšené. Grzegorz Wroblewski má před derby nesporně zajímavého koně českého chovu, jeho největší jarní naděje Funny Valentine však kvůli těžké nemoci ze hry o modrou stuhu s největší pravděpodobností vypadla, a tak zkušenému polskému trenérovi v neděli nebylo do řeči. "Je ještě hodně brzy hodnotit vyhlídky Pumpkina do derby, ale dnes prokázal, že na start určitě patří," radoval se majitel Zdeněk Jandejsek.

Malou senzací bylo druhé místo Maribora (Pentire - Marsixa), který byl po matném výkonu z Bratislavy a pražské Velké jarní ceny považován za koně na kratší distance. "Stihl jsem se vyhnout koním, kteří spadli, takže jsem neměl žádný problém. Vzal jsem si koně zvenčí, abych nešel dírami a pak jsem ho jen zmáčkl v cílové rovině. Škoda, že jsem byl druhý - zdálo se mi, že už trochu nemohl a taky čekal na koně, chtěl maličko bočit. Pumpkin byl rozjetý a měl víc sil než Maribor," řekl ve vážnici Jan Verner. "Myslím si, že na 2400 metrů to určitě půjde. Pan Lisek udělal velký kus práce a Maribor by mohl jít v derby hodně dobře. Dnes jsem se jen vezl..."

A vypadá to, že takové svezení by si mladý žák mohl zopakovat 21. června. Alespoň podle trenéra Michala Liska: "Honza jezdí u mě ve stáji a všechny koně zná. K jeho angažmá došlo po dohodě s Jirkou Chaloupkou, který Mariborovi moc nevěřil a já se mu nedivím. Je to dobrý kůň, ale stále nás umí něčím překvapit. Přebíral jsem ho po těžké dvouleté sezoně s tím, že je psychicky labilnější. S derby-distancí nebude mít problém, když všechno půjde jako dnes. Určitě budu bojovat o výjimku pro Honzu Vernera, Velkou červnovou měl jako vstupenku do derby a jsme na tom předběžně domluveni..."

Ve velkém stylu běžel dosud přehlížený valach Victory Next (Next Desert - Vendetta Valentino). Jakub Pavlíček jej dlouho držel stranou všeho ruchu, ale nikoli daleko od vedoucích koní a v cílové rovině zavelel k útoku zcela zvenčí v "janáčkovském stylu". Na metě 400 metrů se sice dostal do potíží po řetězové skrumáži s Hugo Kubem, ale znovu dokázal zapnout a dlouhým táhlým finišem se dostal na třetí místo. V tomto případě je zcela nepochybné, že o dvě stě metrů delší porce výrazně pomůže a květnový Pavlíčkův příměr, že Victory Next v některých směrech připomíná jeho loňského partnera Urodose, začíná být aktuální. "Jsme docela překvapení, ale zaplaťpámbu. Koník se nedostal do žádné kolize, i když chudák musel skákat přes koně na zemi. Ale dobře to dopadlo, teď jen aby byl zdravý," přála si trenérka Miroslava Maršíčková.

Od Simona des Champse (Septieme Ciel - Manita des Champs) mnozí čekali, že ukáže další progres a sehraje ve Velké červnové ceně podobnou roli, jaká se nakonec podařila Pumpkinovi. Z tohoto pohledu se jeví být čtvrté místo určitým zklamáním, ale tmavý hnědák stáje Martin Wolf-Clint byl jedním z těch, které extravagantní průběh poškodil nejvíce. "Volný Mariydi mi Simona dost vyhecoval a já jsem byl na druhé straně úplně bezmocný, nemohl jsem ho vůbec držet. Udržím myslím hodně koní, ale tohle nebylo na ruce, nýbrž na hevery..." litoval žokej Jan Rája. "Taková situace koni moc nepřidá na klidu a my teď musíme zapracovat na tom, aby se hřebec trochu usadil a uklidnil. Prostě srovnat si to v hlavě."

Na druhé straně se dá říci, že takový výsledek znamená pro realizační tým kolem trenéra Dalibora Töröka ideální výchozí pozici. Simon des Champs se do derby dostane a zároveň se na něj nebude soustředit přehnaný tlak  - stáj nyní může v klidu dolaďovat formu. "Hodnotit koně můžete po optimálním, klidném průběhu. Náš kůň na měkku utíkal dobře, absolvoval dostih vpředu a prokázal vytrvalecké schopnosti. Navíc vyhrál Pumpkin, se kterým jsme se změřili v Memoriálu dr. Frankenbergera, takže jsem rád, že koně z tohoto trochu podceňovaného dostihu prokázali třídu a že se můžou ucházet o start v derby," konstatoval Török.

U pátého Oranžového Exprese (Be My Chief - Orlice) zůstává otázkou, zda pro něj derby nepřijde příliš brzy. Po loňském říjnovém debutu trenérka Lenka Horáková čekala až do poloviny května, než ho znovu poslala na dráhu a syn jedničkové vítězky Orlice z vlastního chovu dr. Václava Bruny nechal před čtyřkovou mílí polovinu sil už ve startovacích boxech. O "Expresovi" se v zákulisí dlouho hovořilo jako o příliš zeleném tříletkovi, až přišla minulá neděle a hřebec navzdory řadě komplikací v dostihu dokázal obstát. "Volný kůň nás v cílové rovině dost brzdil, byl to takový dostih nahoru dolů s minimem prostoru, ale Oranžový Expres podal opravdu dobrý výkon a myslím, že trenérka Horáková má do budoucna dobrého koně. Možná i do derby," prohlásil náhradní jezdec Jaromír Šafář, který na poslední chvíli nahradil zraněného Tomáše Lukáška.

Hugo Kub (Bully Pulpit - Hierarchia) podal další ze série svých spolehlivých výkonů z čelné pozice, tentokrát ale narazil na těžší konkurenci než v Mostě a potvrdil, že spíše než třídou boduje poctivostí. V závěru už nedokázal udržet krok s nejlepšími a jeho akce v cílové rovině vynesla žokeji Janáčkovi jednodenní trest. "Nemůžu říct, že bychom nějak výrazně doplatili na karamboly, i když to nebylo úplně jednoduché. Derby bude jiné, za tři týdny už půda nebude tak hluboká, to mu dnes vadilo nejvíc. Pumpkin navíc potvrdil úroveň Frankenbergera, takže bych to neviděl tak špatně," řekl Janáček.

Rozčarování opět panovalo v táboře trenéra Arslangireje Šavujeva. Jak Ivan Poddubny (Sadler's Wells - Be Glad), tak Golden Eagle (Montjeu - Grain of Gold) vypadali dobře v paddocku, ale v závěru dostihu nehráli větší roli a diskuse o jejich distančních optimech se zřejmě blíží svému závěru. "Byli jsme domluveni s trenérem, že musí cválat v klidu. Jenže pak k nám přišel volný kůň, pořád běžel vedle nás, vyvážel mě, dokonce Ivana dvakrát kousl. V závěru už nic nepřišlo, působil na mě jako mílař," přemítal Milan Zatloukal. Podobně mluvil Jiří Chaloupka o Golden Eaglovi: "Asi to dnes na něj bylo dlouhé, neseděla mu ani měkká dráha..."

Zatímco Šavujev vyšle ještě dva koně do Červnového poháru, definitivně bez naděje do derby zůstal po neděli Josef Váňa. Jeho Norino (Jape - Nora), kterého na jaře zbrzdilo zranění, inkasoval při kolizi na metě 1800 metrů úder do zadních nohou a od té doby přestal v dostihu existovat. "Bylo to podobné, jako když překážkář nechá zadní nohy ve vodním příkopu. Uhodil se a už necválal dobře, nechal jsem ho být. O jeho výkonnosti ten start neřekl nic," přemítal žokej Martin Srnec.

Do prekérní situace se dostal po pádu Lamasara i Zdeno Koplík. Dohlášený bělouš stáje Yoko nyní musí jít na poslední chvíli do Červnového poháru a jeho třída stále zůstává  otazníkem. "Padající Makler byl několik délek před námi, ale vyhnout jsme se mu už nemohli. Bylo to hrozně rychlé, vůbec jsem nestihl reagovat. O možnostech Lamasara nevíme nic a jediné štěstí je, že je v pořádku zdravotně," řekl René Koplík.

Nejsmutnější byli po doběhu Jiří Charvát a František Holčák. Mariydi zaběhl zbytečný dostih, ze kterého si odnesl několik škrábanců. Do derby ho nicméně pustí přepočet irského ratingu. "Měl jsem tu smůlu, že přede mnou spadl kůň a jak se zvedal, tak mi picnul do mého koně a já jsem vystoupil," popsal lapidárně situaci Radek Koplík.